Vekker oppsikt: - Folk reagerer

Reisetrøbbel i hverdagen til tross: De streikende bussjåførene har bred støtte.

STØTTE: LO-Leder Hans-Christian Gabrielsen møtte streikende bussarbeidere hos Unibuss på Ulven. Foto: Terje Pedersen / NTB
STØTTE: LO-Leder Hans-Christian Gabrielsen møtte streikende bussarbeidere hos Unibuss på Ulven. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

8000 bussjåfører over hele landet er nå i streik. En fersk undersøkelse avdekker bred folkelig støtte til sjåførene.

- Folk reagerer på urettferdighet. Nå må arbeidsgiverne komme på banen. De kan avslutte streiken ved å holde løftene sine til bussjåførene, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til Frifagbevegelse.

Siste: Meklingen i busstreiken gjenopptas etter et to timer langt møte hos Riksmekleren i dag.

Undersøkelsen, som Opinion har foretatt for magasinet, viser at hele 85 prosent av de spurte har sympati med de streikende bussjåførene.

Over halvparten av de spurte, 54 prosent, sier de har «stor sympati» med de streikende, mens 31 prosent støtter streiken «i noen grad».

Så mange som 73 prosent av de spurte mener arbeidsgiverne har hovedansvaret for å få en løsning på streiken. 17 prosent legger hovedansvaret på de ansatte og deres fagforbund, skriver Frifagbevegelse.

- Fantastisk

Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, mener resultatet av undersøkelsen er fantastisk.

- Det er stor folkelig oppslutning for bussjåførenes rettferdige krav, sier han.

På motsatt side av bordet velger NHO å avstå fra å kommentere undersøkelsen.

- Nå er partene i denne konflikten endelig i dialog igjen, og vi skal gjøre alt som står i vår makt for å finne en løsning. Da tror jeg det er mest formålstjenlig å avstå fra å kommentere dette nå, sier NHOs kommunikasjonsdirektør Peter Markovski til Børsen.

Mekling gjenopptatt

Meklingen mellom partene i busskonflikten gjenopptas klokka 14 i dag, kunne NTB melde noen minutter før klokka 14.

Dette skjer etter at partene var innkalt til et møte hos Riksmekleren klokka 12 - hele ti dager etter at det ble brudd i bussmeklingen. Siden har det ikke vært kontakt mellom partene før i dag.

Striden handler blant annet om at arbeidstakerorganisasjonene mener at lønnsavstanden fra bussjåfører til industriarbeidere er blitt stadig større de siste åra.

Streiken omfatter de fire arbeidstakerorganisasjonene Yrkestrafikkforbundet, Fellesforbundet, Jernbaneforbundet og Fagforbundet på den ene siden og arbeidsgiverorganisasjonene NHO Transport og Spekter på den andre siden.

Fakta om busstreieken

  • Søndag 20. september tok de fire arbeidstakerorganisasjonene Yrkestrafikkforbundet, Fellesforbundet, Jernbaneforbundet og Fagforbundet rundt 3.800 bussjåfører ut i streik etter at meklingen med NHO Transport og Spekter ikke førte fram. Dette stanset nesten all busstrafikk i Oslo og Viken.
  • Lørdag morgen ble ytterligere 4.500 bussjåfører tatt ut i streik. Dette gjelder alle organiserte sjåfører i Vestland, Trøndelag, Rogaland og Finnmark, samt store deler av Møre og Romsdal, Nordland og Agder.
  • I Nordland er det stans i Lofoten, Vesterålen, Ofoten, Andøya, Salten utenom Kjerringøy og Indre Helgeland.
  • I Møre og Romsdal er det stans i bussruter i Fræna, Eide, Midsund og Aukra, samt enkelte avganger mellom Ålesund og Stryn.
  • I Agder gjelder det alle busser i Kristiansand og Vennesla, samt Sørlandsekspressen.
  • Oppgjøret dekker rute-, ekspress- og turbuss.
  • Meklingen mellom partene startet fredag 18. september og hadde frist ved midnatt natt til søndag 20. september. Det har ikke vært kontakt mellom partene siden søndag.
  • Riksmekler Mats Wilhelm Ruland har onsdag 30. september klokka 12 invitert partene til et statusmøte hos ham.
  • De fire involverte forbundene truer i verste fall med å ta ut samtlige av sine medlemmer. Det vil bety at nesten 12.000 bussjåfører i hele landet legger ned arbeidet.

Kilde: NTB/NHO Transport / Yrkestrafikkforbundet / Fremover / Fædrelandsvennen / Møre og Romsdal fylkeskommune (NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer