Norwegian

- Velger en farlig vei

Hovedtillitsvalgt i Norwegian tordner mot regjeringens krisepakke-nekt.

SKUFFENDE: Norwegian-direktør Jacob Schram møtte pressen i dag. Vis mer
Publisert

Regjeringen offentliggjorde mandag at de ikke vil gi flyselskapet Norwegian støtte utover støtteordningene til bransjen.

Flyselskapet hadde bedt om et ukjent milliardbeløp, men regjeringen har konkludert med at det «i denne situasjonen ikke er forsvarlig bruk av fellesskapets midler».

Norwegian-sjef Jacob Schram beskrev nyheten som «en skikkelig knyttneve i magen». Nå kaster også Lasse Holm, hovedtillitsvalgt for foreningen Lederne i Norwegian, seg på.

- Regjeringen velger etter mitt syn en farlig vei, Norwegian holder liv i 24 000 arbeidsplasser og sikrer en verdiskapning inn i AS Norge på 18 milliarder kroner, vi flyr fra Kristiansand til Svalbard og sikrer norske passasjerer et troverdig nettverk hver eneste dag, skriver han i en uttalelse.

- Vingeklippet bransjen

Han mener regjeringens begrunnelser for å si nei til milliardpakke som «snodig». Næringsminister Iselin Nybø pekte blant annet på at selskapet har 40 milliarder i gjeld.

- Det å gå inn i et slikt selskap med fellesskapets midler vil medføre betydelig risiko, sa Nybø til NTB mandag.

SIER NEI: Regjeringen vil ikke gi mer støtte til Norwegian eller Erik Braathens nye flyselskap. Video: NTB Vis mer

- Det pekes på at man har opparbeidet seg en kraftig gjeld og at man har gjort «noen» endringer for å redusere denne. Sett fra innsida mener jeg at «noen» endringer er et galt ord. Selskapet har gjort en formidabel jobb med å rydde opp og redusere gjeldsbyrden, selskapet var på vei inn i sin beste sommer noensinne før COVID-19 vingeklippet ikke bare Norwegian, men hele bransjen, kontrer Holm.

- Knalltydelig

Under en pressekonferanse mandag fortalte Norwegians administrerende direktør, Jacob Schram, at de er svært skuffet over regjeringens nei.

- Vi har vært tydelig hele veien. Da vi fikk 3 milliarder i lån fra staten, var vi knalltydelig på om corona fortsatte over sommeren, ville vi trenge mer hjelp, var Schrams klare budskap.

På spørsmål om selskapets konkursrisiko i dag, sier Norwegian-sjefen:

- Vi utelukker ingenting når det gjelder det, permitteringer, eller oppsigelser. Vi kan ikke utelukke noen scenarioer. Det er krevende. Jeg har ingen garantier, men vi har tro og håp om at vi skal klare det.

FORTVILER: Lasse Holm, hovedtillitsvalgt for foreningen Lederne i Norwegian. Foto: Privat
FORTVILER: Lasse Holm, hovedtillitsvalgt for foreningen Lederne i Norwegian. Foto: Privat Vis mer

- Være eller ikke være

Holm mener regjeringens nei til en ny krisepakke for luftfarten er «en meget kortsiktig tanke» og en «rød løper til useriøse aktører».

- Regjeringens nei til en troverdig støtte til norsk luftfart er en meget kortsiktig tanke, en tanke som vil i ytterste konsekvens kan kaste hele luftfarten ut i en krise vi ikke har sett maken til i Norge og som permanent vil føre til en vingeklippet bransje uten evne til å forsvare seg mot useriøse aktører, sier han og fortsetter:

- Som representant for Foreningen Lederne i Norwegian legger jeg meg ikke ned, men ber fagforeninger, opposisjon og storting om støtte for en seriøs norsk luftfart, støtte for den norske arbeidslivsmodellen og støtte til bevaring av 18 000 jobber som Norwegian alene sørger for i Norge.

- I bunn og grunn er dette et «være eller ikke være» for et seriøst norsk arbeidsliv.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer