Tui-tabbe

Vektbrøler på Syden-fly

Gjorde alle kvinnene til barn.

TOK FEIL: En feil i flyselskapet Tui sitt IT-system gjorde at kapteinen trodde at flyet veide 1200 kilo mindre enn det faktisk gjorde. Foto: Ina Fassbender / AFP / NTB
TOK FEIL: En feil i flyselskapet Tui sitt IT-system gjorde at kapteinen trodde at flyet veide 1200 kilo mindre enn det faktisk gjorde. Foto: Ina Fassbender / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den britiske flyhavarikommisjonen har etterforsket det de omtaler som en «alvorlig hendelse», etter at en programvarefeil førte til at et fly fra flyselskapet Tui hadde beregnet feil motorkraft ved start.

Det skriver The Guardian.

Flyet, som 21. juli 2020 skulle fra Birmingham til Mallorca, hadde opprinnelig 187 passasjerer, hvorav 38 av dem var kvinner.

Etterforskere har beskrevet feilen som en enkel feil i et IT-system. Kvinnene ble gjennom IT-systemet tildelt et barns «standardvekt» på 35 kilo, framfor 69 kilo, som ville vært «standardvekten» på en voksen kvinne.

Dermed fikk flyets kaptein innspill om at flyet var 1200 kilo lettere enn hva det faktisk var, noe som igjen gjorde at skyvekraften som ble beregnet til avgang var lavere enn den skulle være.

FINN FEILEN: En Ethiopian Airlines-pilot hadde en mildt sagt dårlig dag på jobben. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Byttet tittel

Ifølge avisa skal feilen ha skjedd da IT-systemet i et fremmed land brukte tittelen «Miss» til barn og «Ms» for en voksen kvinne. Opprinnelig er det motsatt.

Avisa er ikke kjent med hvilket land som har snudd på titteluringene, men skriver at den samme feilen også skal ha skjedd på to andre reiser med det samme flyselskapet samme dagen.

Til tross for problemet skal skyvekraften bare ha vært marginalt mindre enn det den burde vært, og havarikommisjonen har konkludert med at driften av flyet ikke ble satt i fare.

Manuelle kontroller

Problemet i IT-systemet skal ha bli oppdaget allerede elleve dager før hendelse oppsto, men det gjorde likevel ikke at vektoppføringene ble korrigert på flygingene 21. juli.

Derfor valgte flyselskapet å innføre manuelle kontroller for å sikre seg at voksne kvinner ble referert til som «Ms» i relevant dokumentasjon.

Selv sa Tui i en uttalelse at helsen og sikkerheten til deres kunder og mannskap alltid blir prioritert.

- Etter den isolerte hendelsen korrigerte vi en feil som ble identifisert i IT-systemet vårt. Som nevnt i rapporten ble ikke den sikre driften av flyet påvirket.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer