Krigen i Ukraina:

Vedum om gass-stans:
- Rå maktbruk

Norge må sende så mye gass vi kan til Europa, mener finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

BRYSK: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) reagerer svært sterkt på at Russland stenger kranen for gass til Polen og Bulgaria. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BRYSK: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) reagerer svært sterkt på at Russland stenger kranen for gass til Polen og Bulgaria. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sender tankene til Nordsjøen når Dagbladet spør om Putins struping av gasstilførselen til Polen og Bulgaria onsdag.

- Viktigere enn noensinne

- Jeg tenker på hvor viktig det er at Norge er en trygg og stabil olje- og gassleverandør. Det viser bare at norsk olje- og gassindustri og gasseksporten er viktigere enn noensinne, sier Vedum til Dagbladet.

Onsdag morgen varslet Russland at de vil stanse gassleveransene til Polen og Bulgaria. Landene står på Ukrainas side etter Russlands invasjon, og nekter å betale gassen i rubler, slik Russland krever.

- Det er jo rå maktbruk. Det er jo det Russland bruker om dagen: Det er rå maktbruk, er finansministerens kontante dom.

GIR OG GIR: Vesten fortsetter å gi våpen til Ukraina. Det har stor påvirkning på krigen, forklarer oberstløytnant Geir Hågen Karlsen. Video: Dagbladet TV. Programleder: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen har omtalt Russlands grep som utpressing.

- EU får gi sine uttalelser, og så får vi som stor gassleverandør gjør det vi kan for å holde oppe vår eksport, for det er det Norge kan bidra med, som virkelig betyr noe, sier Vedum.

Kan være starten

Norge er Europas nest største leverandør av naturgass, etter Russland. Europeiske land ønsker nå å bli uavhengig av russisk olje- og gass, og etterspør mer gass fra Norge, men det er begrenset hvor mye mer som kan produseres på norsk sokkel.

- Allerede er det enkeltdager der 30 -50 prosent av gassen i Europa kom fra Norge. Da er det bare enormt viktig at vi klarer å holde vår produksjon oppe, sier Vedum.

Eksperter mener gasstansen til Polen og Bulgaria bare kan være første steg av Putins siste grep i maktkampen i Europa, og at den økonomiske stormakten Tyskland kan stå for tur. Heller ikke de har ville innfri Russlands ønske om å betale med russisk valuta.

- Mest mulig

At Norge fortsetter å være en trygg leverandør av olje- og gass er viktig for stabiliteten i Europa, mener Vedum.

- Det viser også at det er viktig at det er demokratier som er olje- og gassprodusenter. Som klarer å eksportere, som klarer å være stabile. At vi har en stabil olje- og gasspolitikk som gjør at vi vil være en god leverandør over tid.

- Alle som nå jobber på norsk sokkel og som holder hjulene i gang er utrolig viktige bidragsytere for stabiliteten i Europa, legger finansministeren til.

Også klima- og miljøministere Espen Barth Eide mener det er riktig å produsere det remmer og tøy kan holde nå, og sende gassen til Europa.

- Vi hjelper jo Europa med å gjøre seg mer uavhengig av russisk gass. Jeg mener det er riktig å sende mest mulig olje og gass til Europa nå. Men det er også viktig å ikke lure seg selv til å tro at dette er evigvarende, sier Barth Eide til Dagbladet.Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer