Aksjeskandalen:

Venstre: - Svært alvorlig

Venstre merker seg at Solberg oppgir flere nye tilfeller der hun trolig var inhabil som statsminister. SV understreker dramatikk i saken, og Rødt mener Solberg har et forklaringsproblem.

Dagbladet møtte Erna Solberg for å snakke om ektemannen Sindre Finnes' aksjehandler. Video: Vegard Krüger Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag kveld kom Erna Solberg med sin redegjørelse for aksjeskandalen til kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Det tok ikke lang tid før Venstres Grunde Almeland kom med synspunkt på Solbergs lange redegjørelse:

- Den vil danne et viktig grunnlag for de høringene kontrollkomiteen skal ha. Jeg merker meg imidlertid at Erna Solberg oppgir flere nye tilfeller der hun trolig var inhabil som statsminister, sier Almeland i en melding til Dagbladet.

- Svært alvorlig

Venstres mann fortsetter:

- Neste uke skal komiteen finne ut hvordan vi følger opp denne saken videre, og hvilke eventuelle oppfølgingsspørsmål til Solberg, basert på redegjørelsen vi nå har fått.

Almeland viser til at Venstre «har vært tydelige på at de involverte i habilitetssakene må vise full åpenhet».

- Solbergs sak er svært alvorlig og det vil kreve litt tid å gå gjennom alt vi har fått tilsendt i dag, sier Almeland.

Han viser videre til at det for han og Venstre er det «viktig at kontrollkomiteen får alle relevante fakta i de fem konkrete habilitetssakene vi har på vårt bord. Vi må sikre oss at regjeringen og norske politikere håndterer habilitetsverkethelt presist i framtida».

- Det er avgjørende for tilliten og åpenheten i det norske samfunnet, sier han.

Kommentator i Dagbladet Sondre Hansmark la merke til flere detaljer som du ikke fikk se på NRKs «Debatten» med Erna Solberg. Video: NRK / Dagbladet TV Vis mer

SV: - Kanskje svært mange brudd

SVs stortingsrepresentant i kontrollkomiteen, Audun Lysbakken, mener Erna Solberg har levert «en ærlig og grundig redegjørelse hvor hun også forsøker å gi svar på kjernespørsmålet om omfanget av habilitetsbrudd».

- Dessverre understreker redegjørelsen hvor dramatisk saken er, og bekrefter at alvorsgraden er akkurat så stor som vi har fryktet. Den viser både at det har vært flere habilitetsbrudd, kanskje svært mange, og at det er grunn til å tro at statsministeren var inhabil i svært viktige politiske beslutninger, sier Lysbakken.

Han mener at Solberg i sin første forklaring «la for lite vekt på det hun selv kunne og burde ha gjort, til tross for at hun har blitt lurt».

- Hun er nå tydelig på at hun kunne og burde spurt mer og innrømmer at skattemeldingen for 2020 burde fått henne til å sjekke nærmere. Erkjennelsen av at hun burde fått sin habilitet vurdert i konsensjonsbehandlingen til Lyse i 2021 øker også inntrykket av at hun selv kunne gjort mer for å avverge denne skandalen, sier Lysbakken.

SV vil nå vurdere nye spørsmål til Solberg, ifølge Lysbakken.

- Men det er ikke lenger grunn til å lure på hvor stort alvoret i denne saken er. SV vil vente med konklusjoner til vi har kommet lenger i arbeidet med saken. Det er god grunn til å stille spørsmål ved om Erna Solberg kunne fortsatt som statsminister dersom dette hadde blitt kjent før 2021, og jeg mener en vurdering av det er en del av den jobben komiteen bør gjøre i vårt videre arbeid, sier Lysbakken.

Rødt: - Sirkus og regimessige triks

Seher Aydar i Rødt sier i en epost til Dagbladet at partiet nå skal gå grundig gjennom Solbergs svar.

- Men ved første øyekast er det fortsatt noe ubesvarte spørsmål. Erna Solberg har et forklaringsproblem. Hun viste at familieøkonomien hennes satt på Hydro-aksjer for 180.000 kroner. Embetsverket ga henne en konkret advarsel om Hydro allerede i 2013. Det brydde hun seg ikke noe om, sier Aydar og fortsetter:

- Det virker som at hun ikke er interessert i å ta ansvar nå heller. I denne redegjørelsen innrømmer Solberg tvert i mot at hun visste en hel del, at hun burde undersøkt og at hun burde vurdert habiliteten sin. Da kan hun ikke lene seg på såkalt «uvitende inhabil»-forsvaret. Hun kan ikke bare frikjenne seg selv, sier Aydar.

Hun viser til at kontrollkomiteen må komme til bunns i saken om habilitet og aksjehandel.

- Vi må gjenreise tilliten til demokratiet, og da må Solberg slutte med bortforklaringer og ansvarsfraskrivelse. Solberg skriver at hennes mann ikke var pålagt å rapportere kjøp og salg av aksjer til SMK. Det er det heller ingen som har bedt om. Men det er Solberg selv som har vært pålagt å følge habilitetsregler mens hun var statsminister. Men hun har heller sett på kronene tikke inn i familieøkonomien mens hun har vært inhabil, sier Aydar.

Hun sier at hun gjentatte ganger har bedt Erna Solberg og Høyre legge alle kortene på bordet.

- Men fra den kanten har det mest kommet regimessige triks. Til og med når kontrollkomiteen ber henne om noe så enkelt som en skriftlig redegjørelse skal det sveives igang et sirkus for å kontrollere flyten av informasjon. Her sikter jeg til at komiteens medlemmer leste om brevet først i media. La meg understreke: Jeg synes det er viktig at pressen får brevet slik at offentligheten kan bli opplyst. Men det har hun kunnet gjøre i en måned nå. Hun må begynne å fokusere mer på å være åpen og ærlig, sier Rødt-politikeren.

Ap: - Betydelig

Arbeiderpartiets mann i kontrollkomiteen, Frode Jacobsen, sier til NRK at «vi ser av Solbergs redegjørelse at omfanget av saker der hun var inhabil trolig er betydelig».

– Solberg lister opp en rekke saksområder der ektemannens aksjehandler gjorde henne inhabil, og at hun burde spurt og gravd mer. Det er jeg enig i. Vi skal nå sette oss grundig inn i redegjørelsen og se om vi skal komme med flere spørsmål.

- Erna bør gå

Allerede tidligere på dagen var MDGs Lan Marie Berg krystallklar overfor Dagbladet: Både Høyre-leder Erna Solberg og utenriksminister Anniken Huitfeldt må begge ta sin hatt å gå av snarest. Om ikke annet, så bør de gjøre det for å skåne det norske demokratiet, forklarer Berg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer