Vedum: - De rike må betale mer

Vanlige folk skal få lavere skatt, de rike må betale mer. Det er ikke tid for kostbare bygg og nye, store investeringer. Pengebruken må ned, og det må kuttes, maner finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

HARDE TAK: Neste uke møtes regjeringen for å bli enige om statsbudsjettet for neste år. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), her i den gamle statsrådsalen i finansdepartementet, sier det blir med et stort alvor. Bakteppet er krig og energikrise i Europa. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
HARDE TAK: Neste uke møtes regjeringen for å bli enige om statsbudsjettet for neste år. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), her i den gamle statsrådsalen i finansdepartementet, sier det blir med et stort alvor. Bakteppet er krig og energikrise i Europa. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer
Publisert

Hovedjobben til regjeringen er å unngå at prisene løper løpsk, truer vanlige folks økonomi og rammer bedrifter og så skaper ny arbeidsledighet, ifølge Vedum.

Tøff budsjettkonferanse

Neste uke samles regjeringen for å snekre neste års statsbudsjett. Finansministeren legger ikke skjul på at det skjer med et alvorlig bakteppe, og at det blir tøffe tak.

Mange statsråder må kutte i budsjettposter til gode formål.

- Budsjettkonferansen blir preget av et stort alvor, for det er alvor rundt oss. Alvor og god tone, for det har vi, men vi kjenner på ansvaret. Jeg har vært i tilsvarende budsjettkonferanse fem år før. Nå blir det tøffere prioriteringer enn vi er vant til, for verden rundt oss er tøffere.

- Ingen hadde trodd at det skulle bli så tøft. Men vi må styre i den tida vi er i. Verdiene i Hurdalsplattformen står fast. Målet er å føre en politikk som over tid fører til mindre sosiale og geografiske forskjeller og gir folk trygghet i hverdagen, sier Vedum til Dagbladet.

Mindre oljepenger

- Vi må bruke mindre penger og prioritere hardere. Vi må prioritere trygghet og beredskap, som forsvar, matsikkerhet og helse. «Forsikringspremien» blir høyere på grunn av uroen rundt oss. Og vi må trygge økonomien til folk. Da må vi bruke mindre penger, ikke mer, for å stoppe de økende prisene. Det letteste for en finansminister er å bruke mye penger, men nå må vi bruke mindre, sier Vedum, og forklarer:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer