Signaler vekker uro:

- Veldig risikabelt

Både statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) gir signaler om at de jobber for å få prisene ned. Bedriftene er i villrede på om de skal tørre å tegne fastprisavtaler.

FASTPRIS ELLER EI: Bedriftene står nå overfor valget mellom å binde strømmen til en historisk høy pris - eller å satse på at spotprisene kommer ned. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
FASTPRIS ELLER EI: Bedriftene står nå overfor valget mellom å binde strømmen til en historisk høy pris - eller å satse på at spotprisene kommer ned. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

STORTINGET (Dagbladet): Regjeringens løsning for å redde bedriftene fra strømmarerittet har vært å legge til rette for fastprisavtaler.

Nå mener Fremskrittspartiet at den politiske risikoen er for stor til at det gir mening for bedrifter å tegne avtaler.

- På ny klarer regjeringen å skape usikkerhet for norsk næringsliv. Den ene dagen oppfordrer næringsministeren bedrifter å tegne langsiktige avtaler på et prisnivå som er over tre ganger høyere enn normalpris over de neste fem-sju åra. Den neste dagen signaliserer både Støre og Vedum at de ser på prissystemet for å få billigere strøm, sier stortingsrepresentant Terje Halleland i Frp.

ØNSKER KLARHET: Terje Halleland (Frp) advarer mot usikkerheten mange bedrifter nå opplever. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
ØNSKER KLARHET: Terje Halleland (Frp) advarer mot usikkerheten mange bedrifter nå opplever. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Støre: - Jobber med å få ned prisene

I etterkant av Dagbladets sak mandag om at regjeringen har jobbet med å utrede et toprissystem, har både Støre og Vedum åpent sagt at de jobber med å få ned prisene.

- Vi jobber hele tida med å få strømsystemet til å virke så godt som mulig, være rettferdig, sørge for å få prisene ned og holde stabile og lave priser, sa Støre til Dagbladet på sin halvårlige pressekonferanse.

Vedum sier at «regjeringen jobber langs flere spor».

- Det er kanskje ikke så rart at bedrifter ikke lenger aner om de skal inngå dyre og langsiktige kraftavtaler og heller velger å avvente for å se hva regjeringen kommer med, sier Halleland.

Advarer

For de lengste avtalene på sju år er prisen nede i 70-80 øre per kWh mens prisen er langt høyere - godt over én krone - for kortere avtaler.

Avtalene innebærer også forskjellige forutsetninger som gjør det vanskelig å sammenlikne dem, som at fastprisen bare gjelder for 70 prosent av forbruket eller at bedriftene pålegges jevnt strømforbruk gjennom døgnet.

Harald Minge i næringsforeningen i Stavanger, som organiserer 2000 bedrifter, bekrefter at det er stor usikkerhet for framtida og hva som også skjer politisk.

- Det ene problemet er hva prisnivået faktisk ligger på og hvilken pris som tilbys i fastprisavtalene, det er en stor risiko. Det andre problemet er om det plutselig dukker opp helt nye ordninger som er mye gunstigere etter at bedriftene har bundet seg til en fastprisavtale, sier Minge, og fortsetter:

- Når bedriftene hører fra Støre og Vedum at de jobber med nye ordninger er det veldig risikabelt å gå inn for fastpris.

Frp: Trenger klarhet

Fremskrittspartiets Roy Steffensen ber regjeringen rydde opp og gi bedriftene klar tale.

- Ap og Sp har klart kunststykket å innføre «politisk risiko» som begrep i norsk næringsliv. Det er en realitet at bedrifter i Norge ikke tør å fatte helt nødvendige beslutninger fordi regjeringen vingler i kraftpolitikken og skaper uforutsigbarhet, sier finanspolitikeren.

- Vi må få klarhet i om regjeringen mener at bedrifter må signere fastprisavtaler, eller om bedriftene skal tro dem på at de følger alle spor for på kort tid få prisene ytterligere ned. Denne vinglingen må ta slutt, sier Steffensen.

Regjeringen: - Altfor tidlig

Statssekretær Halvard Ingebrigtsen i Nærings- og fiskeridepartementet ber aktørene om å ha is i magen.

- Regjeringen har jobbet hardt for å få i gang fastprismarkedet. Det er bare to uker siden de første strømleverandørene begynte å tilby fastprisavtaler, og vi ser nå at det begynner å oppstå konkurranse slik regjeringen har jobbet med å legge til rette for, sier Ingebrigtsen, som sier prisene er på vei ned for kontraktene.

- Det viser at det er altfor tidlig å gi noen dom over hvordan fastprismarkedet fungerer. Derfor oppfordrer vi alle strømselskaper til å legge sine beste tilbud på bordet slik at konkurransen om fastpriskundene forhåpentligvis kan presse prisene enda mer nedover, sier Ingebrigtsen og legger til at hver enkelt bedrift selv må vurdere hva som er best for seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer