Varslet rå rentehopp: Så falt børsene

Wall Street gikk umiddelbart i rødt etter sentralbanksjef Jerome Powells tale mandag.

RENTEKAMP: Sentralbanksjef Joreme Powell varsler en agressiv linje for å få kontroll over inflasjonen. Foto: Tom Williams/Reuters/NTB
RENTEKAMP: Sentralbanksjef Joreme Powell varsler en agressiv linje for å få kontroll over inflasjonen. Foto: Tom Williams/Reuters/NTB Vis mer
Publisert

Powell nølte ikke med å gjøre det klart at USAs sentralbank nå vil ta alle midler i bruk for å hanskes med inflasjonstall som landet ikke har sett på 40 år.

- Vi vil gjøre alt for å stabilisere prisveksten. Dersom vi mener det er nødvendig å heve styringsrenten med mer enn 0,25 prosent ved et rentemøte eller flere rentemøter, så vil vi gjøre det, sa han blant annet, ifølge CNBC.

Varsler aggressiv linje

En uke har gått siden den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (ofte bare omtalt som Fed) hevet styringsrenten med 0,25 prosent. Det var den første rentehevingen siden 2018.

Powells uttalelser falt under en tale for National Association for Business Economics, ifølge CNBC.

Powell gjorde det videre klart at Fed ikke vil nøle med å ty til ytterligere aggressive tiltak for å komme inflasjonstallene til livs.

- Dersom vi finner ut at vi trenger å stramme inn mer enn det som er ansett som nøytral impuls og bevege oss over i en mer restriktiv linje, så vil vi gjøre det, sa han.

Børsfall etter talen

De toneangivende børsindeksene på Wall Street reagerte umiddelbart med dalende aksjekurser etter Powels uttalelser om at inflasjonen er «for høy».

  • Industripregede Dow Jones skrellet av 320 poeng, tilsvarende et fall på 0,95 prosent.
  • Den bredt sammensatte S&P 500-indeksen falt 0,65 prosent etter å ha vært opp 0,4 før Powels tale.
  • Og teknologiindeksen Nasdaq Composite falt 1,3 prosent - også den etter å ha sett pluss 0,4 tidligere på dagen.

Historisk høy prisvekst

Prisene i USA steg med 0,8 prosent fra januar til februar i år. Det trakk inflasjonen opp til 7,9 prosent på årsbasis, noe som altså er det høyeste tempoet siden Ronald Reagan var president i 1982.

Høyere priser på drivstoff, mat og bolig er hovedårsaken til inflasjonen.

Men både usikkerheten som følge av krigen i Ukraina, effekten av sanksjonene mot Russland og corona-etterdønninger med press på forsyningskjedene forventes å kunne presse prisene ytterligere oppover.

Sentralbanken i USA har, som her i Norge, et inflasjonsmål på 2 prosent.

I sin tale mandag konkluderte Powell med at Fed har «grovt undervurdert» lengden og omfanget av coronaeffektene på økonomien.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer