Vekker oppsikt: - På lånt tid

Milliardærparadiset midt i Europa har ikke bare lave skatter. Landet har også «styrt unna» inflasjonen som herjer kontinentet.

MILLIARDÆR-MAGNET: Landet har en lav prisvekst i forhold til resten av Europa. Foto: Shutterstock / NTB
MILLIARDÆR-MAGNET: Landet har en lav prisvekst i forhold til resten av Europa. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Den voldsomme prisveksten som herjer over store deler av Europa, har fått sentralbankene til å erklære krig.

For få bukt med den galopperende inflasjonen henter de fram sitt kraftigste våpen - rentehevinger.

Rente-race

Flere steder er prisene hele ti prosent høyere enn for ett år siden. I de baltiske landene er prisveksten over 20 prosent.

Men ett land skiller seg spesielt ut - ikke bare har de lave skatter, noe som knyttes til at milliardærene, også visse norske, renner inn.

Også den lave inflasjonen vekker oppsikt. I august lå den på 3,3 prosent.

Holder seg lavt

Vi snakker om Sveits. Det er landet i Europa som inflasjonen har styrt unna, skriver Finans.

Den er likevel over målet på to prosent. I forrige uke hevet landet renta med 0,75 prosentpoeng - og avsluttet dermed sin sjuårige periode med negativt rentenivå, melder Reuters.

Ifølge valutaanalytiker i Handelsbanken, Nils Kristian Knudsen, er det nå ting som tyder på at inflasjonen er på vei opp, også i Sveits.

- Forhold som kanskje har dempet det litt, er valutakursen. Den har styrket seg en god del. Den ligger på høyeste nivå mot euro på sju år, sier han til Børsen.

Sterk sveitserfranc

Det er sammensatte årsaker til den relativt lave inflasjonen: Blant annet en energimiks som gjør landet mindre utsatt enn andre for skyhøye olje- og gasspriser, og «beherskelse» i lønningene, ifølge nyhetsbyrået. En sterk sveitserfranc trekkes fram.

Knudsen påpeker imidlertid at inflasjonen i Sveits ikke har vært høyere på 30 år.

- Selv om inflasjonen er lav i europeisk sammenheng, så er den høyere enn det som er målsettinga til sentralbanken, og da vil de være veldig tydelige. Hvis og når det blir et større problem framover, så vil man svare med å sette opp renta.

Siden Russland invaderte Ukraina i februar, har energiprisene løpt løpsk. Energisituasjonen i det aktuelle alpelandet har også endret seg. Derfor vet man ikke helt hva de kommende månedene vil by på.

- De har mye vannkraft og er derfor avhengig av tilstrekkelig nedbør. Vi har nettopp kommet fra en varm og tørr sommer, og dette kan ha innvirkning på energiprisene utover vinteren. Derfor er også den sveitsiske økonomien avhengig av naturgass. Samtidig importeres det mye strøm fra Frankrike, hvor prisene i dag er svært høye på grunn av utfordringer med flere atomkraftverk, sier seniorøkonom i Sydbank, Kim Blindbæk til Finans.

- På lånt tid

At levekostnadene i Sveits allerede ligger på et høyt nivå, kan være en viktig årsak til den lave inflasjonen.

- Et av aspektene ved Sveits er at vi har en tendens til å ha høye priser på praktisk talt alt sammenliknet med våre naboer i Europa, sier Nannette Hechler-Fayd'herbe, global økonomi- og forskningssjef i Credit Suisse til Reuters.

Det ligger et poeng i det, ifølge Knudsen.

- Det kan se ut som bedrifter ikke har økt prisene så mye som de har gjort i andre europeiske land. En kan si at ankepunktet mot det, er at man kanskje gjøre det i en periode, men over tid vil det også innhente deg. Og dermed er også det kanskje på lånt tid.

Bedrifter klarer kanskje å håndtere det på grunn av langsiktige kontrakter på for eksempel energi, påpeker Knudsen, og viser til at det er særlig dette som har fått den samla inflasjonen opp i Europa.

- Men likevel er man tydelig på at det er krefter også i Sveits som peker mot at den underliggende inflasjonen, lønninger og forventninger til inflasjon, også begynner å prege den sveitsiske økonomien.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer