Varsler tøffe grep mot de useriøse

Arbeids- og sosialminister Hadia Tajik vil riste i de useriøse arbeidsgiverne. Sammen med næringsminister Jan Christian Vestre vil hun gå langt for å stanse innleie.

AMBISIØSE PLANER: Tajik og Vestre har ambisiøse mål om at det skal bli flere jobber i Norge, og ikke minst å få flere av dem som står utenfor arbeidslivet inn i arbeid. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
AMBISIØSE PLANER: Tajik og Vestre har ambisiøse mål om at det skal bli flere jobber i Norge, og ikke minst å få flere av dem som står utenfor arbeidslivet inn i arbeid. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Her går det så det griner!, utbryter næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

Han er på besøk hos lageret til den nettbaserte dagligvarebutikken Oda, inntil nylig kjent som kolonial.no.

Skal stille krav

Vestre står sammen med arbeids- og sosialminister Hadia Tajik (Ap) i spissen for den nye Ap/ Sp-regjeringens satsing på å skape nye arbeidsplasser. De har ambisiøse mål om at det skal bli flere jobber i Norge, og ikke minst å få flere av dem som står utenfor arbeidslivet inn i arbeid.

Men de nye jobbene må være trygge, understreker Tajik.

- Det er veldig viktig for oss at det er i størst mulig grad er trygge jobber og seriøse virksomheter. Som vi for eksempel ser her hos Oda. At det er ordna forhold, at det er seriøse bedrifter, at man opplever at man får en inntekt man kan leve av, sier arbeidsministeren.

- Vi skal stille opp for næringslivet, men også stille krav til næringslivet. Når vi er villige til å ta i bruk flere virkemidler for å hjelpe næringslivet gjennom omstillingen, så kan vi også ha større forventninger om hvordan man skal opptre, sier Vestre.

Sammen varsler de to ministerkollegaene tøffe grep mot det useriøse arbeidslivet.

Tajik lister opp:

  • Fjerne den generelle adgangen til midlertidige ansettelser
  • Gjeninnføre kollektiv søksmålsrett sånn at fagforeninger kan ta tak i saker hvis det foregår ulovlig innleie
  • Doble fagforeningsfradraget i løpet to år for å øke organisasjonsgraden
  • Stremme inn reglene for bruk av innleid arbeidskraft
  • Legge fram en helt ny modell for et serøst arbeidsliv knyttet til offentlige anskaffelser.

«Verdens mest effektive»

- Dette er litt som Charlie og sjokoladefabrikken, utbryter næringsminister Jan Christian Vestre i det ministrene loses gjennom Odas høyteknologiske lager på Lørenskog.

Selv kaller bedriften det «verdens mest effektive lager for dagligvarehandel på nett».

Næringsminister Jan Christian Vestre, arbeids- og sosialminister Hadia Tajik og adminstrerende direktør i Oda Karl Alveng Munthe-Kaas på nettbutikkens lager i Lørenskog. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet.
Næringsminister Jan Christian Vestre, arbeids- og sosialminister Hadia Tajik og adminstrerende direktør i Oda Karl Alveng Munthe-Kaas på nettbutikkens lager i Lørenskog. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet. Vis mer

Tajik og Vestre løfter Oda fram som en mønsterbedrift for det seriøse arbeidslivet. Administrerende direktør Karl Alveng Munthe-Kaas forklarer at de satser på gode lønn- og arbeidsbetingelser med tariff og høy organisasjonsgrad.

- Høye lønninger tvinger deg til å være mer effektiv. Til syvende og sist er det produktivitet som må drive hva folk kan tjene, men det presser bedriftsledere til heller å finne løsninger i teknologi og prosess enn å kutte lønninger.

Arbeids- og sosialminister Hadia Tajik forteller er det nå stor bekymring for at tøffere arbeidsliv i kjølvannet av coronakrisa.

Tajik peker på hva som har skjedd i andre land, og vil unngå at krisen brukes av bedrifter for å kutte i arbeidstakernes rettigheter.

- Vi har jo sett i mange andre europeiske land, etter økonomiske kriser, at det har vokst fram et mer utrygt arbeidsliv. Det er nedgang i lønn, økt trakassering, større jobbusikkerhet, fordi det har blitt skapt en slags kultur etter økonomiske kriser der folk bare skal være takknemlige for at de har en jobb å gå til. Da kan de liksom ikke komme her å forvente for mye av arbeidsforholdene knyttet til jobben.

- Skal ha slutt på innleie

I Arbeiderpartiets 100-dagersplan har partiet lovet å forby bemanningsbransjen i spesielt utsatte bransjen som byggebransjen. Men i Hurdalsplattformen er ikke denne formuleringen med. Tajik lover likevel like tøffe grep.

- Det som står i 100-dagersplanen er å forby innleie som fortrenger faste ansettelser, og det er fortsatt vår ambisjon. Vi skal ha slutt på den typen innleie som vi ser at fortrenger de faste ansettelsene. Det er et arbeid som vi er i gang med, og vi kommer tilbake til den endelige innretningen på det.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer