Krigen i Ukraina:

Vedum om gass-stans:
- Rå maktbruk

Norge må sende så mye gass vi kan til Europa, mener finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

BRYSK: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) reagerer svært sterkt på at Russland stenger kranen for gass til Polen og Bulgaria. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BRYSK: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) reagerer svært sterkt på at Russland stenger kranen for gass til Polen og Bulgaria. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sender tankene til Nordsjøen når Dagbladet spør om Putins struping av gasstilførselen til Polen og Bulgaria onsdag.

- Viktigere enn noensinne

- Jeg tenker på hvor viktig det er at Norge er en trygg og stabil olje- og gassleverandør. Det viser bare at norsk olje- og gassindustri og gasseksporten er viktigere enn noensinne, sier Vedum til Dagbladet.

Onsdag morgen varslet Russland at de vil stanse gassleveransene til Polen og Bulgaria. Landene står på Ukrainas side etter Russlands invasjon, og nekter å betale gassen i rubler, slik Russland krever.

- Det er jo rå maktbruk. Det er jo det Russland bruker om dagen: Det er rå maktbruk, er finansministerens kontante dom.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen har omtalt Russlands grep som utpressing.

- EU får gi sine uttalelser, og så får vi som stor gassleverandør gjør det vi kan for å holde oppe vår eksport, for det er det Norge kan bidra med, som virkelig betyr noe, sier Vedum.

Kan være starten

Norge er Europas nest største leverandør av naturgass, etter Russland. Europeiske land ønsker nå å bli uavhengig av russisk olje- og gass, og etterspør mer gass fra Norge, men det er begrenset hvor mye mer som kan produseres på norsk sokkel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.