Mark Zuckerberg:

Vekker oppsikt

Reaksjonene har haglet etter at Mark Zuckerberg la ut et bilde på USAs nasjonaldag.

SLADDER: Flere spør seg hvorfor Mark Zuckerberg erstatter barnas ansikter med emojier. Her avbildet med kona Priscilla Chan og deres tre døtre. Foto: Mark Zuckerberg / Instagram
SLADDER: Flere spør seg hvorfor Mark Zuckerberg erstatter barnas ansikter med emojier. Her avbildet med kona Priscilla Chan og deres tre døtre. Foto: Mark Zuckerberg / Instagram Vis mer
Publisert

Mannen bak SoMe-kjempen Facebook, Mark Zuckerberg, markerte som mange andre amerikanere USAs uavhengighetsdag 4. juli.

Zuckerberg la ut et bilde av seg selv og familien. Men det er ikke bare cowboyhatten som får enkelte til å sette kaffen i halsen.

Vekker reaksjoner

I bildet har nemlig Zuckerberg valgt å sette gule emojier over ansiktene til to av barna. Dermed gjør han som mange andre superkjendiser. Men at toppsjefen for både Instagram og Facebook tyr til et slikt grep, utløser debatt.

- Ved vise oss at han er opptatt av å ikke dele familiens plassering eller barnas identitet, kommuniserer han kanskje at det er sluttbrukernes ansvar å beskytte seg selv på nett, sier den New York-baserte psykologen Alexandra Hamlet til CNN. Hun er særlig opptatt av hvordan sosiale medier påvirker unge brukere.

Facebooks eierselskap, Meta, har ikke besvart kanalens henvendelse.

Flere mener at Zuckerberg, ved å legge ut et slikt bilde, virker å uttrykke stor bekymring for privatlivets fred.

- Selv ikke «Zuck» stoler nok på egne plattformer til å vise ansiktene til sine barn der, skriver en, ifølge New York Post. En annen skriver:

- Ta notater. Metas grunnlegger vil ikke at datteras ansikt skal vises i sosiale medier.

- Personlig liker han ikke å dele familiebilder, men har likevel laget en plattform som er dedikert til å avsløre intime detaljer om folks liv til hele verden. Virkelig en mesterlig oppvisning av ironi, lyder en Facebook-kommentar med tusenvis av likes, ifølge Business Insider.

I mange av kommentarene anklages Zuckerberg for hykleri, siden Meta har stått i en rekke stormer knyttet til brukerdata. I desember inngikk selskapet et forlik på 725 millioner dollar i Cambridge Analytica-skandalen, der politiske konsulentselskaper fikk tilgang på data til millioner av brukere uten samtykke. I mai ble Meta bøtelagt 1,3 milliarder dollar etter å ha overført europeiske data til USA, skriver Business Insider. Meta har varslet en mulig anke.

Advarer

Zuckerberg føyer seg altså inn i rekka av kjendiser som velger å skjule identiteten til barna på sosiale medier, deriblant Kristen Bell, Gigi Hadid, Chris Pratt, Orlando Bloom.

Leah Plunkett, assisterende dekan for læringserfaring og innovasjon ved Harvard og forfatter av boka «Sharenthood», sier at dette er en tendens og symbol på at man gir barna kontroll over sin egen historie.

- Hver gang du publiserer noe om barna dine, går det ut over deres mulighet til å fortelle sin egen historie om hvem de er og hvem de ønsker å bli, sier Plunkett til CNN, og advarer:

- Vi vokser opp ved å gjøre ugagn og gjøre mer enn et lite antall feil, og vi vokser opp bedre ved å ha gjort dem. Hvis tenåringene og barnas privatliv, mulighet til å leke og utforske, samt prøving og feiling forsvinner, vil vi ta fra dem muligheten til å utvikle seg og fortelle historier på egne premisser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer