Vedum tar Mehl i forsvar

- Det er avdekket regelbrudd i NSM. Og det har justisministeren tatt kraftfullt tak i, mener finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

PARTIFELLER: Emilie Enger Mehl og Trygve Slagsvold Vedum, her fra en tidligere anledning. Foto: Gorm Kallestad / NTB
PARTIFELLER: Emilie Enger Mehl og Trygve Slagsvold Vedum, her fra en tidligere anledning. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Hun har gjort det hun kan for å få fram alle opplysninger og satt ned et svært kompetent utvalg ledet av Svein Gjedrem for å gå gjennom hele saken, sier Vedum til NRK.

Kommentarene kommer etter at det tirsdag ble kjent at Finansdepartementet (FIN), i et brev til Justisdepartementet (JD) 29. november i år, skrev at NSMs regelbrudd kunne vært avverget. De hadde da fått informasjon om saken, og tatt en vurdering.

«Basert på forelagt dokumentasjon er FINs vurdering at det også påhviler JD et ansvar i saken, og at spørsmål og tettere oppfølging fra etatstyrer på et tidligere tidspunkt kunne ha bidratt til å avdekke, og ev. avverge, regelbrudd i saken», skrev de.

Til dette sier Vedum at «dette er i samsvar med det justisministeren har sagt hele veien».

- For her har det skjedd et brudd i NSM. Så må man gå gjennom sakskomplekset i sin helhet, sier han og viser til granskingsutvalget som er nedsatt under tidligere sentralbanksjef Gjedrems ledelse.

Sjefen for Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), Sofie Nystrøm, måtte gå på dagen da det 8. desember ble offentlig kjent at NSM hadde lånt 200 millioner kroner - et lån de tok opp privat, utenfor Stortinget og til slutt ikke klarte å betjene.

140 av de 200 millionene hadde en rente på rundt 10 prosent.