Slår alarm:

Varsler tøff vintersmell. Avlyser kjøpsfest

Hele Norge pangåpnet med en jubelhelg av historiske proporsjoner. Nå venter en kraftig økonomisk bakrus som vil kunne ramme både vanlige nordmenn og næringslivet hardt i vinter, advarer inkasso-topp.

STIMET TIL: Folk stimet til Karl Johans gate da Norge åpnet igjen for halvannen uke siden. Likevel kan vi ikke forvente den helt store kjøpsfesten i vinter, mener inkassoselskap. Foto: Naina Helén Jåma / NTB
STIMET TIL: Folk stimet til Karl Johans gate da Norge åpnet igjen for halvannen uke siden. Likevel kan vi ikke forvente den helt store kjøpsfesten i vinter, mener inkassoselskap. Foto: Naina Helén Jåma / NTB Vis mer
Publisert

Etter over halvannet år med inngripende coronatiltak, ble det full fest over store deler av landet da nordmenn endelig kunne feire full gjenåpning av samfunnet for ei drøy uke siden.

Men som etter enhver fest med litt for mye i glasset, er Norge nå i ferd med å våkne til en kollektiv bakrus som vil ramme både lommeboka og næringslivet, advarer Christian Aandalen, partner og daglig leder i inkassoselskapet Fair.

- Strammer igjen pengekrana

For samtidig som flyselskaper og reisebyråer merker en umiddelbar salgsboom, utelivet feirer kraftige inntektshopp og klesbutikkene forbereder seg på en strøm av kunder, dukker det opp faretruende signaler.

Norges Bank har hevet styringsrenta, eksperter varsler potensielt skyhøye strømpriser framover og drivstoffprisene kryper stadig nærmere 20 kroner literen.

«Vi forventer at nordmenn generelt strammer igjen pengekrana og at det kanskje ikke blir den kjøpsfesten næringslivet har sett for seg», advarer Per Fjærestad i Credisafe og Christian Aandalen i sin ferske rapport Credit Quarterly.

- Summen av dette kan gi inntrykk av at vi står foran en utfordrende vinter. Det er langt fra sikkert at gjenåpningen av Norge vil føre til den kjøpefesten enkelte aktører innen reiseliv og handel har håpet på, mener Aandalen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer