Bankkollapsene:

- Veldig, veldig, veldig stressa

En gigantisk redningsoperasjon var ikke nok til å berolige markedene. - Akkurat nå ser det mørkt ut, sier sjeføkonom til Børsen.

KRISE: Seint søndag ble det klart at storbanken UBS har kjøpt den kriserammede konkurrenten Credit Suisse. Det var likevel ikke nok til å roe investornervene. Foto: Arnd Wiegmann / Reuters / NTB
KRISE: Seint søndag ble det klart at storbanken UBS har kjøpt den kriserammede konkurrenten Credit Suisse. Det var likevel ikke nok til å roe investornervene. Foto: Arnd Wiegmann / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

- Akkurat nå ser det mørkt ut, sier Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank, til Børsen.

Mandag morgen kunne man igjen se den tunge rødfargen på flere av verdens børser.

Det til tross for at Sveits denne helgen innførte en ny hastelov som ville hjelpe storbanken UBS med å ta over den omstridte skandalebanken Credit Suisse.

Hasteloven bidrar også til at uvillige aksjonærer ikke kan forsinke sammenslåingen, som forhåpentlig skal kunne berge og roe ned den stressende globale økonomien, ifølge Finans.

Likevel holder verden fortsatt pusten.

Jullum trekker fram tre mulige scenarioer på veien videre:

  • Det hele blåser over:- Man kan tenke at dette går greit og at det vil gå over, i tillegg til at tiltakene som settes inn vil gjøre at folk roer seg ned.
  • Vi får et inflasjonsproblem som biter oss i rumpa:

    - Sentralbankene glemmer kampen mot inflasjonen, rentene fryses, inflasjonen går opp, og inflasjonsproblemene vil treffe sentralbankene til høsten.

  • Bankkrisa er bare starten på en større nedgang:- Rentene blir satt opp for mye og for fort, reprisingen av finansmarkedet kan skape en oppbremsing, og gi en innstramming av økonomien. Dette kan igjen være et faretegn på en mulig korreksjon.

- Uopprettelige konsekvenser

Som Børsen omtalte i går, varslet den sveitsiske sentralbanken (SNB) at de ville bistå UBS og Credit Suisse med likvide midler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer