Varslet stenging: Mattilsynet snur

Etter gjentatte regelbrudd ville Mattilsynet trekke driftstillatelsen til Daniel Andersens fiskeridrift på Sunnmøre. Nå har han likevel fått en ny sjanse.

MANGLER SLUK: Fryserommet ved Atlantic Seafood var midlertidig gjort om til kjølerom, da Mattilsynet kom på uanmeldt besøk. Smeltevann fra fisken havnet på gulvet. På grunn av manglende sluk i gulvet, måtte avrenningsvannet svabres ut til nærmeste sluk. Foto: Mattilsynet
MANGLER SLUK: Fryserommet ved Atlantic Seafood var midlertidig gjort om til kjølerom, da Mattilsynet kom på uanmeldt besøk. Smeltevann fra fisken havnet på gulvet. På grunn av manglende sluk i gulvet, måtte avrenningsvannet svabres ut til nærmeste sluk. Foto: Mattilsynet Vis mer
Publisert

Underbetaling av ansatte, uhygieniske og brannfarlige forhold.

Etter et tilsyn i september blir en rekke mulige lovbrudd undersøkt ved Atlantic Seafood på Sunnmøre, som bearbeider og pakker fisk.

Selskapet er eid av den Litauen-bosatte finnmarkingen Daniel Andersen, som i mange år har skaffet billig litauisk arbeidskraft til den norske fiskerinæringen.

Arbeidstilsynets leder for seksjon a-krim vest, Jens Erik Romslo, omtalte tilsynet som «nedslående», og Matttilsynet varslet tilbaketrekking av selskapets godkjennelse til å bearbeide fisk.

Det skjedde ikke.

Krevende konklusjon

Av Mattilsynets vedtak, som Dagbladet har fått tilgang til, framkommer det at selskapet likevel ikke mister godkjenningen, og at saken avsluttes.

Etaten skriver at det har vært krevende å lande en konklusjon.

«Dere har over lang tid vist manglende styring og kontroll med flere av de grunnleggende vilkårene for produksjon av fiskerivarer til tross fra omfattende virkemiddelbruk og veiledning fra vår side. Vi har fortsatt å finne alvorlige brudd på forhold vi både har pålagt dere å utbedre samt veiledet dere om tidligere selv etter at varsel om trekking av godkjenning var gitt dere».

Atlantic Seafood-eier Daniel Andersen opplyste etter siste kontroll til Børsen at at de hadde tatt en rekke grep for å tilfredsstille samtlige krav.

ALTFOR VARMT: Ferske fiskerivarer skal lagres slik at de holder en temperatur lavere enn pluss to grader. På Atlantic Seafood holdt filetene seks grader pluss under tilsynet i september. Foto: Mattilsynet
ALTFOR VARMT: Ferske fiskerivarer skal lagres slik at de holder en temperatur lavere enn pluss to grader. På Atlantic Seafood holdt filetene seks grader pluss under tilsynet i september. Foto: Mattilsynet Vis mer

Mattilsynet oppgir også skisserte endringer, samt en vilje til å lukke vedtak, som begrunnelse for beslutningen om fortsatt godkjent drift.

- Det er gjort ganske store organisatoriske grep i bedriften, som de mener skal gi bedre drift og styring. Vi har vært veldig tydelige med dem om at de her var på en knivsegg, og at ansvaret for etterlevelse av regelverket utelukkende er deres, sier seksjonssjef Lennart Floyd Berge i Mattilsynet til Børsen.

- Fram til i dag har de ikke tatt det ansvaret.

Både Daniel Andersen og styreleder Bjarte Aambø i Atlantic Seafood er gjort kjent med Børsens omtale av vedtaket og Mattilsynets uttalelser.

- Selskapet har ovenfor Mattilsynet dokumentert sine interne rutiner der dette har vært påkrevd, gitt ytterligere redegjørelser der det har vært snakk om manglende/feilaktig informasjon, samt at selskapet har utbedret samtlige forhold der dette har vært nødvendig. Selskapet har gjennomført de tiltak som selskapet har funnet nødvendig, svarer Andersen i en e-post.

- Utover dette så forholder selskapet seg til Mattilsynet sitt vedtak om videre godkjenning og drift.

Mattilsynet vil følge nøye med

Blant de store organisatoriske endringene som er skissert overfor Mattilsynet, er at Daniel Andersen skal innsettes som ny daglig leder. Organisasjonen skal også ha blitt styrket med kompetanse utenfra «på alle nivåer».

- Så gjenstår det å se om det vil ha den nødvendige effekten, bemerker Berge.

Dette skal følges opp i tida framover, blant annet gjennom flere uanmeldte tilsyn.

- De har skissert at det kommer inn ansvarlige personer i større grad enn tidligere. Ved tilsyn vil vi etterspørre disse personene, sjekke at de er der, gjør den jobben de er tiltenkt og at de har nødvendig kompetanse - altså realkompetanse, ikke bare et papir. Det må vises gjennom arbeidet, sier han.

Avdekkes det nye forhold som bryter med regelverket, understreker seksjonssjefen at de «raskt» vil bruke sine virkemidler, eksempelvis virksomhetskarantene.

En virksomhetskarantene innebærer at en virksomhet må holde stengt en gitt periode. Mattilsynet kan ilegge inntil seks måneders karantene.

PROBLEMER: Litauiske arbeidere på norsk fiskebruk måtte likevel betale skyhøy husleie for dette huset med råte, sopp og panelovner liggende på gulvet. Video: Nina Hansen. Vis mer

Har skaffet billig arbeidskraft i årevis

I tilegg til Mattilsynets pålegg, fikk Atlantic Seafood nylig stadfestet en bot på 800 000 kroner, ilagt av Arbeidstilsynet, for blant annet underbetaling av ansatte i 2021.

Daniel Andersen hevdet da å ha utbetalt korrekt lønn til samtlige ansatte i både 2021 og 2022.

Dagbladet kartla og omtalte finnmarkingens virksomhet gjennom en rekke artikler i 2019. Han opererte da, gjennom et nettverk av selskaper med andre enn ham selv i formelle roller, som «underleverandør».

Litauere i ulike selskap tok angivelig over hele produksjonslinjer. Blant disse arbeiderne påviste Arbeidstilsynet omfattende sosial dumping, og mente hele underleverandør-konstruksjonen var fiktiv.

Også den gang avviste Andersen å ha gjort noe ulovlig, og viste til at han selv ikke hadde noen rolle i de involverte selskapene.

De norske fiskebrukene ble bøtelagt.

Fra 2020 har Daniel Andersen operert som reell underleverandør ved å opprette Atlantic Seafood på Sunnmøre, og inngå avtaler med store fiskeribedrifter om å pakke og håndtere sløyd fisk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer