Varsler ­«svært krevende» oppgjør: - Kan bli brudd

LO beskriver årets lønnsoppgjør som svært krevende. Mandag leverer de sine krav til NHO.

LØNNSOPPGJØR: LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar for kamp i forkant av årets lønnsoppgjør. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
LØNNSOPPGJØR: LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar for kamp i forkant av årets lønnsoppgjør. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi prøver jo alltid å komme i mål i forhandlinger og har intensjoner om det. Men det er større sannsynlighet for brudd i et mellomoppgjør i år enn det har vært tidligere, sier LOs forhandlingssjef Tone Faugli til NTB.

Mandag leverer LO sine lønnskrav til NHO. Det er ennå ikke kjent nøyaktig hva de vil be om, men LO vil stille krav om økt kjøperkraft. Altså at lønnen øker mer enn prisene.

Siden årets prisvekst er beregnet til 4,9 prosent, kan det bety et solid lønnskrav

- Sånn som den økonomiske situasjonen har vært, så er det jo ganske høye forventninger, sier Faugli.

Forhandlinger fram til torsdag

Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør. Det betyr at man kun forhandler om lønn.

Den neste uken blir sentral. Da møtes LO og NHO for å forhandle om det som blir rammen i frontfaget, altså industrien. Denne danner grunnlaget for hele resten av lønnsoppgjøret i Norge.

- Vårt mål i år er økt kjøpekraft. Og så skal vi ha spesielt fokus på lavtlønn og likelønn. Det er marsjordren inn i forhandlingene, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til NTB.

Forhandlingene starter mandag, og fristen går ut torsdag. Dersom partene blir enige, går avtalen videre til LOs representantskap, som så skal godkjenne den.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer