Kode:

Varslet millionkutt på krisemøte

Museet må ta omfattende grep for å overleve.

NEST STØRSTE: Kode kunstmuseeum er landets nest største. Foto: Marit Hommedal / NTB
NEST STØRSTE: Kode kunstmuseeum er landets nest største. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kode kunstmuseer og komponisthjem i Bergen må kutte rundt 16 millioner kroner i årlige utgifter. Hvordan kuttene skal tas, er ikke avgjort.

Direktør Petter Snare samlet fredag de ansatte til krisemøte. Her la han fram museets økonomiske utfordringer og en plan for prosessen videre. Styret i Kode skal behandle kuttplanen 19. februar.

- Dette er ikke noen hyggelig beskjed å gi. Vi har vært tydelig på Kodes vanskelige økonomiske situasjon lenge. Vi har en viktig samfunnsoppgave å fylle som Norges nest største museum, med en rikholdig kunstsamling og en stor bygningsmasse som skal forvaltes, sier direktør Petter Snare.

Han sier et samarbeid med de ansatte er en forutsetning for å få en så god prosess som mulig.

- Vi kommer til å snu hver stein for å gjøre kuttene minst mulig smertefulle, men det er klart at dette er alvorlig for en institusjon som har hatt for trange vilkår over lang tid, sier han.

Kode omfatter fire museumsbygg i Bergen sentrum langs Lille Lungegårdsvann og komponisthjemmene til Ole Bull, Harald Sæverud og Edvard Grieg utenfor sentrum.

Museet har de seineste to åra stått i fare for å få barbert statsstøtten, men har kommet seg helskinnet gjennom, skriver BT. Likevel er de altså kriserammet.