Stoltenbergs U-sving

Varslet Vedum kvelden før

Jens Stoltenberg tok kontakt med Finansdepartementet to ganger den siste uka. Først for å si at en forlengelse kunne skje. Så for å meddele at han i så fall ville trekke seg som sentralbanksjef.

SA NEI FLERE GANGER: Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, sier han sa nei til ny NATO-forlengelse flere ganger før han takket ja. 24. mars 2022. Video: Jostein Sletten. Reporter: Johannes Theodor Fjeld Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BRUSSEL / OSLO (Dagbladet): Søndag ettermiddag ga Jens Stoltenberg for første gang beskjed til finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp):

En forlengelse i Nato var mulig.

En rekke medlemsland var tydelige i sin sak: De mente at Stoltenberg måtte fortsette så lenge Russland er i krig med Ukraina.

Men Jens Stoltenberg hadde ikke selv bestemt seg ennå. Han ga likevel Vedum beskjed om dramatikken som pågikk i kulissene.

- Stoltenberg orienterte Finansdepartementet søndag den 20. mars om at en mulig forlengelse var et tema i forkant av det ekstraordinære NATO-toppmøtet torsdag den 24. mars, bekrefter Sissel Kruse Larsen overfor Dagbladet.

Hun er Stoltenbergs rådgiver i Brussel.

Tre dager i tenkeboksen

Så gikk det tre dager.

Stoltenberg gikk i tenkeboksen og vurderte sin framtid og krisa Nato og Europa står i.

I løpet av de neste dagene bestemte den tidligere Ap-statsministeren seg: Han måtte bli værende som generalsekretær i Nato, og han måtte si fra seg drømmejobben som sentralbanksjef. Beslutningen om at det første utelukket det andre, var Stoltenbergs, etter det Dagbladet forstår.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer