«Veldig bekymret» over Equinors bæsjeskum

Lekkasje av tarmbakterier ved Equinors anlegg på Melkøya opprører de ansatte, som frykter sykdom. Tillitsvalgte stiller spørsmål ved om Equinor har tatt saken på tilstrekkelig alvor og om de ansatte beskyttes mot avføringen.

AVFØRING OG E-COLI: Skummet som spres på LNG-anlegget på Melkøya inneholder tarmbakterier, og saken er nå anmeldt til politiet.
AVFØRING OG E-COLI: Skummet som spres på LNG-anlegget på Melkøya inneholder tarmbakterier, og saken er nå anmeldt til politiet. Vis mer
Publisert

- Dette er veldig bekymringsfullt.

Safe-leder Hilde-Marit Rysst er sjokkert etter at Dagbladet fortalte om lekkasje av tarmbakterier i store skumdannelser på Equinors anlegg på Melkøya.

Lekkasjen av bæsjeskummet ble slått fast i en rapport fra Aquateam og Cowi allerede i 2019, er fortsatt ikke rettet opp.

Bellona har nå anmeldt Equinor til politiet for brudd på arbeidsmiljøloven. Organisasjonen frykter at arbeidere skal bli alvorlig syke på grunn av avføringslekkasjen, og beskylder Equinor for å forsøke å dysse ned saken.

Ledelsens drit

Lekkasjen stammer fra en septiktank i ledelsesbygget på anlegget, har Dagbladet fått bekreftet.

Lederen av YS-forbundet Safe, Hilde-Marit Ryst er kritisk til Equinors håndtering.

- Vi vet at e-coli er en type bakterie som er veldig smittsom og her kan vi få et høyt sykefravær veldig raskt. Det er problematisk at ikke Equinor har fått på plass fysiske eller prosess sperringer for å beskytte de ansatte bedre, sier Rysst.

Til Dagbladet sier Equinor at de jobber med å rette opp i problemet, og at dette arbeidet har pågått over lang tid. Selskapet insisterer på at lekkasjen tas alvorlig.

- Burde vært løst

Rysst sier hun ikke forstår hvorfor det er gått over et år og problemet fortsatt ikke er fikset.

- Safe setter spørsmålstegn ved at en slik sak kan ta så lang tid. Dette er en bransje som er veldig innovativ, som får til de mest utrolige ting, og at vi i 2020 da snakker om at lekkasje fra en septiktank kan få utarte seg i over et år, er veldig spesielt. Dette er et problem som burde vært løst for lenge siden, sier hun.

Safe undrer nå på om Equinor har tatt disse lekkasjene tilstrekkelig på alvor før Dagbladet skrev om dem.

- Det får meg til å tanke at dette ikke handler om kunnskap og kompetanse til å løse problemet, men om vilje og lite fokus fra ledelsen i Equinor sin side, at de ikke har tatt problemet på tilstrekkelig alvor.

Frykter sykdom

I anmeldelsen skriver Bellona blant annet at tarmbakteriene fra avføring kan spre seg til maten til arbeiderne. Noe slikt vil kunne være svært helseskadelig.

«Det er liten feilmargin for at forurensning kan spres over mot lunsjbuffé eller mot rattene og styrene i godkjente kjøretøy og sykler som brukes i området», står det i anmeldelsen.

- Dette er et grovt brudd på arbeidsmiljøloven og et alvorlig overtramp mot egne ansatte, sier Frederic Hauge i Bellona.

«Det er ikke igangsatt tiltak utover at det er satt opp et stillas med plast, slik at arbeiderne skal kunne gå forbi uten å vasse gjennom skum med tarmbakterier på gangveien hvor det er mye skum og slamdannelse. Den betydelige skumdannelsen spres med vinden og eksponerer et større område av anlegget for høye nivåer av bakterier. Det er betydelig smitterisiko både for de ansatte og lokalsamfunnet», står det videre i anmeldelsen.

- Jevnlige målinger

Equinor fortalte Dagbladet på mandag at selskapet følger bæsjeskummet nøye.

- Vi har jevnlige målinger og det er enkelte tilfeller hvor vi har påvist tarmbakterier i sjøvannsuttaksområdet. Vi har jobbet mye med denne problemstillingen, og vi tar utslippene på alvor. Dette jobber vi for å ordne opp i, sa Eskil Eriksen i Equinor.

Han forteller at selskapet ikke har noen rapporter om miljøskader som følge av de uhyggelige utslippene.

- Én person har fått luftveisinfeksjon og var borte fra jobben noen dager etter å ha jobbet i nærheten av sjøvannsuttaket. Hvorvidt luftveisinfeksjonen skyldtes tarmbakterier eller noe annet, vet vi ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer