Vedum: - De rike må betale mer

Vanlige folk skal få lavere skatt, de rike må betale mer. Det er ikke tid for kostbare bygg og nye, store investeringer. Pengebruken må ned, og det må kuttes, maner finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

HARDE TAK: Neste uke møtes regjeringen for å bli enige om statsbudsjettet for neste år. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), her i den gamle statsrådsalen i finansdepartementet, sier det blir med et stort alvor. Bakteppet er krig og energikrise i Europa. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
HARDE TAK: Neste uke møtes regjeringen for å bli enige om statsbudsjettet for neste år. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), her i den gamle statsrådsalen i finansdepartementet, sier det blir med et stort alvor. Bakteppet er krig og energikrise i Europa. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer
Publisert

Hovedjobben til regjeringen er å unngå at prisene løper løpsk, truer vanlige folks økonomi og rammer bedrifter og så skaper ny arbeidsledighet, ifølge Vedum.

Tøff budsjettkonferanse

Neste uke samles regjeringen for å snekre neste års statsbudsjett. Finansministeren legger ikke skjul på at det skjer med et alvorlig bakteppe, og at det blir tøffe tak.

Mange statsråder må kutte i budsjettposter til gode formål.

- Budsjettkonferansen blir preget av et stort alvor, for det er alvor rundt oss. Alvor og god tone, for det har vi, men vi kjenner på ansvaret. Jeg har vært i tilsvarende budsjettkonferanse fem år før. Nå blir det tøffere prioriteringer enn vi er vant til, for verden rundt oss er tøffere.

- Ingen hadde trodd at det skulle bli så tøft. Men vi må styre i den tida vi er i. Verdiene i Hurdalsplattformen står fast. Målet er å føre en politikk som over tid fører til mindre sosiale og geografiske forskjeller og gir folk trygghet i hverdagen, sier Vedum til Dagbladet.

TRYGGHETSPAKKE: Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum har lagt frem «massiv» krisepakke. Video: NTB Vis mer

Mindre oljepenger

- Vi må bruke mindre penger og prioritere hardere. Vi må prioritere trygghet og beredskap, som forsvar, matsikkerhet og helse. «Forsikringspremien» blir høyere på grunn av uroen rundt oss. Og vi må trygge økonomien til folk. Da må vi bruke mindre penger, ikke mer, for å stoppe de økende prisene. Det letteste for en finansminister er å bruke mye penger, men nå må vi bruke mindre, sier Vedum, og forklarer:

- Det er mange ytre faktorer vi ikke styrer som skaper situasjonen vi er i. Men det vi må gjøre, er å dempe presset i økonomien, det vil si å bruke mindre penger over statsbudsjettet. Hvis vi bare bruker mer oljepenger, som er det mest fristende i enhver krise, skaper vi enda mer press. Da er det større risiko for enda større prisøkning, og større risiko for at renta øker enda mer. De som rammest hardest av prisøkninger, er de med de laveste inntektene, sier Vedum.

BIDRA MER: Folk med vanlige inntekter skal få skattelettelser, mens de som har mest, må bidra mer, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
BIDRA MER: Folk med vanlige inntekter skal få skattelettelser, mens de som har mest, må bidra mer, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer

Ledigheten er rekordlav. Nå skriker bedriftene etter abeidskraft.

- Nå kommer mange som har stått utenfor arbeidsmarkedet, i jobb. Det er positivt, for all politikk handler om folk. Men dilemmaet er at det også skaper press i økonomien. Hvis det blir veldig høy prisstigning over tid, vil det skape stor usikkerhet rundt mange jobber. Og de som har svakest tilknytning til arbeidsmarkedet, ryker først, advarer Vedum.

Rike må bidra mer

Han har tidligere lovet at de som tjener under 750 000 kroner skal få lavere inntektsskatt. Det løftet står ved lag.

- Ja, regjeringens mål er å fortsette med de skatte- og avgiftsgrepene vi begynte med i fjor. Det er for de med inntekter under 750 000 kroner at lettelsene kommer.

- Hvis de prioriteres, må de som tjener mer betale mer skatt?

- Ja, det blir en omfordeling. De som tjener mest, må bidra mer.

- Betyr det økt formueskatt?

- Det endelige budsjettet kommer når det kommer. Vi jobber med skatteopplegget nå. Folk med vanlige inntekter får lavere skatt. Med så stor uro rundt oss som vi har nå, er det enda viktigere å unngå økte forskjeller. Det er oppskrift på konflikt, sier Vedum.

Ingen nye praktbygg

Han gjør det klart at i dette budsjettet, som er det første Ap og Sp lager «fra bunnen av», blir det kutt.

- Å bevilge 50 millioner til et nytt tiltak, kan vanligvis være bra, men nå kan det riktige være å nettopp ikke gjøre det, fordi høy prisvekst rammer de som har minst, sier Vedum.

Vedum vil ikke være veldig konkret. Budsjettet legges fram 6. oktober. Men både statsminister Jonas Gahr Støre og samferdselsminister Jon-Ivar Nygård har tidligere signalisert at store samferdselsprosjekter står for hogg.

- Vi må bygge det vi er i gang med, men ikke sette i gang nye, store prosjekter, som kan bli dyrere på grunn av prisvekst. Vi har gått aktivt inn i store byggeprosjekter og blant annet kuttet i regjeringskvartalet. Vi jobber videre etter den linjen og gir signal om mer nøkternhet framover. Budsjettet legger opp til høy aktivitet i bygg og anlegg, men dette er ikke tida for nye store praktbygg, sier Vedum.

TRYGGHET: - Det blir et trygt budsjett. Vi skal komme trygt i havn. Budsjettet skal bidra til målet Sp og Ap har, at vi i urolige tider kan skape et Norge med mindre forskjeller, lover finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet.
TRYGGHET: - Det blir et trygt budsjett. Vi skal komme trygt i havn. Budsjettet skal bidra til målet Sp og Ap har, at vi i urolige tider kan skape et Norge med mindre forskjeller, lover finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet. Vis mer

Trygt budsjett

- Når du skal holde finanstalen 6. oktober, blir det «tung tids tale»?

- Det blir et trygt budsjett. Vi skal komme trygt i havn. Budsjettet skal bidra til målet Sp og Ap har, at vi i urolige tider kan skape et Norge med mindre forskjeller. Målet er en politikk som over tid fører til mindre sosiale og geografiske forskjeller og gir folk trygghet, sier Vedum til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer