Varslet katastrofen - «ingen» lyttet

Flygiganten får knusende kritikk etter katastrofale ulykker.

KATASTROFALT UTFALL: Flyprodusenten Boeing må tåle tøff kritikk i en ny kongressrapport etter de to katastrofale flyulykkene med Boeing 737 Max. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis dette systemet feiler, så kan resultatene bli «katastrofale».

Slik lød advarselen fra en testpilot for Boeings 737 Max-fly. Men advarselen kom aldri fram til prosjektets sjefingeniør, skriver Washington Post.

Sjefingeniøren forklarte seg for etterforskere i den amerikanske kongressen, om hvordan han hadde godkjent en kritisk designendring til flytypens programvare - selv om han selv ikke kjente til viktige detaljer om hvordan det fungerte, eller advarselen fra testpiloten.

Ifølge avisa var det nettopp det som skjedde i oktober 2018, og igjen i mars året etter:

Grunnen var en tilbøyelighet til å steile hos denne flytypen, som ble motvirket av et spesialutviklet dataprogram. Dette viste seg å ikke fungere som det skulle. For i gitte situasjoner - som i de to katastrofene - tvang dataprogrammet nesa så kraftig ned at pilotene ikke greide å holde flyet i lufta.

Det begynte da et 737 Max-fly fra Lion Air styrtet i Indonesia i oktober 2018. 189 mennesker omkom.

Da et fly av samme type fra Ethiopian Airlines styrtet i mars året etter og 157 døde, blant dem norske Karoline Aadland, svarte luftfartsmyndigheter og flyselskaper over hele verden med å ta flyene ut av trafikk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer