Corona i Danmark: Innfører vaksinepass

- Veldig gode nyheter

Danske innfører vaksinepass. NHO jubler.

Danskene innfører vaksinepass, noe som betyr at landet gradvis kan begynne å åpne opp igjen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Danskene innfører vaksinepass, noe som betyr at landet gradvis kan begynne å åpne opp igjen. Det skriver flere danske medier.

Danske myndigheter innkalte til pressekonferanse allerede klokka 8.30 onsdag morgen. Det er finansminister Morten Bødskov (S) som orienterer om grepet.

- Veldig gode nyheter

- Deler av det danske samfunnet har behov for å komme videre - blant annet næringslivet. Derfor er jeg glad for å annonsere et nytt samarbeid om utviklingen av et digitalt coronapass, sier Bødskov.

Coronapasset vil bekrefte at personen som har det, er vaksinert mot covid-19.

- Lys i tunnelen

Dette kan være klart om noen måneder, noe som vil bidra til å åpne samfunnet, sier Bødskov. Blant annet kan det bidra i forbindelse med næringsliv og jobbreiser. Han understreker at forskjellige land likevel kan ha forskjellige reisebetingelser.

Første steg er at dansker fra slutten av februar kan gå inn på en nettside som bekrefter vaksinestatusen. Deretter skal det lages et digitalt vaksinepass som kan rulles ut raskt dersom helsefaglige vurderinger tillater det, skriver regjeringen.

På sikt er ønsket at disse coronapassene kan føre til at dansker igjen kan gå på restaurant, sportsarrangementer, konserter og lignende.

- Det er slik vi kan få en sikker gjenåpning. Men vi må fortsatt jobbe for å holde smitten nede, sier Bødskov.

Passet omtales på pressekonferansen som «et lys i enden av tunnelen».

- Det er tidlig å si presist når og hvordan disse kan brukes, legger Bødskov til.

DIREKTØR: Ole Erik Almlid i NHO. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
DIREKTØR: Ole Erik Almlid i NHO. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Jubler

Ole Erik Almlid, leder i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), synes dette er gode nyheter. Samme grep har vært diskutert i WTO og EU i en tid nå.

- Dette vil gjøre ting mye lettere for mange. Jeg mener det er bra at det jobbes med, dette kan få stor betydning for mange av oss. For næringslivet kan det bety mer bevegelse og at arbeidstakere kan bevege seg over grensa. Det kan også bety mye for deg og meg. Det er veldig oppløftende, sier Almlid til Dagbladet.

Men han understreker at det kan finnes fallgruver.

- Vi må være sikre på at vaksinen hindrer smittespredning. Så har vi jo personvernproblematikken rundt dette. Om det skulle oppstå falske vaksinepass, vil det bli et stort problem. Fallgruvene må sjekkes, sier Almlid.

Han deler danskenes synspunkt om at dette er et lys i enden av tunnelen.

- Jeg ser ganske mange lys i enden av tunnelen, det må jeg si. Det er nyhetene om at vaksinen bremser smittespredningen i Israel, at vi får flere vaksiner fra Astra Zeneca... mye peker mot at dette skal ta slutt. Selv om vi må være obs på mutantviruset akkurat nå, må vi ta med oss de gode nyhetene.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer