Vekker oppsikt

Over natta «forsvant» logoen sporløst fra hovedkvarteret til en av Kinas største eiendomsutviklere.

DELVIS FJERNET: Bygget, som har huset hovedkvarteret til Evergrande, vakte oppsikt mandag. Selskapet rykket inn i byen Shenzhen i 2017. Foto: Reuters / Aly Song/ NTB
DELVIS FJERNET: Bygget, som har huset hovedkvarteret til Evergrande, vakte oppsikt mandag. Selskapet rykket inn i byen Shenzhen i 2017. Foto: Reuters / Aly Song/ NTB Vis mer
Publisert

Mandag morgen våknet innbyggerne i Shenzhen opp til at logoen til et av Kinas største eiendomsselskaper, Evergrande, var blitt delvis fjernet fra selskapets hovedkvarter i den kinesiske storbyen.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters, som henviste til lokale medier, hadde eiendomsselskapet forlatt næringsbygget nærmest over natta og helt uten forvarsel. Videre ble det opplyst at driften var blitt flyttet til den nærliggende byen Guangzhou.

Ifølge Reuters skulle flyttingen være et av flere kostnadsbesparende tiltak for den gjeldstyngede eiendomsgiganten. Det aktuelle bygget som har huset Evergrandes hovedkvarter er nemlig eid av et annet selskap.

FLYTTET: Slik så logoen til Evergande ut på det aktuelle bygget, før den delvis ble fjernet denne uka. Foto: Reuters / Aly Song / NTB
FLYTTET: Slik så logoen til Evergande ut på det aktuelle bygget, før den delvis ble fjernet denne uka. Foto: Reuters / Aly Song / NTB Vis mer

At logoen forsvant i stillhet, har imidlertid ikke gått upåvirket hen. Mandag ettermiddag, norsk tid, skriver Reuters at Evergrande bekrefter flyttingen, og at dette skyldes innsparinger. Selskapet understreker at de fortsatt beholder sin tilstedeværelse i Shenzen, men har foreløpig ikke gitt ytterligere detaljer om saken.

Krise

Det privateide selskapet har de siste månedene vært på randen av konkurs, med en gjeld på formidable 300 milliarder dollar. Videre falt Evergrande-aksjen nesten 90 prosent i året som gikk.

SE BOLIGEN: Nylig solgt 79 år gamle Knut Wisting villaen sin på Nordstrand i Oslo. Kjøper? Norsk rikskringkasting Vis mer

Heller ikke inngangen på det nye året har vært noe å juble for.

Forrige uke bekreftet eiendomsgiganten at de har mottatt et pålegg fra myndighetene i byen Danzhou i Hainan om å rive 39 luksusbygninger ved selskapets prestisjefylte Ocean Flower Island-prosjekt.

Smell

I en pressemelding skrev Evergrande at de vil etterkomme kravet fra myndighetene. Videre skrev selskapet at rivingen ikke ville få noen konsekvenser for de resterende eiendommene på den kunstige øygruppa - ofte kalt «Kinas svar på Hawaii».

Evergrande oppga ikke årsaken bak myndighetenes vedtak. Ifølge South China Morning Post og The Guardian skulle det imidlertid dreie seg om byggegodkjenninger som er innhentet på ulovlig vis - en beskyldning som selskapet ikke har kommentert.

Selskapets gjeldskrise for øvrig har rystet markedet gjennom høsten og skapt frykt for at hele den kinesiske økonomien kunne destabiliseres.

Flere i knipe

I midten av desember signaliserte Kinas sentralbanksjef Yi Gang at kinesiske myndigheter heller ikke er villig til å redde Evergrande.

Men selskapet er ikke alene. Like før nyttår ble det kjent at også den kinesiske eiendomsutvikleren Fantasia, samt det kinesiske eiendomsselskapet Kaisa, har fått problemer med å betjene gjelden sin.

Sistnevnte skal ha misligholdt et lån på 400 millioner dollar, ifølge Fitch. S

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer