- Veldig alvorlig

Onsdag rammes USA av flykaos som følge av en datafeil. Fra klokka 15 får flyene lov til å ta av fra flyplassene igjen.

FORSINKELSER: Datafeilen har forårsaket en rekke forsinkelser i flytrafikken. Her fra flyplassen Ronald Reagan i Washington. Foto: AP / NTB
FORSINKELSER: Datafeilen har forårsaket en rekke forsinkelser i flytrafikken. Her fra flyplassen Ronald Reagan i Washington. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag ettermiddag ble alle flyavganger i USA stanset i flere timer som følge av en datafeil i det såkalte Notam-systemet, som gir viktig informasjon til piloter. Men like før klokka 15 opplyste luftfartverket Federal Aviation Administration (FAA) at flyene får lov til å ta av igjen.

- Flystansen har blitt opphevet. Normal flytrafikk gjenopptas gradvis på tvers av USA. Dette etter at en datafeil har medført at systemet som brukes til å formidle sikkerhetsinformasjon til kabinbesetninger har vært nede. Vi vil fortsette arbeidet med å undersøke hva som er årsaken til problemene, skriver FAA.

Flyekspert Hans Jørgen Elnæs forklarer til Dagbladet at avgangene ble besluttet utsatt for å ivareta sikkerheten. Dette på bakgrunn av at systemet som var nede, er et system mo man bruker til å gi beskjeder til flyselskaper, piloter og alt som beveger seg opp og ned fra en flyplass.

KAOS: Snøstorm, flom og lave temperaturer skaper kaos på veiene i USA og Canada lille julaften. Vis mer

- Veldig alvorlig

- Hvor alvorlig er det at alle avganger i USA utsettes?

- Det er veldig alvorlig, både for reisende og flyselskapene som nå opplever uforutsette forsinkelser, sier Elnæs og fortsetter:

- Dette vil også medføre følgekonsekvenser for avvikling av flytrafikken utover dagen, og jo lenger denne situasjonen varer, desto større blir konsekvensene. Men dem som administrere luftfarten tar aldri risiko, og derfor må flyene forbli på bakken inntil alt er i orden.

Totalt skal 655 flyvninger blitt innstilt, samt at 3704 flyvninger skal ha blitt forsinket. Det hvite hus uttaler at det foreløpig ikke er noe som tyder på at datafeilen skyldes et dataangrep, mens president Joe Biden har beordret det amerikanske samferdselsdepartementet til å granske hendelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer