Tui-tabbe

Vektbrøler på Syden-fly

Gjorde alle kvinnene til barn.

TOK FEIL: En feil i flyselskapet Tui sitt IT-system gjorde at kapteinen trodde at flyet veide 1200 kilo mindre enn det faktisk gjorde. Foto: Ina Fassbender / AFP / NTB
TOK FEIL: En feil i flyselskapet Tui sitt IT-system gjorde at kapteinen trodde at flyet veide 1200 kilo mindre enn det faktisk gjorde. Foto: Ina Fassbender / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den britiske flyhavarikommisjonen har etterforsket det de omtaler som en «alvorlig hendelse», etter at en programvarefeil førte til at et fly fra flyselskapet Tui hadde beregnet feil motorkraft ved start.

Det skriver The Guardian.

Flyet, som 21. juli 2020 skulle fra Birmingham til Mallorca, hadde opprinnelig 187 passasjerer, hvorav 38 av dem var kvinner.

Etterforskere har beskrevet feilen som en enkel feil i et IT-system. Kvinnene ble gjennom IT-systemet tildelt et barns «standardvekt» på 35 kilo, framfor 69 kilo, som ville vært «standardvekten» på en voksen kvinne.

Dermed fikk flyets kaptein innspill om at flyet var 1200 kilo lettere enn hva det faktisk var, noe som igjen gjorde at skyvekraften som ble beregnet til avgang var lavere enn den skulle være.

Byttet tittel

Ifølge avisa skal feilen ha skjedd da IT-systemet i et fremmed land brukte tittelen «Miss» til barn og «Ms» for en voksen kvinne. Opprinnelig er det motsatt.

Avisa er ikke kjent med hvilket land som har snudd på titteluringene, men skriver at den samme feilen også skal ha skjedd på to andre reiser med det samme flyselskapet samme dagen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.