BRUSSEL / OSLO (Dagbladet): Søndag ettermiddag ga Jens Stoltenberg for første gang beskjed til finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp):
En forlengelse i Nato var mulig.
En rekke medlemsland var tydelige i sin sak: De mente at Stoltenberg måtte fortsette så lenge Russland er i krig med Ukraina.
Men Jens Stoltenberg hadde ikke selv bestemt seg ennå. Han ga likevel Vedum beskjed om dramatikken som pågikk i kulissene.
- Stoltenberg orienterte Finansdepartementet søndag den 20. mars om at en mulig forlengelse var et tema i forkant av det ekstraordinære NATO-toppmøtet torsdag den 24. mars, bekrefter Sissel Kruse Larsen overfor Dagbladet.
Hun er Stoltenbergs rådgiver i Brussel.

Støre: Snakket om forlengelse i flere uker
Tre dager i tenkeboksen
Så gikk det tre dager.
Stoltenberg gikk i tenkeboksen og vurderte sin framtid og krisa Nato og Europa står i.
I løpet av de neste dagene bestemte den tidligere Ap-statsministeren seg: Han måtte bli værende som generalsekretær i Nato, og han måtte si fra seg drømmejobben som sentralbanksjef. Beslutningen om at det første utelukket det andre, var Stoltenbergs, etter det Dagbladet forstår.

Snakket med Jens om Nato-jobb
Kvelden før …
Jens Stoltenberg visste at medlemslandene i Nato ønsket at han skulle fortsette. Men ikke før onsdag kveld, dagen før nyheten sprakk, ble Vedum og finansdepartementet informert, kan Dagbladet nå fortelle.
For først onsdag kveld tok Stoltenberg den vanskelige telefonen hjem til Norge. Han orienterte der departementet som hadde stått i massiv kritikk for å ha gitt ham jobben som sentralbanksjef, at han ikke tok jobben likevel. Gitt at de allierte ble enige om dette - noe alt tydet på at de ville bli.
Det bekrefter også Finansdepartementet overfor Dagbladet. På bakgrunn av samtalen tidligere i uka, hadde de forberedt seg på at en forlengelse var mulig.
- Men det var først onsdag kveld at Stoltenberg informerte oss om at han ville trekke seg fra sentralbanksjef-jobben dersom Nato ble enige om en forlengelse av hans stilling, skriver kommunikasjonssjef Therese Riiser i Finansdepartementet i en e-post til Dagbladet.
Og nå måtte departementet handle raskt. Det var et spørsmål om tid før nyheten sprakk.
Det gjorde den torsdag formiddag, da Dagbladet og andre medier erfarte at Stoltenberg kom til å forlenge med Nato.
Dramatikk kvelden før
Trygve Slagsvold Vedum og regjeringen ble altså informert om at Stoltenberg ville fortsette i Nato først kvelden før han fortalte det til resten av verden.
- Onsdag kveld den 23. mars informerte Stoltenberg om at han ville takke ja til en forlengelse i Nato, dersom medlemslandene ba ham om det, og at han da ville si fra seg jobben som sentralbanksjef, utdyper Kruse Larsen.
Da Dagbladet møtte Stoltenberg i Brussel torsdag morgen, var beslutningen i realiteten allerede fattet, og regjeringen hjemme i Norge var orientert.
- Jeg overlater den avgjørelsen til de 30 lederne. Jeg har ikke ytterligere å tilføye, sa Jens Stoltenberg torsdag morgen.
Kort tid etter tok Finansdepartementet kontakt med Ida Wolden-Bache og ga henne sjokkbeskjeden: Jobben som sentralbanksjef kan likevel bli din. Wolden-Bache takket som kjent ja.
- Jeg opplever at hvis jeg kan gjøre en forskjell i forhold til den oppgaven, så er det viktigste jeg kan gjøre i mitt liv, forklarte Stoltenberg til pressen torsdag ettermiddag.
Under et møte med norsk presse torsdag kveld, fortalte Stoltenberg at han hadde fattet avgjørelsen om å fortsette som Natos generalsekretær «få dager» tidligere.
- Og for meg hang de to beslutningene sammen. Det å si ja til Nato, var for meg også å si nei til Sentralbanken, svarte han på spørsmål fra Dagbladet.