«Harryhandel:»

- Veldig mye trafikk

Andre pinsedag er normalt den dagen i året hvor det er mest trafikk over Svinesund. Det er det ikke et unntak for i år, ifølge Tollvesenet.

HANDELSDAG: Kjøpesentrene like over grensa til Sverige har det travelt i dag, andre pinsedag. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB
HANDELSDAG: Kjøpesentrene like over grensa til Sverige har det travelt i dag, andre pinsedag. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB Vis mer
Publisert

- Man må smøre seg med tålmodighet.

Det sier seksjonssjef i Tollvesenet på Svinesund, Wenche Fredriksen, om biltrafikkanter som skal over grensa mellom Sverige og Norge mandag ettermiddag.

- Må forvente trafikk

Hun opplyser om at andre pinsedag normalt er den dagen i året hvor det er mest trafikk over Svinesund, og at det ikke er et unntak for den regelen i år.

- Det er veldig mye trafikk, både i gods- og persontrafikken. Folk må forvente at det er trafikk, og bruke den tiden det tar på dager som i dag, sier hun.

SAVNER HYTTA: Børsen møtte Kirsten Wilhelmsen etter en handletur i Norge, før fritidsboligen i Sverige står for tur. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

I ettermiddag ble det også kjent at det har vært en trafikkulykke på E6 på svensk side av Svinesundsbrua, der hele ti personer er involvert. Det er omkjøring via gamle Svinesundsbrua, som fører til ekstra trafikk.

- Bra handelsdag

Børsen har tidligere skrevet om at nordmenn er spesielt glade i å dra over grensa til Sverige å handle i helger og på helligdager. Kristi Himmelfartsdag i slutten av mai i år var intet unntak, og Nordby shoppingsenter kunne melde om «enormt mye folk».

Det har det også vært i dag, ifølge Fredrik Stenersson, midlertidig butikksjef på MaxiMat Svinesund.

- Det har vært en bra handelsdag, og mye folk i butikken. Jeg er veldig fornøyd, sier han til Børsen.

Coronapandemiens restriksjoner slo hardt ut på omsetninga til handelsstedene like over svenskegrensa. Mens Nordby shoppingsenter hadde en total omsetning på tett oppunder 4,8 milliarder kroner i 2019, var omsetningstallet under pandemien på under én milliard.

- Ikke helt tilbake

På Kristi Himmelfartsdag i slutten av mai i år var likevel dommen fra senterleder ved Nordby, Ståle Løvheim, klar: «Vi er tilbake». 40 000 besøkende den dagen ga en total omsetning på 24 millioner kroner.

Da lå shoppingsenteret bare 10-12 prosent bak rekordåret 2019.

Om andre pinsedag-handelen har bidratt til å innskrenke den prosenten, er foreløpig for tidlig å si. Men butikksjefen på MaxiMat Svinesund, Fredrik Stenersson, er positiv.

- Vi skal ikke klage. Nå går det veldig bra. Vi er ikke helt tilbake til nivået i 2019, men det er ikke så langt unna, sier han.

- Noe må gjøres

Like etter Kristi Himmelfartsdag presenterte SSB ferske tall for grensehandelen, som også pekte i retning om at den såkalte «harryhandelen» er på vei tilbake etter pandemien. Første kvartal i år handlet nordmenn for 2,1 milliarder kroner i Sverige.

Samtidig viser tall at dagligvare- og alkoholhandelen er på vei ned i Norge. Det bekymrer både Vin- og brennevinsleverandørenes forening og NHO.

- Noe må gjøres nå før handlemønsteret igjen setter seg på et høyt nivå. Det er ingen grunn til å gi Systembolaget og Sverige våre arbeidsplasser og kroner, sa Ingunn Jordheim, generalsekretær for VBF til Børsen i slutten av mai.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer