Vedum: Blir ingen bensinkrisepakke

Finansministeren sier han følger situasjonen tett, og at virkemidlene regjeringen vurderer ligger i budsjettet. Noen egen bensinkrisepakke, lik strømpakka landet fikk før jul, kommer neppe.

FØLGER MED: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier regjeringen følger bensinprisen nøye, men at eventuelle grep er budsjettgrep. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FØLGER MED: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier regjeringen følger bensinprisen nøye, men at eventuelle grep er budsjettgrep. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Frp-leder Sylvi Listhaug rykket ut i Dagbladet tidligere i vår og krevde at regjeringen umiddelbart tok grep for å redusere drivstoffprisene.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) avviser en egen krisepakke for bensin, men kom nylig med følgende målsetting: Nordmenn skal ha mer penger i lommeboka når dagens mange kriser er over, enn de hadde da krisene tok fatt.

Grepene regjeringen vil vurdere overfor de voldsomme bensinprisene er budsjettgrep, avslører finansministeren nå overfor Dagbladet.

- Hva med en krisepakke i form av avgiftsletter eller en kompensasjonsordning, Vedum?

- Selvfølgelig vil vi vurdere hvordan drivstoffprisene slår ut for folk. Da vil det være i budsjettene vi gjør grep slik at folk samlet kommer bedre ut, sier Vedum.

Vurderer tiltak

Han understreker samtidig at regjeringen løpende følger prisnivået på drivstoff.

Da Russland invaderte Ukraina, føyk oljeprisen til værs. Som vanlig fulgte drivstoffprisene radig etter.

- Oljeprisene svinger veldig, og det gjør bensinprisen ustabil. Regjeringen har full forståelse for at det er vanskelig for folk, og vi vil vurdere tiltak også her når vi ser på budsjettene framover, sier Vedum.

Mange steder i landet lukter bensinfylleren på nærmere 30 kroner literen, og det er uholdbart, ifølge Sylvi Listhaug og Frp. Hun hevdet at avgiftslette kan brukes til å redusere prisene betraktelig, og ba Vedum finne fram verktøykassa.

- Forstår ikke alvoret

Vedum vil ikke love noen «bensinkrisepakke» lik den han fikk i stand for strømprisene før jul.

- Vi ser på virkemidler hele tiden, og vi følger situasjonen nett. Vi må se på helheten, sier Vedum.

Sylvi Listhaug mener Vedum driver med pene ord, ikke viktig handling.

- Regjeringen skjønner åpenbart ikke hvor alvorlig situasjonen er for bedrifter som frykter å gå konkurs og folk som sliter med å få endene til å møtes, sier Listhaug til Dagbladet.

- Vanlige folk og bedrifter som sliter med skyhøye priser forventer handlekraft fra regjeringen, ikke forståelse fra finansminister Vedum og tomme ord om at regjeringen følger situasjonen tett, at de vurderer tiltak hele tiden og at de må se på helheten. Det framstår som den tidligere så frittalende partilederen i Senterpartiet lar byråkratene i Finansdepartementet styre både politikken og hva han skal si, sier Frp-lederen videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer