- Veldig alvorlig

NHO-sjef Ole Erik Almlid sier at starten på 2021 ble mer brutal enn man hadde sett for seg.

ALVOR: NHO-sjef Ole Erik Almlid sier det er an alvorlig situasjon i Oslo-regionen nå. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
ALVOR: NHO-sjef Ole Erik Almlid sier det er an alvorlig situasjon i Oslo-regionen nå. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi opplever det som veldig alvorlig, sier administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid til Børsen tidlig på dagen lørdag.

Han har sammen med resten av nasjonen nettopp fått beskjeden om at regjeringen innfører en regional nedstengning etter at virusmutasjonen som først ble oppdaget i Storbritannia er påvist i Nordre Follo.

Kommunene som nå ilegges strenge tiltak er Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Moss, Nesodden, Nordre Follo, Oslo, Vestby, Våler og Ås. Det innebærer blant annet at alle butikker unntatt apotek, dagligvarebutikk og bensinstasjoner må stenge.

- Dette viser hvor sårbar situasjon vi er i med corona og kanskje spesielt det nye muterte viruset. Dette rammer veldig, veldig mange. Det er mange bedrifter i Oslo-regionen som fikk en helt annen start på dagen enn de hadde håpet på, og stenger ned, sier Almlid.

- Brutalt

Han er tydelig på å understreke at de har en god dialog med både regjeringen og også forvaltningen.

- Bedriftene er i likhet med alle oss andre opptatt at vi skal ha et godt smittevern og hindre spredning. Det er helt opplagt at alle er tjent med en god håndtering, sier Almlid.

- Dette ble en brutal start på året for bedriftene?

- Jeg tror vi skal si at mars ble brutalt, så ble det mer brutalt i høst enn vi hadde ventet, og så ble det mer brutalt på starten av 2021. Og dette er nok ikke det siste dette heller. Det er først når vi har vaksinert mange nok at vi kan si at vi er over kneika.

STRENGE TILTAK: For å stanse utbruddet av den engelske virusmutasjonen i Nordre Follo, har regjeringen besluttet at det fra lørdag 23. januar kl. 12.00 skal innføres svært strenge tiltak i totalt ti østlandskommuner. Vis mer

Almlid forventer at det vil bli flere nedstengninger, også i tida som kommer, og er derfor opptatt av at kompensasjonsordningene det har vært mye diskusjon om i det siste må være forutsigbare og langsiktige.

- Vi er opptatt av at de ordningene skal være generelle, sånn at de skal tåle det som skjer akkurat nå, sier Almlid.

Også her opplever han at det er god dialog, men påpeker at det kanskje er noen skjevheter i ordningene som blir mer tydelige nå, og at man bør gå gjennom hva som er berettiget til kompensasjon.

- Kostnader til smittevern bør være en del av dette, sier Almlid, som legger til:

- Det aller viktigste nå er at vi sammen sikrer at smitten ikke spres.

Følgende steder må stenge:

 • Serveringssteder, men det er tillatt med take away.
 • Treningssentre
 • Svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng og lignende
 • Tros- og livsynsshus, med unntak ved begravelser og bisettelser
 • Biblioteker
 • Butikker, med unntak av matbutikker, apotek og bensinstasjoner.
 • Vinmonopolet stenges i perioden 23.01 – 31.01.
 • Fornøyelsesparker, bingohaller, spillehaller, lekeland, bowlinghaller og tilsvarende steder der det pågår underholdnings- og fritidsaktiviteter
 • Museer
 • Kino, teater, konsertsteder og tilsvarende kultur- og underholdningssteder.
 • Andre offentlige steder og virksomheter der det foregår kultur-, underholdnings- eller fritidsaktiviteter som samler mennesker innendørs.
 • Alle arrangementer utenfor hjemmet forbys, både inne og ute, med unntak av begravelser og bisettelser.
LANGE KØER: Det var svært lange polkøer flere steder i Oslo lørdag morgen, blant annet utenfor Vinmonopolet på Hasle torg. Foto: Frank Karlsen. Reporter: Ralf Lofstad. Vis mer

Tre bekymringer

Når Børsen spør hvilke bekymringer hans medlemsbedrifter har akkurat nå, drar Almlid fram tre punkter.

1. At man ikke får god nok informasjon, så man ikke vet hvordan man skal håndtere reglene.

- Alle vil følge reglene, sier Almlid.

2. At det ikke er gode nok ordninger til at bedriftene kommer seg gjennom pandemien.

- Men vi har fått veldig mye på plass, sier NHO-sjefen.

3. Bedriftene er bekymret for at det tar lengre tid enn man hadde sett for seg.

- Alle er opptatt at vi skal få vaksinert nok folk fort nok. Vi vil ut av krisen. Det er en tretthet som både bedriftene og alle vi andre kan kjenne på.

Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen, sier at de har forståelse for at det er nødvendig med kraftfulle tiltak for å hindre spredningen av det muterte viruset i Oslo-regionen.

- Når det er behov for smitteverntiltak, må også kompensasjonstiltakene være på plass. Det som er avgjørende nå er å redusere virksomheters ansvar for permitteringsperioden til to dager, sier Kristensen.

- Vårt håp er at stengingen varer kortest mulig, fordi virksomhetene i handels- og tjenestenæringen har vist at de er gode på smittevern, og ser frem til å starte opp igjen så raskt som mulig med trygge smitteverntiltak, sier Ivar Horneland Kristensen

Konkursfare

Når det gjelder kompensasjonsordningene har NHO, sammen med blant annet Virke, bedt om at både smittevernutgifter, samt lønn til permitterte ansatte, blir tatt med i kompensasjonsordningen.

Næringslivsorganisasjonen er også opptatt av at ordningene varer så lenge som det er behov for smitteverntiltak.

Dette er de nye anbefalingene:

 • Alle bør unngå besøk hjemme og sammenkomster i eget hjem. Unntak fra anbefalingen er nødvendige hjemmetjenester og besøk hos personer som er i livets siste fase. Aleneboende kan ha besøk av eller gå på besøk til én til to faste venner eller én fast husstand. Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort.
 • Alle bør unngå reiser som ikke er strengt nødvendige. Reise til arbeid må anses som strengt nødvendig. For de aller fleste vil det likevel gjelde krav om hjemmekontor.
 • Kommunene og fylkeskommunene bør innføre forsterkede tiltak i kollektivtransporten, dette kan for eksempel være at det kun brukes opptil 50 prosent kapasitet i transportmiddelet.
 • En-til-en virksomheter, som for eksempel frisører, bør innføre forsterkede tiltak som bruk av munnbind i situasjoner der det ikke er mulig å opprettholde èn meters avstand eller å redusere eller midlertidig fjerne behandlingstilbud som innebærer nær ansikt-til-ansikt kontakt.
 • Det anbefales at kommunene og befolkningen i de aktuelle kommunene vurderer testing på dag 7-10 i smittekarantenetiden. Det bør også vurderes om husstandsmedlemmer av nærkontakter som er i smittekarantene også skal i karantene dersom det er mistanke om smitte av den muterte smittevarianten.

Hvor kritisk situasjonen er illustreres godt av NHOs siste medlemsundersøkelse, som ble publisert i begynnelsen av januar.

Der sa 1 av 6 NHO-medlemmer at de har likviditetsproblemer, og 1 av 7 vurderer at det er en reell risiko for at de går konkurs. En av fem bedrifter planla også oppsigelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer