Kina og USA

- Veldig mye som kollapser

Joe Biden skal møte Xi Jinping til uka. - Frykten for en krig har blitt større i begge land, sier ekspert.

XI OG BIDEN: For ett år siden møttes Xi Jinping og Joe Biden for første gang etter at sistnevnevnte flyttet inn i Det hvite hus. Nå skal de møtes igjen. Foto: AFP / NTB
XI OG BIDEN: For ett år siden møttes Xi Jinping og Joe Biden for første gang etter at sistnevnevnte flyttet inn i Det hvite hus. Nå skal de møtes igjen. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

USAs president Joe Biden skal etter planen møte sin kinesiske motpart Xi Jinping ansikt-til-ansikt i San Francisco kommende uke.

Presidentmøtet er det første på et svært anspent år mellom verdens to største økonomier, og skal finne sted på sidelinjen til toppmøtet i APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation).

Det hvite hus venter ikke at møtet vil føre til særlig store endringer i det amerikansk-kinesiske forholdet, sier kilder til AP.

- Krigspotensial

Jo Jakobsen, professor i statsvitenskap ved NTNU, sier at det store spørsmålet innen internasjonal politikk er forholdet mellom Kina og USA, og hvor det er på vei.

- Det er preget av mer og mer rivalisering. Det er en stadig «frakobling» - de er mer forsiktige med å binde seg sammen økonomisk, sier han til Børsen.

- For det er et krigspotensial mellom dem på lang sikt. Avhengigheten de har av hverandre, er derfor strategisk farlig.

Forsiktighet, mistanke og frykt

Det kommer trolig ikke noe håndfast ut av det aktuelle møtet, ifølge Jakobsen.

- Det er betryggende at man skal ha fortsatt kommunikasjon. Det er ledere som kjenner hverandre personlig. Men det kommer som regel veldig lite konkret ut av det, sier professoren og fortsetter:

- For Kina og USA er det nesten av nødvendighet å være rivaler. I åra framover vil forholdet være preget av forsiktighet, mistanker og frykt. Og dette er nær sagt noe man er vant til. Når du har en voksende stormakt som Kina, og en etablert supermakt som USA, vil det nesten alltid bli konfliktfylt.

Det betyr ikke nødvendigvis at det blir krig, understreker han.

- KONFLIKTFYLT: Professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU og ekspert i internasjonal politikk, Jo Jakobsen, sier at forholdet mellom USA og Kina i åra framover vil være preget av forsiktighet, mistanke og frykt. Foto: Elin Iversen / NTNU
- KONFLIKTFYLT: Professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU og ekspert i internasjonal politikk, Jo Jakobsen, sier at forholdet mellom USA og Kina i åra framover vil være preget av forsiktighet, mistanke og frykt. Foto: Elin Iversen / NTNU Vis mer

- For 10-15 år siden var det ikke slik. Kina var nærmest som et utviklingsland å betrakte. Nå har de en helt annen status, makt og selvtillit.

- Kina har blitt en stormakt på grensa til en supermakt som ser for seg at de etter hvert kan bli den viktigste og mektigste aktøren i verden, og det vil føre til alvorlige gnisninger med den rådende - nemlig USA.

Oljefondet kan stupe

Hvis det skulle gå ordentlig galt av sted, kan Norges sparepenger få seg en skikkelig knekk. I et intervju med Dagens Industri advarte oljefondssjef Nicolai Tangen:

Ved en alvorlig geopolitisk konflikt over Taiwan, kan fondet raskt stupe mer enn 40 prosent i verdi.

Kina og Taiwan har vært atskilt siden 1949, men førstnevnte anser øya som en del av sitt territorium. Biden har sagt at USA vil bistå Taiwan militært ved en eventuell invasjon.

- En forening er viktig for Kina av historiske og geostrategiske årsaker. Med Taiwan som en del av Kina vil de ha en helt annen strategisk posisjon i havområdene, sier Jakobsen.

Kina sier de er parat til å løse det militært. Professoren omtaler Taiwan-spørsmålet som en «stor og langsiktig bekymring», som er vanskelig å løse.

DET RASLES: Det kinesiske fartøyet «Luyang III» seiler nær den amerikanske destroyeren «USS Chung-Hoon» i Taiwanstredet 3. juni 2023. Foto: U.S. NAVY / Reuters / NTB
DET RASLES: Det kinesiske fartøyet «Luyang III» seiler nær den amerikanske destroyeren «USS Chung-Hoon» i Taiwanstredet 3. juni 2023. Foto: U.S. NAVY / Reuters / NTB Vis mer

En invasjon eller blokade av Taiwan vil kunne ryste global økonomi i grunnvollene, ettersom øya er verdens største produsent av de mest avanserte mikrochipene. Forsyningskjede-forstyrrelser i Taiwan kan gi verden en smell på flere tusen milliarder dollar, frykter eksperter.

Økt frykt for krig

Oljefondet, som en bred investor, er prisgitt den økonomiske situasjonen i verden. Det mest alvorlige for fondet vil være en militærkonflikt mellom USA og Kina, istemmer Jakobsen.

- Det er disse som dominerer verdensøkonomien, sammen med EU-økonomien. Kina og USA står for om lag 45 prosent av den. Den amerikanske og kinesiske økonomien har vært tett sammenvevd, med normale investeringsbånd. Det har endret seg, ettersom uenigheten har blitt større. Frykten for en større krig har blitt større i begge land.

Den rasjonelle måten å reagere på, ifølge Jakobsen, er å planlegge for en dag hvor man kan havne i en enda mer alvorlig konflikt. I mange kritisk viktige sektorer slutter man derfor å investere, og handel begrenses.

- Alt dette vil ha negativ innvirkning, overordnet sett, på økonomien. Vi ser allerede tendenser til problemer økonomisk globalt. Men det er ikke store problemer enda. De vil komme når man begynner å nærme seg en militær konflikt. Hvis man får det, er det veldig mye som kollapser.

Oljefondet: - Betydelig risikofaktor

- Vi ser økt geopolitisk spenning som en betydelig risikofaktor framover, sier kommunikasjonssjef i Oljefondet (Nbim), Line Aaltvedt, til Børsen.

Oljefondet har gjort hypotetiske stresstester på ulike scenarioer, blant annet et scenario som ser på virkningen av en stor geopolitisk konflikt med påfølgende brudd i global handel og med negative ringvirkninger for de internasjonale finansmarkedene, ifølge Aaltvedt.

- Vi har kommet til at fondets verdi i et slikt scenario kan falle med opptil 40 prosent.

De går ikke inn på spesifikke geopolitiske hendelser når de gjør disse analysene, sier hun.

- Fondet har nødvendig kompetanse til å vurdere ulike risikofaktorer, inkludert geopolitisk risiko. Vi gjør løpende vurderinger av ulike markedshendelser og risikofaktorer som kan påvirke investeringene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer