Svensk etterforskning:

Varsler svar denne uka

Mats Ljungqvist, som leder den svenske etterforskningen av Nord Stream-sabotasjen, varsler avgjørelse denne uka, ifølge Expressen.

EKSPLOSJON: Det har versert en rekke teorier rundt hvem som sto bak sabotasjen mot Nord Stream i september 2022. Foto: Handout / Reuters / NTB
EKSPLOSJON: Det har versert en rekke teorier rundt hvem som sto bak sabotasjen mot Nord Stream i september 2022. Foto: Handout / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den svenske etterforskningen av sabotasjen mot Nord Stream-rørledningene i Østersjøen nærmer seg en ny fase, skriver Expressen.

Varsler kunngjøring

En beslutning skal komme denne uka.

- Jeg kan ikke si om det blir i morgen, onsdag eller på torsdag, men en beslutning er i alle fall på vei, sier Ljungqvist til avisa.

Han sier at det er flere myndigheter involvert, og det jobbes nå med en kommunikasjonsplan - derfor kan han ikke på nåværende tidspunkt si hva de har kommet fram til.

Den svenske etterforskningen er gjort i tett samarbeid med Tyskland.

På spørsmål om hva slags avgjørelse man kan vente seg, om henleggelse eller siktelser er på bordet, svarer Ljungqvist:

- Det er akkurat det avgjørelsen handler om. Så jeg kan rett og slett ikke foregripe det. Men det er noe på vei i alle fall, sier han.

Teoriene har svirret

16 måneder har gått siden bildene av den boblende havoverflaten rystet Europa og verden. Spekulasjonene har rast om hvem som står bak ødeleggelsene av de to gassrørledningene, som går mellom Russland og Tyskland.

Både Russland og Ukraina har blitt trukket fram som mulige land bak aksjonen. Begge landene har benektet befatning med sabotasjen.

Ljungqvist har ikke kommentert de ulike mistankene om hvem som kan ha stått bak. Men i et brev til FNs sikkerhetsråd har Sverige, Danmark og Tyskland sammen omtalt en seilbåt ved navn «Andromeda» som hovedsporet. Mistanken skal gå ut på at båten har fraktet eksplosivene, ifølge Expressen.