Jussprofessor:

- Veldig grovt

NSMs låneskandale er veldig alvorlig for justisministeren, ifølge jussprofessor. - Vi må vite alt hun og hennes forgjengere og embetsfolk har visst.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl møter pressen etter at NSM-direktør Sofie Nystrøm har bedt om å fratre etter ulovlig låneavtale. Video: NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag ettermiddag kom nyheten om at Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) ulovlig har tatt opp et lån på 200 millioner kroner. NSM-direktør Sofie Nystrøm går på dagen.

Långiver er Norwegian Property, mangemilliardær John Fredriksens eiendomsselskap, ifølge Dagens Næringsliv.

- Dette er veldig grovt og ikke lett å se for seg at noen av de involverte kan påberope seg noen form for god tro, hevder jussprofessor ved UiO, Mads Andenæs, overfor Børsen.

- Dette er en så grunnleggende regel i staten. Det er ikke til å fatte at noen kan ha brutt disse reglene. Det er grov uforstand i tjenesten, tilføyer han.

- Strenge regler

Andenæs, som først gjorde sin mening klar overfor NRK, mener det er en tiltakende ukultur blant sentrale embetsfolk, som mener at regler ikke gjelder for deres virksomhet.

- Det kan tolkes slik at selv når de blir tatt på fersk gjerning av sivilombudet, blånekter de og gir juridiske argumenter på at de kan fortsette ulovlig praksis. Nå måtte statsministeren stå til rette i går for ukulturen på SMK. I dag kommer disse nyhetene.

Andenæs viser til at saken dreier seg om eiendom og leieavtaler. Den enkle og viktige grunnen til at lånet er ulovlig, er at det ifølge Grunnloven er Stortinget som er bevilgende myndighet i Norge.

- Det er områder med strenge regler i staten, for å holde orden på noe som er en hovedutgift for det offentliges vedkommende, leie og eierskap av lokaler for det offentliges virksomhet, sier han.

Jussprofessoren mener det virker som dette er gjort for å enten unngå budsjettreglene, eller for å omgå innkjøpsregler av forskjellig slag.

- Og det er meget, meget uheldig, og det er noe som dessverre følger når viktige jurister i staten ser det slik at de ikke selv behøver å følge reglene.

Mehl hevder selv sin uskyld, og at departementet først fikk vite om dette i november.

På sin side har nå avgåtte NSM-direktør Sofie Nystrøm hevdet at dette har vært en langvarig praksis, og at dialogen har vært god med departementet i forkant av at avtalen ble inngått.

- Veldig alvorlig for justisministeren

Andenæs mener dette er snakk om helt grunnleggende feil.

- Ingen kan ta opp lån på statens vegne. Det vet de som jobbet med dette i staten, og de på privat side som driver med leie og salg av eiendom til staten. Det vet i alle fall justisdepartementet som ikke har klart å oppklare denne miseren.

Emilie Enger Mehl erkjente på en pressekonferanse at det er begått alvorlige feil, og varslet en ekstern gransking.

Andenæs mener granskningen bør være rask og grundig, utført av kritiske og erfarne folk.

- Det er veldig alvorlig for justisministeren. Vi må vite alt hun og hennes forgjengere og embetsfolk har visst og når, og så videre.

Noe slikt som dette har aldri skjedd før i norsk forvaltning, sier Andenæs.

- Det virker som en form for prosess her. Hvor langt det går med justisdepartementet, vil i første runde avgjøre Mehls stilling. Uansett har det skjedd på hennes post. Hun har ansvar for det som har skjedd. Det er all grunn til justisdepartementet å følge med på.