Nedgangsfrykt

- Veldig, veldig alvorlig

IMF- og Verdensbanken-toppene roper varsko om hva som kan være i vente. Heller ikke sjefen for USAs største bank har et lystig budskap.

RESESJONSFRYKT: Stadig flere ser mørke skyer over global økonomi. Foto: AP / NTB
RESESJONSFRYKT: Stadig flere ser mørke skyer over global økonomi. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den skyhøye prisveksten som herjer i store deler av verden, har fått flere til å hamre løs på alarmklokkene.

Advarer om global resesjon

Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) er blant dem som ser mørke skyer i horisonten.

- Det er en risiko og reell fare for en verdensomspennende resesjon neste år, advarer Verdensbanken-sjef David Malpass ifølge Reuters.

Uttalelsen kom i samtale med IMF-sjef Kristalina Georgieva mandag.

Verdensbanken- og IMF-toppene peker på at veksten i industrilandene avtar, høyere prisvekst tvinger USAs sentralbank til å heve rentene, mens gjeldspresset øker i utviklingsland, skriver Bloomberg.

IMF anslår at cirka en tredjedel av verdensøkonomien vil krympe i minst to kvartaler på rad, i år og neste år, og at den tapte verdiskapingen gjennom 2026 vil være fire billioner dollar.

I kroner blir det 42 839 milliarder.

Tirsdag ettermiddag slipper IMF rapporten Verdens økonomiske utsikter, inkludert nye prognoser for veksten.

- Forsterkende effekt

Sjefstrateg i Danske Bank, Anders Johansen, påpeker at IMF og Verdensbankens bekymring er om sentralbankene er for fokusert på det kortsiktige bildet.

Han viser til at de fortsetter å sette opp rentene, til tross for at veksten avtar.

- IMF har vært ute og sagt at: «Husk at dere ikke er de eneste. Dere gjør det samtidig. Det har en forsterkende effekt», sier Johansen til Børsen.

- Under corona stengte alle ned samtidig, og åpnet samtidig. Alle har fått inflasjonsproblemer på samme tid og strammer til samtidig. Man fortsetter å fokusere på inflasjonen og setter rentene høyere opp til tross for at veksten er på vei nedover, legger Johansen til.

- Veldig, veldig alvorlig

Heller ikke JPMorgan Chase-topp Jamie Dimon sparer på kruttet. Han advarer om «veldig, veldig alvorlige» motvinder som han anslår vil sende den amerikanske og den globale økonomien inn i nedgangstider.

Det vil skje i USA løpet av de neste seks til ni månedene, anslår han.

- Dette er veldig, veldig alvorlige ting som jeg tror sannsynligvis vil vippe USA og verden i resesjon - altså, Europa er allerede i resesjon, sier Dimon til CNBC.

Bakteppet for varselropet er ifølge Dimon en cocktail bestående av galopperende inflasjon, styringsrenter som heves mer enn forventet, de ukjente effektene av kvantitative innstramminger, samt krigen i Ukraina.

Dimon påpeker at den amerikanske økonomien gjør det bra per i dag, og at forbrukerne sannsynligvis vil få det bedre enn etter finanskrisen i 2008.

- Men du kan ikke snakke om økonomien uten å snakke om framtida - og dette er alvorlige saker, sier banktoppen.

Renterace

Også EUs utenrikssjef Josep Borell frykter at renteracet, anført av USAs sentralbank (Fed), kan føre til nedgangstider globalt, melder Financial Times.

Borrell mener at andre sentralbanker tvinges til å følge etter de amerikanske renteøkningene for å beskytte egne valutaer.

Fed er omtalt som verdens viktigste sentralbank, og har hevet renta med 0,75 prosentenheter tre ganger på rad.

Dette for å få bukt med en prisvekst som ikke har vært høyere på 40 år.

Målet er å få til en myk landing, å bremse prisgaloppen uten å få økonomiske nedgangstider med på slepet.

Dimon mener Fed er klart bakpå, og kritiserer dem for å ha «ventet for lenge og gjort for lite» mens inflasjonen steg til de høye nivåene vi ser i dag.

Johansen mener det kritikkverdige at Fed begynte for sent med å heve rentene.

- De begynte å sette opp renta i mars. Norges bank var i gang seks måneder før USA. Sett i ettertid burde man kanskje begynt enda litt før.

- Nå frykter man at de er veldig fokusert på å få inflasjonen ned, og ikke skuler på hva som kommer om seks til ni måneder når de økende rentene begynner å slå inn, sier sjefstrategen.

I Norge merker man rentehevingene raskere fordi de fleste har flytende renter, mens i USA tar det lenger tid før rentene biter fordi det er vanligere med fastrenter, påpeker Johansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer