- Veldig vondt

I 2021 ble Shakhwan Ameen (34) stoppet av dansk politi på vei hjem til Norge i sin nye Lamborghini. I mars i år blir bilen tvangsauksjonert i Danmark.

BESLAGLAGT: Bilen ble beslaglagt av danske myndigheter. Foto: Privat
BESLAGLAGT: Bilen ble beslaglagt av danske myndigheter. Foto: Privat Vis mer
Publisert

7. oktober 2021 var Shakhwan Ameen (34) på vei hjem til Norge i sin nye Lamborghini Huracan Spyder, da han ble stanset av dansk politi i fartskontroll i Jylland. I juni 2023 kom dommen etter ankesaken.

Fartsgrensen på den aktuelle strekningen er 130 kilometer i timen. Ifølge politiet kjørte han 228 kilometer i timen. Selv mente han kjørte han i 140 til 150 kilometer i timen, ifølge NRK.

I mars i år blir bilen, som ble beslaglagt, lagt ut på auksjon i Velje i Danmark. Det melder danske TV 2, som siterer Nordjylland Politi i en pressemelding.

- Det er en veldig trist beskjed å få. Det er veldig vondt å høre at den skal selges, men jeg har vært forberedt på det siden desember. Saken ble avvist i den danske høyesterett 16. desember 2023, sier Ameen til Børsen.

TRIST: Shakhwan Ameen (34) forteller at det var en trist beskjed å få at bilen blir auksjonert bort. Men har ikke gitt opp alt håpet helt ennå Foto: privat
TRIST: Shakhwan Ameen (34) forteller at det var en trist beskjed å få at bilen blir auksjonert bort. Men har ikke gitt opp alt håpet helt ennå Foto: privat Vis mer

- Ikke gitt opp

- Har du gitt opp kampen om bilen?

- Jeg og advokatene prøver å ta saken til EU-domstolen, men sjansen er veldig liten for at den kommer opp i domstolen. Jeg har ikke høye forventninger, men jeg har ikke gitt opp helt, svarer han.

Ifølge han selv har dette kostet han over tre og halv millioner kroner med advokat, reising og bilen. Han legger også til:

- Bilen har steget i verdi og med dagens kurs er vi oppe i fire og en halv millioner.

- Blir for dyrt

Nå er det slutt for 34-åringen å importere biler, sier han selv.

- Jeg pleide å importere en til to sportsbiler i året, jeg hentet den siste bilen i fjor. Det blir for dyrt og jeg har ikke lov til å reise gjennom Danmark. Jeg har rett og slett fått avsmak etter situasjonen med bilen.

I tillegg til at bilen ble beslaglagt, fikk han også innresieforbud i Danmark i seks år.

Ameen sier likevel at han kommer til å fortsette med biler, og tar med seg videre alt han har lært.

Han legger også til at det rett og slett ikke er lønnsomt lenger å importere sportsbiler inn til Norge.

- Den norske kronekursen er så svak og euroen er sterk. Jeg har blitt spurt om å kjøpe bil i utlandet, men da sier jeg: «Nei, kjøp heller bil i Norge». Det er ikke penger å hente lenger, forklarer han.

Ny lov i 2021

Årsaken til at bilen til Ameen ble inndratt er fordi de har et strengere regelverk. 31. mars 2021 trådte en lov i kraft i Danmark, som gir myndighetene mulighet til å inndra og selge bilene til råkjørere, ifølge NRK.

Det er tre forskjellige kriterier som gjør at politiet kan beslaglegge bilen på stedet, skriver NRK.

  • Hvis man kjører over 200 km/t, uansett hvor høy fartsgrensen er. I Danmark er maksimal fartsgrense 130 km/t
  • Hvis man kjører over dobbelt så fort som fartsgrensen, og farten er over 100 km/t.
  • Hvis man kjører med over 2,0 i promille. Danmark har en promillegrense på 0,5. I Norge er grensen 0,2.

Egne regler gjelder hvis råkjøringen fører til at noen blir drept eller skadd.