Anniken Huitfeldt

- Veldig graverende

Frp-nestleder Hans Andreas Limi reagerer kraftig på at Anniken Huitfeldt (Ap) ikke skaffet seg oversikt over ektemannens investeringer tidligere - til tross for at Dagbladet siden i fjor har stilt henne flere spørsmål om aksjer.

- Jeg mener at det i beste fall vitner om en utrolig dårlig vurderingsevne og en manglende forståelse for hvor alvorlig dette er, sier Frp-nstleder Hans Andreas Limi. - Jeg har tillit til Anniken Huitfeldt, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

- Jeg mener at det i beste fall vitner om en utrolig dårlig vurderingsevne og en manglende forståelse for hvor alvorlig dette er, sier Frp-nstleder Hans Andreas Limi. - Jeg har tillit til Anniken Huitfeldt, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

Vis mer
Publisert

OSLO/ØYGARDEN (Dagbladet): - Dette er veldig graverende, sier Frp-nestleder Hans Andreas Limi til Dagbladet.

Dagbladet kunne i går fortelle at utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) siden i fjor har fått flere konkrete spørsmål om aksjeinvesteringer. Likevel spurte hun ikke ektemannen om hvilke selskaper han investerte i.

Allerede 2. mars i fjor ba Dagbladet om innsyn i eventuelle investeringer til utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og flere andre statsråder.

Bakteppet var krigen i Ukraina, kunngjøringen av at Oljefondet skulle ut av Russland, privat økonomisk aktivitet og habilitet.

Tre runder

Tre ganger - 2. mars i fjor, 8, september i fjor og 27. februar i år - stilte Dagbladet spørsmål om Huitfeldts økonomi.

Første gang lød svaret at utenriksministeren ikke investerte. Andre og tredje gang viste Utenriksdepartementet til «informasjonen som er offentlig tilgjengelig gjennom stortingsregisteret».

- Det virker som om hun ikke har skjønt habilitetsreglementet i det hele tatt, og heller ikke forstått alvoret i dette, sier Limi og fortsetter:

- Når hun vet at mannen er aktiv i aksjemarkedet, er det helt utrolig at hun ikke har spurt ham om hvilke investeringer han har gjort og hvilke eierposisjoner han har. Jo mer informasjon som kommer fram i denne saken, desto dårligere og tynnere sak har hun, synes jeg.

- Er det noe av det hun sier som du mener at framstår utroverdig - eller rett og slett ikke tror på?

- Jeg mener at det i beste fall vitner om en utrolig dårlig vurderingsevne og en manglende forståelse for hvor alvorlig dette er - og hvor viktig habilitetsreglene er for tilliten til det politiske systemet.

- Og i verste fall?

- Jeg skal ikke påstå at utenriksministeren ikke snakker sant. Nå må først kontrollkomiteen stille de nødvendige oppfølgingsspørsmålene som regjeringen må svare på, og så får vi konkludere på basis av de svarene som kommer.

Lørdag bekreftet kontrollkomiteen at Dagbladets nye opplysninger er relevante for sakens videre behandling.

KRITISK: Nestleder Hans Andreas Limi i Frp.Foto: Lise Åserud / NTB
KRITISK: Nestleder Hans Andreas Limi i Frp.Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Limi er ikke alene om å reagere på saken om Dagbladets gjentatte henvendelser til Huitfeldt.

- Det er mildt sagt noen formelle og uformelle kontrollmekanismer som ikke fungerer som de skal, skriver MDG-nestleder Ingrid Liland om saken på sin Twitter/X-side.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) om mannens kjøp av våpenaksjer. Video: Christina Holen Korneliussen. Reporter: Anders Holth Johansen Vis mer

To spørsmål

På spørsmål om hvorfor hun ikke tok for seg mannens aksjer etter Dagbladets gjentatte henvendelser, viste Huitfeldt til pressekonferansen 30. august.

Hun ønsket ikke å besvare noen av Dagbladets spørsmål.

Spesielt to ting må nå oppklares, mener Limi:

- Det ene er å få en oversikt over hvilke saker Huitfeldt kan ha vært inhabil i, som følge av mannens aksjekjøp og -salg. Per i dag har vi ikke det. Det andre er: Hva var grunnen til at hun ikke reagerte da hun fikk henvendelser om aksjekjøp?

Utenriksdepartementet har ansvar for eksportkontroll i Norge. Derfor burde alarmen ha gått det øyeblikket det brøt ut krig i Europa, mener han.

- Da burde de helt klart tatt den samtalen, og hun burde ha sjekket med sitt eget embetsverk og SMK hvordan hun skulle håndtere dette. Da ville hun helt sikkert fått den nødvendige bistand.

Limi fortsetter:

- Når du er utenriksminister i en situasjon hvor det er krig i Europa, må du være ekstra varsom. Når hun i tillegg vet at han er inne i aksjemarkedet, burde hun skaffe seg informasjon om hvilke enkeltselskap han har investert i på et langt tidligere tidspunkt. Hun burde ha reagert øyeblikkelig.

- Må vite

På pressekonferansen 30. august, sa Huitfeldt at hun viste ektemannen regjeringens håndbok for politisk ledelse, hvor det står at man skal være aktsom når det gjelder ektefellers aksjekjøp og at statsråden selv skal skaffe seg oversikt - og at hun ba ham spesielt unngå våpenaksjer, fordi spørsmål knyttet til slike selskaper behandles på hennes bord.

Hun sa også at hun ikke hadde kjent til omfanget av mannens aktiviteter - og at hun hadde bedt ham om å holde seg unna aksjehandel dersom hun hadde gjort det.

- Da burde hun skaffet seg en oversikt over det omfanget, og ikke trodd. Som utenriksminister må hun vite, sier Limi.

Støre: Fortsatt tillit

Statsminister Jonas Gahr Støre gjør det klart overfor Dagbladet at saken om Dagbladets henvendelser ikke endrer hans vurdering av saken som helhet.

- Mitt utgangspunkt her er at Anniken Huitfeldt siden starten av august har gått grundig inn i denne situasjonen etter at hun ble klar over mannens økonomi og til det fulle bidratt med å opplyse saken, sier han til Dagbladet.

- Er det godt nok når hun blir påminnet om dette så mange ganger?

- Påminnelser kan være av ulike slag. Jeg opplever at den saken er opplyst, og den er konkludert. Vi har brukt tid på å få fram all informasjon. Det er mitt ansvar å avgjøre om jeg har tillit til statsråder, og jeg har tillit til Anniken Huitfeldt

Statsministeren sier videre at han forholder seg til statsrådenes ansvar og det de har kartlagt når de aktuelle spørsmålene har kommet opp.

- Jeg har tillit til at hun har gitt all informasjon. Da er det mitt ansvar å trekke konklusjoner, og det har jeg gjort i disse sakene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer