Vekker reaksjoner: - Galskap

Tysklands økonomiminister (De Grønne) åpner for flere oljefyrte kraftverk på skip når kjernekraftverket nord i landet legges ned. Opposisjonen raser mot myndighetenes kjernekraft-nekt.

STENGES: Tyskland går en tøff vinter i møte. Kjernekraftverket i Lingen, nord i Tyskland, skal stenge etter planen, og nylig presenterte myndighetene en annen løsning for å stabilisere nettet - oljefyrte kraftskip. Foto: Wolfgang Rattay / Reuters / NTB
STENGES: Tyskland går en tøff vinter i møte. Kjernekraftverket i Lingen, nord i Tyskland, skal stenge etter planen, og nylig presenterte myndighetene en annen løsning for å stabilisere nettet - oljefyrte kraftskip. Foto: Wolfgang Rattay / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Siden 2011 har Tyskland faset ut kjernekraftverkene, en kontroversiell beslutning som mange er kritiske til.

Den brutale energikrisen som følge av mangelen på russisk gass, har gjort utfasingsprosessen vesentlig mer komplisert.

- Galskap

Nå raser debatten igjen. At myndighetene nekter å revurdere kjernekraft i ei tid med krise, omtaler opposisjonen som «galskap», ifølge Deutsche Welle.

- Tyskland har satt seg i et kjempedilemma, for å si det forsiktig, gjennom den politikken de har ført, sier professor i politisk økonomi ved Høyskolen i Innlandet, Ole Gunnar Austvik, til Børsen.

Fukushima-katastrofen i Japan er hovedårsaken til at Tyskland har faset ut kjernekraften, påpeker professoren.

- Land som Finland og Frankrike tenker helt motsatt, at det ikke er risikofylt og bygger videre.

De tre siste tyske kjernekraftverkene skulle nedlegges 31. desember i år.

Ifølge Tysklands økonomiminister Robert Habeck (De Grønne) beholdes to av dem nå som reservekraftverk i tilfelle det trengs for å stabilisere strømnettet i Sør-Tyskland i vinter.

Det vil de være fram til april neste år. Det siste i Nord-Tyskland skal stenge som planlagt ved slutten av året.

Det er ingen vits i å prøve å forlenge levetida ytterligere, ifølge myndighetene, fordi utfasingsprosessen har gått for langt til at det lar seg gjøre, skriver Deutsche Welle.

Oljedrevne «kraftlektere»

Myndighetenes argument for at kraftverket i Nord-Tyskland bør stenge etter planen forbløffer energiindustrien, skriver Die Welt.

For det finnes «et mindre risikabelt» alternativ, sier Habeck. For eksempel kan «flere oljekraftverk i form av kraftverkskip, såkalte 'kraftlektere', brukes her på kort sikt», uttaler en talsperson for Habeck, ifølge avisa.

Å holde et strømnett stabilt krever en konstant balansegang for å holde kraftsystemet synkronisert og unngå strømbrudd. Men Tyskland har i årevis ligget etter med nødvendig nettutvidelse, skriver Euractiv.

OLJEFYRT: Et kraftskip legger til kai ved kysten av det elektrisitethungrige Libanon. Slike kan snart gi kraft for å stabilisere det tyske nettet. Foto: Bilal Hussain / AP / NTB
OLJEFYRT: Et kraftskip legger til kai ved kysten av det elektrisitethungrige Libanon. Slike kan snart gi kraft for å stabilisere det tyske nettet. Foto: Bilal Hussain / AP / NTB Vis mer

- Utvidelsen av fornybar energi og utvidelsen av strømnettet har blitt kraftig bremset de siste åra, og dette har hatt en spesielt negativ innvirkning sør i landet vårt, sier Habeck.

Oljefyrte kraftverk på skip er ofte brukt i utviklingsland hvor det ikke er noe funksjonelt strømnett, ifølge News in Germany. Nå åpnes det altså for mer av disse i Europas største økonomi.

- Sikkerheten viktigst i ei krise

Austvik stusser på avgjørelsen, og mener det sier en del om tysk politikk, som han omtaler som «selvmotsigende».

- Alternativet med å ha kraftverk flytende på båt er en slags kriseløsning lokalt, og ikke som svarer på de problemene de står overfor: At gassen fra Russland ikke kommer.

I Tyskland har politikerne snakket om én ting og gjort en annen, ifølge professoren, som viser til at tysk politikk har hatt en sterk grønn profil, men som vanskelig lar seg gjennomføre i praksis.

- Idealpolitikken har møtt realpolitikken i hvordan dette er mulig å få til, hvor du både skal sikre både energisikkerheten og det grønne skiftet. Idealene har overskygget realitetene. Tross alt vil sikkerheten være viktigst i en krise, sier Austvik.

Han mener Tyskland «ikke har funnet formelen ennå», til å leve opp til sitt ønske om en grønnere økonomi.

- Hvis de skal realitetsorientere seg bør de utsette stengningene av kjernekraft og kullkraft også, og i alle fall inntil videre. Det monner.

Satser på LNG

Ifølge Reuters er Tyskland i gang med å bygge ut sin femte LNG-terminal, som del i sin strategi for å gjøre seg mindre avhengig av russisk gass.

- LNG-innsatsen de gjør, kan jo monne en del. Det er gass som erstatter russisk gass. Det er volum som kan gjøre en del av forskjellen, sier Austvik.

Flere steder i Europa satses det på LNG, altså flytende naturgass, som et ledd i å frigjøre seg fra Russlands klamme energigrep.

Tyskland var i 2021 det landet som mest avhengige av russisk gass, og de står som en følge av Ukraina-krigen foran en svært krevende vinter - der advarsler om nedgangstider har kommet på løpende bånd.

Austvik viser til at landet står i en vanskelig situasjon og har et «kjempedilemma».

- Det er spesielt etter at kansler Gerhard Schröder gikk inn styret i russiske energiselskaper og var med på den oppbyggingen av russisk gass til Tyskland. Det blir det mye reaksjoner på nå.

Nå stålsetter de seg for det som etter alle solemerker blir en tøff vinter.

- Alle er enige om at «the winter is coming». Hvis man legger til grunn at gassen ikke kommer fra Russland vil det bli veldig, veldig problematisk, sier Austvik.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer