Vedum steiler over pub-Erna

- Svært uheldig bruk av statsministerautoriteten, sier Trygve Slagsvold Vedum. Han mener Erna Solberg aldri burde dratt med pressen til en pub hvor PR-topper med fortid i hennes regjering er medeiere.

EN KALD FEMMER: Erna Solberg tapper ei øl på puben som Trygve Slagsvold Vedum hun aldri burde besøkt med pressen på slep. Foto: Dagbladet
EN KALD FEMMER: Erna Solberg tapper ei øl på puben som Trygve Slagsvold Vedum hun aldri burde besøkt med pressen på slep. Foto: Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet fortalte i går om Erna Solbergs nå omstridte barbesøk med VG onsdag.

På dagen da Oslo åpnet opp etter sju måneders skjenkestans, dro statsministeren til Bakgården pub på Grünerløkka.

En rekke personer fra PR-bransjen i Oslo - hvor flere har vært tilknyttet Erna Solbergs regjering - har mindre eierandeler i nettopp denne baren.

Daglig leder for puben er André Melchior Larsen. Han var rådgiver i Frps stortingsgruppe i mange år, og eier over halvparten av stedet.

- Det er svært uheldig av Erna Solberg å dra til denne PR-puben. Hun framstår fartsblind i møte med PR-bransjen, sier Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

First House

Solbergs tidligere rådgiver, Sigbjørn Aanes, er blant dem som har en mindre eierandel i puben.

Det samme gjelder Ole Berget, som jobbet tett på Siv Jensen i regjering, tidligerer justisminister Tor Mikkel Wara.

Alle har har eierandeler i baren Solberg besøkte og jobber i First House.

- Nå ser alle, også i utlandet, hvor man skal gå for å påvirke norsk politikk. First House-folk får til og med statsministeren til å komme på puben sin. Dette er en veldig rar måte av Erna Solberg å bruke statsministerautoriteten på, sier Vedum videre.

VIL RYDDE OPP: Trygve Slagsvold Vedum mener PR-bransjen har for lett vei inn til Erna Solbergs øre. - Dagbladets oppslag om Solbergs pub-besøk viser dette, sier Vedum. Foto Kristin Svorte
VIL RYDDE OPP: Trygve Slagsvold Vedum mener PR-bransjen har for lett vei inn til Erna Solbergs øre. - Dagbladets oppslag om Solbergs pub-besøk viser dette, sier Vedum. Foto Kristin Svorte Vis mer

- Svært uheldig kobling

- Dette vil nok vise seg lukrativt for First House. Å få Erna til denne puben er et klassisk PR-stunt i deres ånd. Det er en svært uheldig kobling mellom Erna Solberg og PR-byråene, og den har vært sterk så lenge hun har vært statsminister, sier Vedum.

Som Dagbladet skrev i går, er også personer med tilknytning til utelivet i Oslo opprørt over Solbergs valg av bar å besøke på gjenåpningsdagen. Men der reagerte man på at Solberg valgte en pub som er nyåpnet, og dermed aldri ble tvunget til å stenge under pandemien.

Også tidligere Dagbladet-journalist Gunnar Ringheim har en mindre eierandel.

- Mitt engasjement i Bakgården på Løkka har utgangspunkt i at jeg deler en sterk interesse for engelsk fotball med hovedeier André Melchior Larssen og flere av de andre aksjonærene. Jeg har en liten eierandel, som jeg er helt åpen på, sier Ringheim til Dagbladet.

- Jeg har siden 1. januar 2018 en frilansavtale med Dagbladet, som innebærer at min gamle avis har førsteretten på de saker jeg lager enten det er nyhetssaker eller feature. I den grad det framover skulle bli problematisk å kombinere frilansjobben med eierskapet i Bakgården på Løkka, vil jeg avklare det med ledelsen i Dagbladet.

- Ikke konspiratorisk

For Vedum er problemet eierskapet.

- Denne puben er blant annet eid av PR-topper som har gått fram og tilbake mellom kommunikasjonsbransjen og regjering. Dette er enda et eksempel på hvorfor vi i Senterpartiet vil rydde opp i PR-bransjen. Staten bruker hundrevis av millioner på PR-byråer hvert år. Jeg vil skru av den pengekranen hvis vi kommer i regjering. Erna Solberg drikker heller øl med dem, sier Vedum.

- Og forøvrig er det mange steder som sliter - å profilere én pub, drevet av PR-eliten i Oslo, er feil, legger han til.

- Er du ikke vel konspiratorisk nå, ett sted må jo Solberg få ta seg en øl?

- Jeg er ikke konspiratorisk. Hun kunne gjerne dratt på denne puben og ønsket lykke til med åpningen - men hun behøvde ikke ta med seg pressen, sier Vedum.

- SV i bokhylla

Daglig leder André Melchior Larsen sier at det var Statsministerens kontor som tok initiativ til besøket.

- Jeg ble kontaktet av SMK og spurt om det var en mulighet at Erna kom her på gjenåpningsdagen. Det synes jeg var en god idé, sier han til Dagbladet.

- Det er mange fra borgerlig side involvert i baren. Var det derfor Erna kom til akkurat dere på høytidsdagen?

- Det er også mange medeiere som nok har partiboka til SV i bokhylla. Så nei, det tror jeg ikke. Dette prosjektet skal bli en hybrid mellom Tostrupkjelleren og Lorry, så det passer fint å få besøk av statsministeren, legger Larsen til.

SMK: - Vil besøke flere

Statsministerens kontor lover at Solberg kommer til å kaste glanse over mange andre plasser i tiden framover.

- Erna gjorde intervju onsdag kveld om gjenåpningen av Norge, og stedet ble brukt som illustrasjon på at folk kommer tilbake i jobb. André Larsen er hovedeier i baren hun besøkte, og pressefolk og tidligere og nåværende politikere har mindre eierandeler i selskapet. Blant dem er Jon Georg Dale (FrP), Torbjørn Giæver Eriksen (Ap), Sigbjørn Aanes (H), men det er også en politisk journalist i Dagbladet som har eierandeler i puben, sier Rune Alstadsæter, statssekretær ved Statsministerens kontor, til Dagbladet.

- Erna har og vil besøke flere bedrifter i samband med gjenåpningen blant annet Parkteatret og puben du omtaler. Besøkene går til både bedrifter som har permittert ansatte og til nystartede bedrifter. Erna har opp gjennom årene besøkt Blå, blant annet arrangerte Høyre og Ap partilederduell på Blå for to år siden, sier Rune Alstadsæter.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer