Varslet skrekkscenario. Nå svarer regjeringen

Reiselivet har ropt om hjelp i månedsvis. Nå legger regjeringen fram en ny kompensasjonsordning for bransjen.

STØTTEORDNING: Foretak i reiselivsbransjen støttes oppad med 10 millioner kroner per måned fra september og ut året. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Støttes med inntil 10 millioner i måneden

Foretak i reiselivsbransjen støttes oppad med 10 millioner kroner per måned fra september og ut året.

For å kvalifisere for tilskudd må foretaket kunne vise til et omsetningsfall på 40 prosent eller mer, sa næringsminister Iselin Nybø (V) på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Som eksempel vil et foretak med 1 million kroner i faste kostnader og et fall på 80 prosent, få kompensert 40 prosent eller 400 000 kroner.

Tilsvarende, om fallet er 40 prosent, vi foretaket få kompensert 20 prosent eller 200 000 kroner.

(NTB)

  • Følg pressekonferansen i videoen øverst i saken fra klokka 16.00.

- Det er helt urimelig om bransjen må ta høstens regning alene.

Det var den klare meldinga fra NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold, da hun for litt over en måned siden la fram en skrekkrapport for reiselivet.

Ifølge en NHO-analyse hadde reiselivet tapt over 30 milliarder kroner i løpet av årets første seks måneder, som følge av coronakrisa. Det gir en klar pekepinn på hva hele næringen har i vente, dersom restriksjonene opprettholdes og grensene fortsetter å være stengt, ifølge NHO-toppen.

Tydelig krav

Med en enorm krise hengende over seg, har et nært samlet reiseliv krevd at regjeringa gjør mer for å hjelpe. Sentralt har kravet om en videre kompensasjonsordning for bransjen stått.

TURISTKRISE: Havnesjef Kjell Jakobsen i Vestvågøy viser oss kaia som vanligvis myldrer av utenlandske turister. I år er det helt stille. Reporter: Øystein Andersen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Det er derfor mange som er lettet over nyheten om at næringsminister Iselin Nybø (V) tirsdag ettermiddag legger fram en ny kompensasjonsordning for reiselivsnæringen.

- Reiselivet er en av bransjene som er hardest rammet av coronapandemien. Den har fortsatt behov for støtte og for å identifisere tiltak som kan stimulere og hjelpe bedriftene har vi hatt tett dialog med partene i arbeidslivet. Målet er å bevare arbeidsplasser og bidra til at ellers levedyktige reiselivsbedrifter kommer seg gjennom denne krisa, sier næringsministeren i en pressemelding.

Partene i reiselivet deltar også på pressekonferansen.

Konkurs-alarm

Så seint som for fire dager siden sa hver tredje at det er en reell fare for at bedriften går konkurs som følge av coronaviruset i en NHO-undersøkelse blant over 500 reiselivsbedrifter.

Hele 84 prosent av reiselivsbedriftene rapporterte om lavere etterspørsel eller avbestillinger gjennom den siste måneden, og halvparten i NHO Reiselivs medlemsundersøkelse fortalte at de har permittert ansatte.

Andelen som har permittert ansatte er betydelig ned fra mars og april, da ni av ti kuttet bemanningen på denne måten, men likevel opp fra et bunn-nivå på 42 prosent i en tilsvarende undersøkelse som ble gjennomført 5. august.

Over halvparten - 54 prosent - rapporterte om en halvering eller mer av julebordbestillinger sammenliknet med fjoråret.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer