Vedums «rike onkler»: - Hva vil de?

Oslo-rikingene Christian Ringnes, Jan Petter Sissener og Erik Bøhler har alle blitt Senterparti-givere. Ap-topp Kamzy Gunaratnam ber Trygve Slagsvold Vedum avklare hva rikingene ønsker å oppnå.

RIKING-STØTTE: Christian Ringnes, Erik Bøhler og Jan Petter Sissener har alle gjennom sine selskaper bidrag til Senterpartiets valgkamp. Foto: NTB
RIKING-STØTTE: Christian Ringnes, Erik Bøhler og Jan Petter Sissener har alle gjennom sine selskaper bidrag til Senterpartiets valgkamp. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Det sendte sjokkbølger gjennom Arbeiderpartiet da Jan Bøhler i fjor meldte overgang til Senterpartiet.

Nå driver Ap-veteran Bøhler valgkamp i Groruddalen mot Arbeiderpartiet og Kamzy Gunaratnam, Oslos varaordfører og andrekandidat til Stortinget. På målingene ligger Bøhler an til å knipe Senterpartiets første Oslo-mandat siden 90-tallet.

Men Bøhler henter ikke bare velgere til Senterpartiet. Nå strømmer også pengene inn i krigskassen til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Oslo Senterparti.

Riking-støtte

Jan Petter Sissener har gitt 100 000 kroner mens Christian Ringnes og Erik Bøhler har gitt 200 000 hver til Senterpartiets valgkamp. De har alle gitt bidragene gjennom sine selskaper, ifølge det offentlige registeret.

I forrige stortingsvalg fikk Senterpartiet bare støtte fra én riking på 100 000 kroner - og han var ikke fra Oslo.

Erik Bøhler - fetteren til Jan Bøhler - er en av Norges rikeste menn og begrunnet støtten slik i et intervju med Nationen:

- Dette er en gave fra Bøhler-familien. Det gjelder konkret støtte til det arbeidet som Jan legger ned med å skape en trygg by i Oslo. Det ligger bak pengestøtten at jeg vil støtte det initiativet, pluss at Jan er min fetter, sa Erik Bøhler.

Ringnes omtalte i sommer støtten som en klapp på skulderen til Bøhler for en «job well done» etter at han meldte overgang fra Arbeiderpartiet.

KRITISK: Kamzy Gunaratnam drev i forrige uke valgkamp på Stovner med partileder Jonas Gahr Støre. Foto: Kristin Svorte
KRITISK: Kamzy Gunaratnam drev i forrige uke valgkamp på Stovner med partileder Jonas Gahr Støre. Foto: Kristin Svorte Vis mer

Kamzy: Vis meg dine venner...

Ap-Kamzy er «made in Groruddalen», akkurat som Jan Bøhler. Hun ber nå om en avklaring fra Senterpartiet på hva inflasjonen i riking-støtte betyr.

- Jeg vil stille Vedum følgende spørsmål: Er det å flørte med Høyres rike onkler veien å gå? Og hva sier det om prioriteringene når hans Oslo-topp sponses av rikinger? Jeg mener Senterpartiet burde klart seg med støtten fra LO og en million arbeidsfolk, sier Kamzy til Dagbladet, og fortsetter:

- Når jeg ser hvor Senterpartiet får penger fra, er jeg glad for at SV skal inn i regjering så vi får balansert det ut.

- Lukter penger?

- Vis meg dine venner, og jeg skal si deg hvem du er. Hva er det disse menneskene som har støttet Høyre og Frp ønsker å oppnå med støtten til Senterpartiet? spør Kamzy og trekker fram en av Vedums nye rike onkler:

- Sisseners hjertesak har hovedsakelig vært på vegne av seg selv og hvordan få størst mulig utbytte. Da må Vedum fortelle meg hva Sissener ser i Senterpartiet i Oslo.

Sissener: - Bare trist

Børsen har forelagt Kamzys uttalelser for Sissener, som reagerer kraftig på anklagene fra Ap-toppen.

- Det er egentlig bare trist, om enn ikke overraskende, at en av frontfigurene i hovedstadens største parti har et så lemfeldig forhold til fakta. Mye av det Gunaratnam lirer av seg er direkte feil. Jeg vet nesten ikke hvor jeg skal begynne, skriver Sissener i en e-post til Børsen.

Sissener avviser blant annet at han tidligere har gitt penger til Høyre og Frp.

- Vel, det er altså slik at jeg aldri har gitt en krone til verken Høyre eller Fremskrittspartiet. Jeg har imidlertid i år også støttet Venstre økonomisk, men det passer vel ikke inn i det bildet som Gunaratnam forsøker å skape, sier Sissener.

Kamzy Gunaratnam trekker tilbake anklagen om tidligere Frp-støtte etter å ha hørt hva Sissener sier.

- Sissener har gjennom en årrekke profilert seg på høyresiden i norsk politikk. Det er ikke lenge siden han uttalte at «da er det bare å bestille flyttebil» da han ble utfordret på skatt i Nettavisen. Det er vel såvidt jeg har skjønt det motsatte av Sp som ønsker, sier Gunaratnam.

Kritisk til velgerne

Arbeiderpartiet får i år - som alltid - inn mest penger i støtte. Brorparten kommer fra LO og fagbevegelsen, som gir godt over 20 millioner til Arbeiderpartiets valgkamp. Ap nærmer seg 30 millioner i total partistøtte, og blant dem finnes det også en riking.

Trond Mohn bidrar med 700 000 kroner til Ap's valgkamp og gir alene mer enn Vedums tre rike onkler.

- Arbeiderpartiet mottar selv 700 000 kroner fra Trond Mohn, bør ikke de drøye 20 millionene dere får fra fagbevegelsen holde?

- Den store forskjellen er at Mohn aldri har finansiert Høyre og Frp - og så hoppet over til den andre siden. Han skiller seg fra andre milliardærer som truer med å flytte ut av landet. Da han fikk spørsmål om han også skal flytte, sa han at han så på det som en fornærmelse.

- Er det ikke bra for Ap at Senterpartiet snapper opp misfornøyde borgerlige velgere?

- Ja, men hvilke velgere ønsker vi og hva slags samfunn ønsker de velgerne? Hva ønsker rikingene som støtter Bøhler?

- Burde Senterpartiet takket nei til pengegavene?

- Vedum og Bøhler bør i hvert fall være mye tydeligere på hvor de møtes politisk, hva er det de sammen ønsker å oppnå?

Bøhler: Vi vil ha alle velgere

I motsetning til Kamzy Gunaratnam ønsker Jan Bøhler alle velgere velkommen til Senterpartiet.

- Jeg synes det er oppsiktsvekkende at Kamzy og Ap stiller spørsmål om hvilke velgere vi ønsker. Vi i Senterpartiet ønsker velgere fra alle samfunnslag i Oslo og ellers. Samfunnet må bygge på trepartssamarbeid mellom arbeidsfolk, næringsliv og myndigheter. Alle må spille på lag, da er det ikke bra å snakke ned personer som investerer i arbeidsplasser og næringslivet vårt. Hvis Ap bare ønsker røde og ranke velgere, får det være deres sak, sier Jan Bøhler.

Bøhler stusser også over at Gunaratnam stiller spørsmål ved hva Senterpartiets givere får igjen for støtten.

- På det Kamzy sier kan det virke som at det er vanlig praksis for dem å samarbeide med giverne sine om politikkutforming. Det er helt fjernt for meg. I Senterpartiet er det medlemmene som bestemmer politikken. Vi tar vare på vår integritet og er glade for alle som støtter oss, uansett hvilket samfunnslag de tilhører. Kamzy bør huske på at det er hemmelige valg i Norge, og vi vet ikke hva de som har gitt penger til oss har stemt eller vil stemme ved valget, fortsetter Bøhler, og understreker at regelverket er fulgt til punkt og prikke.

Både Senterpartiet og Arbeiderpartiet ønsker å sitte sammen i regjering etter valget. Bøhler ber nå Gunaratnam om heller å løfte Oslo-sakene.

- Vi tar bare imot valgkampbidrag som kommer uten føringer, det er små og store bidrag fra folk som har fått øynene opp for hvordan vi vil gjøre Oslo til en tryggere by gjennom å redde Ullevål Sykehus, etablere en gjengenhet og gi de som faller ut av videregående praktiske jobber fra dag én.

- Jeg skulle ønske Kamzy var mer opptatt av sakene som er viktige for Oslo, istedenfor å drive med personangrep og mistenkeliggjøring av folk i næringslivet. Støtten gir oss større mulighet til å få gjennomslag for saker som å få el-sparkesyklene bort fra fortauene, etablere exit-program for gjengkriminelle og lokale politiposter, avslutter Bøhler.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer