Vedums krav: Billigere utemat og feriepenger

Senterpartiet jobber for å samle opposisjonen på Stortinget bak krav om billigere mat på restauranter og feriepenger til permitterte.

I FORHANDLINGER: Når Stortinget skal enes om nye tiltak for å bøte på coronakrisa, krever Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum lavere moms i serveringsbransjen og feriepenger til permitterte. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
I FORHANDLINGER: Når Stortinget skal enes om nye tiltak for å bøte på coronakrisa, krever Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum lavere moms i serveringsbransjen og feriepenger til permitterte. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fire største opposisjonspartiene forsøker nå å finne felles grunn for coronakrav som kan stilles til regjeringen når Stortinget åpner.

I dag skal statsminister Erna Solberg (H) møte i Stortinget, og det ventes at hun da også presenterer nye tiltak for å bistå nærings- og reiseliv i møte med krisa.

I kulissene jobber Ap, Sp, Frp og SV med å overbevise hverandre gjennom møtevirksomhet på Stortinget. Senterpartiet krever blant annet at serveringsmomsen skal reduseres til 15 prosent, og at feriepenger til permitterte gjeninnføres.

- Fra 1. mars ønsker vi å kutte serveringsmomsen med 10 prosent. Mange arbeidsplasser er i trøbbel i kafeer, kroer og restauranter i hele landet. Og mange av dem som jobber der i dag, er sårbare på arbeidsmarkedet dersom de skulle miste jobben. Vi vil hjelpe serveringssteder til å tjene mer penger i denne tøffe tida, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

Ikke billigere øl

Den reduserte serveringsmomsen skal gjelde ut juni 2021, dersom Vedum får viljen sin.

Men det betyr ikke nødvendigvis billigere mat og drikke på restauranter. Og alkoholholdig drikke berøres ikke av kuttet, dersom det gjennomføres.

- Dette kan være en mulighet for spisesteder til å ta litt høyere marginer på maten de selger, og dermed trygge arbeidsplassene som er i spill på grunn av coronarestriksjonene, sier Vedum.

- Senterpartiet vil hjelpe flest mulig seriøse aktører til å komme gjennom krisa, legger han til.

Feriepenger til permitterte

Dagbladet var først til å melde at Ap, Sp, Frp, og SV gjennomfører møter på Stortinget denne uka for å koordinere innsatsen i forkant av at Løvebakken åpnes for fullt neste uke.

Også en gjeninnføring av feriepenger til permitterte er tatt opp av Senterpartiet i disse møtene, blir Dagbladet fortalt.

- Mange har det vanskelig nå. Det var et usosialt kutt av Erna Solberg å fjerne feriepengene til permitterte. Dette er folk som gjerne ikke har mye reserver på sparekontoene nå, og hvis vi kan hjelpe folk med litt økonomisk pusterom i denne krisa, så vil Senterpartiet gjerne gjøre det, sier Vedum.

- Selv om det er krevende tider uansett, så er dette noe som virkelig kan hjelpe de som sliter i dag på grunn av krisa landet står i, legger han til.

Får støtte

Blant de andre i opposisjon er det i alle fall delvis støtte å hente.

- Vi er veldig glade for at Senterpartiet nå sier de vil støtte oss i å gjeninnføre ferietillegget for dagpenger. Det er Arbeiderpartiets viktigste krav i forhandlingene, som blant andre Jonas Gahr Støre har vært tydelig på lenge, sier Rigmor Aasrud (Ap) til Dagbladet.

I regjeringen er det, etter hva Dagbladet er kjent med, ingen vilje til å se på en gjeninnføring av feriepengene, selv om venstresida på Løvebakken står samlet bak kravet. Dermed er det Frp det står på.

- Feriepenger på dagpenger har SV foreslått flere ganger, så det er vi for, og jeg er glad for at Sp støtter oss i det. Å sette ned momsen for serveringssteder hjelper nok ikke så godt den delen av utelivs- og serveringsbransjen som sliter nå og har helt eller delvis stengt ned, sier Kari Elisabeth Kaski (SV) til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer