Trygve Slagsvold Vedum:

- Vårt viktigste bidrag til fred

En offensiv Trygve Slagsvold Vedum druser på og erklærer olje og gass som Norges viktigste bidrag for stabiliteten i Europa. - De som bidrar mest til norsk sikkerhet er kvinner og menn i kjeledress på plattformer, ikke de som drar på toppmøter i vanlig dress, slår han fast.

GASSMANN: Trygve Slagsvold Vedum er synlig imponert over Johan Sverdrup-installasjonene i Nordsjøen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

GASSMANN: Trygve Slagsvold Vedum er synlig imponert over Johan Sverdrup-installasjonene i Nordsjøen.

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

JOHAN SVERDRUP-FELTET: (Dagbladet): Sug på denne karamellen fra finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp):

- Det viktigste Norge gjør for europeisk sikkerhet nå, er å levere gass og olje stabilt. Det er helt avgjørende i denne krisa, sier han til Dagbladet.

Vedum skuler ut over gigantanlegget Johan Sverdrup, 15 mil ut i havgapet vest for Stavanger. På rekke og rad ligger fem gigantiske installasjoner.

Dramatisk gasskutt

Mens millionene fyker gjennom rørene i bakgrunnen, forteller Sp-lederen at Norges største bidrag til fred og fordragelighet i Europa, og i Ukraina, er å pumpe opp fossil energi som aldri før.

Vedum understreker at pengebidrag og støtte i form av militært utstyr til Ukraina også er viktig.

- Nå kutter Russland gassen til Polen og Bulgaria. Det øker avhengigheten til norsk gass?

Oljesmurt: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum mener at olje- og gass-produksjonen i Nordsjøen er ekstremt viktig for Norge og Vest-Europa. Reporter: Steinar Suvatne / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Ja, det er dramatisk. Heldigvis er den jobben som er lagt ned av norske arbeidsfolk med på å dempe konsekvensene. 17. mai vil igjen Melkøya også kunne eksportere gass til Europa. Det er viktig for Europa, men også for alle som bor i Norge at vi leverer så mye gass som mulig, sier Vedum og justerer vernebrillene Equinor har plassert under hjelmen hans.

På Johan Sverdrup-installasjonene hentes 500 millioner kroner i ren fortjeneste opp fra havbunnen hver eneste dag. Alle finansminister-hjerter fryder seg naturligvis over klingende mynt i statskassa, men norsk olje og gass har altså en sikkerhetsfunksjon som Vedum gjerne vil løfte fram.

PÅ BESØK: Dagbladet var med Trygve Slagsvold Vedum på besøk i Nordsjøen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ BESØK: Dagbladet var med Trygve Slagsvold Vedum på besøk i Nordsjøen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Slik gjør Norge en forskjell

Norsk gass fjerner russernes klamme fossilgrep over kontinentet, er finansministerens argument.

- Det er her, med gassen vår, at Norge faktisk står i en særstilling og kan utgjøre en forskjell når det gjelder konsekvensene av konflikten, legger Vedum til og panorerer høyrearmen ut mot plattformene i bakgrunnen.

På enkelte dager kommer opp mot 50 prosent av gassen i Europa fra norsk sokkel.

- De som bidrar mest til stabilitet i Europa fra Norge sin side nå, det er faktisk kvinner og menn i kjeledress på plattform som denne, ikke de som drar på møter, sier han.

De forstår ikke

Han kommer også med et ikke-så-diskré stikk til de «ytterliggående» som ønsker en sluttdato på norsk petroleumsvirksomhet.

- Vi har glemt litt bort hvor strategisk viktig vår olje og gass er. De ytterliggående, de som vil legge ned norsk olje og gass, de forstår ikke dette, sier han.

Finansministeren hilser på alle han får fatt i på Johan Sverdrup. Ikke én oljearbeider kan føle seg trygg for hedmarkingens karakteristiske latter og fleipende tone.

- Det er så mange partiet som bruker mye tid på å snakke oljearbeideren ned. De verdsetter ikke innsatsen som er gjort, og som fortsatt gjøres, for fellesskapet vårt. Store deler av velferden vår kommer jo herfra, sier han.

PENGEMASKIN: Johan Sverdrup produserer 500 millioner blanke kroner i overskudd hver dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PENGEMASKIN: Johan Sverdrup produserer 500 millioner blanke kroner i overskudd hver dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Navlebeskuende

Vedum er genuint interessert. Selv kokken i kantina grilles med spørsmål om hun trives på plattform, om maten alltid er «sååå god som dette», og om kjøttet som serves er norsk.

Svaret på sistnevnte er selvfølgelig ja, og Vedum trekker et høylytt lettelsens sukk.

Det er åpenbart for Vedum, og kanskje flere med ham, at norsk olje og gass har en sentral plass i Europa etter krigen i Ukraina.

- All snakk om sluttdato for petroleum er fullstendig navlebeskuende. Den diskusjonen mener Senterpartiet at man bør legge bort umiddelbart. Og så lenge det er krig i Europa, så er det i alle fall en helt meningsløs diskusjon, sier Vedum.

- Det europeiske fellesskapet er plutselig viktig for Trygve Slagsvold Vedum. Den var ny?

- Tyskland, Belgia, Nederland, Storbritannia; det de virkelig ber Norge om nå er «vær så snill, lov at dere kan være stabile leverandører av gass». Da må Norge levere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer