Slår alarm:

Varsler tøff vintersmell. Avlyser kjøpsfest

Hele Norge pangåpnet med en jubelhelg av historiske proporsjoner. Nå venter en kraftig økonomisk bakrus som vil kunne ramme både vanlige nordmenn og næringslivet hardt i vinter, advarer inkasso-topp.

STIMET TIL: Folk stimet til Karl Johans gate da Norge åpnet igjen for halvannen uke siden. Likevel kan vi ikke forvente den helt store kjøpsfesten i vinter, mener inkassoselskap. Foto: Naina Helén Jåma / NTB
STIMET TIL: Folk stimet til Karl Johans gate da Norge åpnet igjen for halvannen uke siden. Likevel kan vi ikke forvente den helt store kjøpsfesten i vinter, mener inkassoselskap. Foto: Naina Helén Jåma / NTB Vis mer
Publisert

Etter over halvannet år med inngripende coronatiltak, ble det full fest over store deler av landet da nordmenn endelig kunne feire full gjenåpning av samfunnet for ei drøy uke siden.

Men som etter enhver fest med litt for mye i glasset, er Norge nå i ferd med å våkne til en kollektiv bakrus som vil ramme både lommeboka og næringslivet, advarer Christian Aandalen, partner og daglig leder i inkassoselskapet Fair.

- Strammer igjen pengekrana

For samtidig som flyselskaper og reisebyråer merker en umiddelbar salgsboom, utelivet feirer kraftige inntektshopp og klesbutikkene forbereder seg på en strøm av kunder, dukker det opp faretruende signaler.

Norges Bank har hevet styringsrenta, eksperter varsler potensielt skyhøye strømpriser framover og drivstoffprisene kryper stadig nærmere 20 kroner literen.

«Vi forventer at nordmenn generelt strammer igjen pengekrana og at det kanskje ikke blir den kjøpsfesten næringslivet har sett for seg», advarer Per Fjærestad i Credisafe og Christian Aandalen i sin ferske rapport Credit Quarterly.

- Summen av dette kan gi inntrykk av at vi står foran en utfordrende vinter. Det er langt fra sikkert at gjenåpningen av Norge vil føre til den kjøpefesten enkelte aktører innen reiseliv og handel har håpet på, mener Aandalen.

Helt konkret frykter han at den mye omtalte trippelsmellen, med økte renter, høyere strømpriser og dyrere drivstoff, kommer til å gjøre kraftige innhogg i nordmenns privatøkonomi.

- Nå er jo snart strømprisene glemt, for nå har det bøtta ned. Men vi tror at alt dette spiller inn i psykologien. Økte drivstoffpriser, renteøkning og potensielt høyere energipriser, sier Aandalen.

- Det spiller inn på denne handelsfesten. Vi tror det kan sørge for at den ikke blir så stor som mange kanskje håper på. Jeg tror ikke denne kjøpsfesten blir så stor som det er meldt.

«Trippelsmell»

En ting er nordmenn som har kommet seg greit gjennom krisa, men kanskje ikke vil bruke så mye av de oppsparte midlene. En annen ting er de som ikke har hatt det like lett.

De økte prisene kommer også til å gjøre det vanskeligere for mange å betjene både fakturakrav og gjelden, mener Aandalen.

- I tillegg er prisene generelt på vei opp, som følge av både økt inflasjon og produktmangel grunnet logistiske problemer. Dette vil bare forsterke de økonomiske utfordringene.

Hardest rammet blir de lavtlønnede og de som går på trygd, mener Fair Group.

- Det er ingen tvil om at ulikhetene øker, og «trippelsmellen» vil trolig bidra til enda større forskjeller.

Aandalen sier de er bekymret for det økende gapet mellom fattig og rik.

- Samme dagen som vi slapp vår rapport så viste jo tall fra Nav en kraftig nedgang i antall arbeidsledige, men de som har stått utenfor arbeidsmarkedet under pandemien har ikke fått spart opp midler underveis. De har ikke bufferen til høye drivstoffpriser og høy pris på elektrisitet. De fattige har ikke vært først i køen til å kjøpe elbiler heller, så dette vil treffer dem mye hardere, sier Aandalen.

De er spent på om den påtroppende regjeringen kommer til å lansere noen støttepakker for de som har det aller vanskeligst.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer