Raymond Johansen ut mot NHO

- Veldig redd for økt importsmitte

Arbeidsgiverforeningen NHO bønnfaller regjeringen om å lette på kravene for arbeidsinnvandring. Det blir byrådsleder Raymond Johansen veldig urolig av.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) advarer regjeringen mot å lytte til NHOs bønn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) advarer regjeringen mot å lytte til NHOs bønn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Arbeidsgivergiganten NHO presser igjen på hos regjeringen for å gjøre det enklere å hente arbeidskraft fra utlandet.

Forslagene fremmes i et brev Børsen har fått tilgang til. Der bønnfaller NHO om en rekke lettelser i innreiserestriksjonene. Dette er kravene:

  • Bort fra dagens regime med individuelt baserte søknader. Det må bli mulig «å få inn større grupper med utenlandsk arbeidskraft for å utføre arbeid i Norge», skriver NHO.
  • Krav om CV på hver enkelt arbeidsinnvandrer må bort, og kravene til dokumentasjon må forenkles.
  • Større fleksibilitet i lengden på godkjent innreise.
  • En som har vært på jobb i Norge, reist hjem og vender tilbake, må få forenklet behandling.

Veldig redd for mer smitte

NHOs bønn til Erna Solberg (H) utløser sterke reaksjoner fra byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo.

- Det er ingen tvil om at importsmitte er den store trusselen mot alle våre framskritt og alle våre forsøk på å holde pandemien under kontroll. Med dette forslaget fra NHO blir det en betydelig utvidelse av mulighetene for å hente inn utenlandsk arbeidskraft. Da blir vi urolige, for da øker også faren for importsmitte, sier Johansen til Børsen.

Byrådslederen i Norges største by har flere ganger tidligere rettet kritikk mot regjeringen for å ikke ha strenge nok regler for arbeidsinnvandring. Utspillet fra arbeidsgiversida gjør Johansen oppriktig betenkt.

- Faren er ikke over. Coronapandemien herjer fortsatt i verden. Og selv om vi har litt bedre kontroll her hjemme enn før påske, må vi være svært forsiktige med å åpne opp for mer arbeidsinnvandring. Jeg er veldig redd for at vi igjen skal komme i en situasjon der vi utsetter oss for mer smitte, sier Johansen.

- Jeg håper regjeringen kan gi klare svar om at de ikke kan gå inn for den liberaliseringen NHO nå ønsker seg, understreker han.

- Fortsatt strengt

Direktør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom, presiserer at lettelsene arbeidsgiverforeningen foreslår ikke handler om å gi slipp på ulike smitteverntiltiltak.

- Dette må rammes inn av et fortsatt strengt regelverk når det kommer til kontroll, krav til karantene og så videre. Men vi mener at når stadig flere nå blir vaksinert, og vi har vanntette karanteneordninger, så er dette noe regjeringen må vurdere, sier hun til Børsen.

OM IMPORTSMITTE: Byrådsleder Raymond Johansen under pressekonferansen onsdag 14. april. Vis mer

I dag er det et krav om forhåndsgodkjenning fra Sjøfartsdirektoratet, som administrerer ordningen med arbeidsinnvandring. NHO ønsker i stedet at bedrifter i samarbeid med de tillitsvalgte tar den oppgaven. Det bør kunne åpne for gruppevis inntak av hele arbeidslag, framholder NHO.

En godkjenning av kommunelegen og ordninger med tilsyn innrammer det hele og skal sikre mot importsmitte, lyder argumentasjonen.

- Hoper seg opp

- Vi er veldig opptatt av at dette ikke skal utløse importsmitte. Men vi ser at stengt grense gir flere utfordringer og i vesentlig grad påvirker tilgangen på arbeidskraft, sier Melsom.

Grensa er i praksis stengt, men likevel delvis åpen for eksempelvis teknisk nøkkelpersonell som må gjennom en søknadsbasert ordning på individuell basis.

- Vi ser at søknadene er i ferd med å hope seg opp hos Sjøfartsdirektoratet, noe som i særlig grad rammer våre største bedrifter. Halvparten av NHOs medlemsbedrifter med flere enn 50 ansatte forteller at stengt grense gir redusert omsetning, forsinkelser i pågående prosjekter og utsettelse av nye. Noe som både rammer dem, og underleverandører. Dette gir ringvirkninger langt inn i norsk arbeidsliv og økonomi, advarer Melsom.

I brevet til regjeringen argumenterer NHO også med at fortsatt strenge innreiseregler kan føre til at mange flere kan bli permitterte.

- Vi er selvfølgelig ikke interessert i økt smitte. Men vi tror at gevinsten med vårt forslag er at vi begrenser de negative konsekvensene for norsk økonomi og norske arbeidsplasser, sier Melsom.

Tredje bølge ble importert

Byrådsleder Johansen er langt fra overbevist. Han viser til at den siste smittebølgen kom inn over grensen.

IMPORTSMITTE: Byrådsleder Raymond Johansen sier det er vanskelig å iverksette smitteverntiltak uten å hindre folk i å komme hit for å jobbe. Reporter: Frode Andresen. Video: Jeanette Nyhammer Vik Vis mer

- Oslo er nå i ferd med å slå ned den tredje smittebølgen, som altså kom med importsmitte. Vår store bekymring er at den innsatsen som vanlige Oslo-folk legger ned, på nytt skal bli utliknet av at nye virusvarianter kommer inn i landet, advarer han.

Til NHOs advarsel om at flere risikerer å bli permitterte som følge av forsinkelser og knapphet på arbeidskraft har Johansen følgende å si:

- Jeg må minne om at vi har høy arbeidsledighet i Norge. I stedet for å gjøre oss enda mer avhengig av utenlandsk arbeidskraft, bør vi heller mobilisere alle de som nå er arbeidsledige. Dette er vanlige folk som har lagt ned en betydelig innsats i pandemien og som vi sårt trenger å få ut i arbeid igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer