«Pablo Escobar-flodhester»:

- Veldig, veldig farlige

Eksperter frykter bestanden av «kokain-flodhester» i Colombia skal eksplodere. Flere skal ha blitt sendt til sykehus etter angrep.

SKAPER KAOS: Flodhestene i Colombia skal ha begynt å angripe mennesker. Foto: Fernando Vergara / AP / NTB
SKAPER KAOS: Flodhestene i Colombia skal ha begynt å angripe mennesker. Foto: Fernando Vergara / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en fersk episode av NRK-suksessen «Makta» blir en mulig flodhest-observasjon møtt med sjokk og vantro.

Trøndelag, der episoden utspiller seg, er nemlig ikke dyrets naturlige habitat.

Det samme gjelder for Colombia. Men der blir ikke beretninger om flodhest-syn møtt med hån og latter - snarere med blodig alvor.

Nordvest i landet befinner det seg 169 av dem, og nå skal de ha begynt å angripe mennesker, skriver People.

- De er veldig, veldig farlige, sier en innbygger til Fox News.

Noen som har møtt på dyra, har blitt innlagt på sykehus, ifølge CBS News og Vice.

«Kokainflodhester»

Det hele startet med én hann og tre hunner som kokainkongen Pablo Escobar hadde i sin private samling av eksotiske dyr på 80- og 90-tallet.

Escobar, som ledet det mektige Medellín-kartellet, opparbeidet seg en formue på 30 milliarder dollar ved å smugle narkotika til Miami og det sørlige USA, ifølge BBC.

Da narkobaronen døde i 1993, omplasserte myndighetene de andre dyra. Men ikke flodhestene - de var for vanskelige å håndtere, skriver CNN. Dermed har de fått formere seg fritt i naturen.

Dyra blir av lokale omtalt som «uforutsigbare og aggressive», samt at det beste å gjøre er å gjemme seg om man støter på en, skriver Fox.

«KOKAINFLODHEST»: I Magdalena-elva i Colombia befinner det seg mange flodhester som stammer fra Pablo Escobar. Her fra 2022. Foto: Raul Arboleda / AFP / NTB
«KOKAINFLODHEST»: I Magdalena-elva i Colombia befinner det seg mange flodhester som stammer fra Pablo Escobar. Her fra 2022. Foto: Raul Arboleda / AFP / NTB Vis mer

- Kan angripe når som helst

Ifølge CBS har en gruppe «kokainflodhester» etablert seg i en innsjø bare 20 meter fra en skole.

- Det er rundt 35 barn som leker, og det kan ende i tragedie om barna nærmer seg dem, sier David Echeverri, en tjenesteperson for lokale miljømyndigheter.

- Selv om de ser veldig rolige ut, kan de angripe når som helst, siden de har en svært uforutsigbar oppførsel. Det har skjedd før, legger han til.

En flodhest skal også ha dukket opp i en skolegård.

- Mødrene ble redde da de så et dyr på den størrelsen, har lærer Dunia Arango sagt til AFP.

Frykter eksplosjon

Eksperter frykter en eksplosjon i flodhestbestanden - at antallet kan vokse til 1000 innen 2035 - dersom det ikke tas grep raskt.

Myndighetene presenterte i november en plan for hvordan de skal få bukt med problemet. Det innebærer sterilisering, omplassering og at noen skal avlives, ifølge BBC.

- Vi er i et kappløp med tida når det gjelder varige miljø- og økosystem-innvirkninger som oppstår, har miljøminister Susana Muhamad sagt ifølge CNN.