Corona og nedstenging

Ventekrise: - Smått utrolig

Øl i sluket, mat i søpla og blomster som visner. For fire uker siden påla stortingsflertallet regjeringen å sørge for at tapt varelager blir en del av kompensasjonsordningen. I mellomtida er tusenvis av virksomheter stengt ned.

FOLKETOMT: Oslo var delvis nedstengt før jul, delvis gjenåpnet og så totalt nedstengt igjen på nyåret. Så langt er tapte varelagre som følge av dette ikke bygget inn i kompensasjonsordningene, selv om Stortinget har pålagt regjeringen å finne en løsning. Foto: Fredrik Hagen / NTB
FOLKETOMT: Oslo var delvis nedstengt før jul, delvis gjenåpnet og så totalt nedstengt igjen på nyåret. Så langt er tapte varelagre som følge av dette ikke bygget inn i kompensasjonsordningene, selv om Stortinget har pålagt regjeringen å finne en løsning. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert

Med unntak av muligheten til å drive takeaway, ble hele serveringsbransjen i gigantfylket Viken denne uka stengt ned. En rekke kommuner andre steder i landet har også innført tilsvarende strenge restriksjoner. Oslos uteliv har i praksis vært stengt siden november i fjor.

Mat og drikke for enorme summer er gått i søpla - eller er i ferd med å gå ut på dato om kort tid. Så langt bokført som tap. Tap, som ikke sjelden kan summeres til flere 100 000 kroner for en virksomhet, ifølge hovedorganisasjonen Virke.

Geilo Mountain Lodge fikk bookinger for en million kroner avbestilt i løpet av få timer etter nedstenginga denne uka. Les historien her:

- Nå må næringsminister Iselin Nybø få ut fingeren. Vi forventer umiddelbar oppfølging av Stortingets vedtak om at kostnader for tapt varelager som følge av coronatiltak skal dekkes, sier Senterpartiets næringspolitiske talsperson Sigbjørn Gjelsvik til Børsen.

Han var en av pådriverne da stortingsflertallet påla regjeringen å sørge for at tapte varelagre skal bli en del av kompensasjonsordningen. Gjelsvik undrer seg over tausheten som siden har fulgt - ikke minst fordi de første krisepakkene for et år siden kom i stand i løpet av noen få dager.

Gjennomslag

Tirsdag 23. februar vedtok Stortinget den foreløpig siste krisepakka for næringsliv og bedrifter.

- Et viktig gjennomslag, lød tilbakemeldingene fra kriserammede bransjer, opposisjonen og arbeidsgiversida etter at krisepakka ble utvidet slik at kostnader til tapt varelager nå skal inngå i kompensasjonsordningene.

PÅ VENT: Næringsminister Iselin Nybø (V) kan ikke si når utgifter for tapte varelagre vil bli en del av kompensasjonsordningen. Foto: Bjørn Langsem
PÅ VENT: Næringsminister Iselin Nybø (V) kan ikke si når utgifter for tapte varelagre vil bli en del av kompensasjonsordningen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

På toppen av det hele fikk vedtaket tilbakevirkende kraft - fra november i fjor - da Oslo innførte skjenkeforbud med påfølgende omfattende nedstenging i hovedstadens uteliv.

- Smått utrolig

Men gjennomslaget lar altså vente på seg.

- Nok en gang innfører regjeringen på kort varsel nye inngripende smittevernrestriksjoner som rammer virksomheter i store områder av Norge, uten at det medfølges av forsterkede økonomiske krisetiltak. Alarmsignalet som nå sendes fra næringslivet er høyst forståelig og reelt, sier Gjelsvik til Børsen.

Ikke bare virksomheter i nedstengte Viken sliter. Her kan du lese en situasjonsrapport fra Hafjell:

At det siden slutten av februar har vært helt tyst når det kommer til å få formalisert utgifter til tapt varelager som en del av kompensasjonsordningen, er knapt til å tro, mener Gjelsvik:

- Det er smått utrolig at regjeringen ennå ikke har presentert noen løsning for inkludering av kostnader til tapt varelager i kompensasjonsordningene, sier Sp-politikeren.

- Bakpå hele tiden

Utålmodigheten er til å ta og føle på i en kriserammet serveringsbransje, forteller Rhiannon Hovden Edwards, leder i Virke kultur og opplevelser.

- Dette tar altfor lang tid. Vi er over ett år inn i pandemien. Ikke noe av det som skjer nå burde være egnet til å overraske. Så dette tar altfor lang tid, og regjeringen er dessverre hele tiden bakpå, sier hun til Børsen.

Næringsministeren har valgt å la sin statssekretær Lucie Katrine Sunde-Eidem svare på Børsens spørsmål om når utgifter til tapt varelager blir en del av kompensasjonsordningen.

Når-delen av spørsmålet er ikke besvart i e-posten fra Nybøs høyre hånd:

- Stortinget ber i anmodningsvedtak nr. 664 fra 23. februar 2021 regjeringen om å inkludere i kompensasjonsordningen kostnader til tapt varelager forårsaket av utgått dato som følge av smittevernrestriksjoner i kompensasjonsgrunnlaget fra stønadsmåned mars. Dette vil regjeringen gjøre, skriver Sunde-Eidem.

SVARER: Statsminister Erna Solberg får spørsmål om 60-årsfeiringen på Geilo. Vis mer

- I vedtaket bes det videre om at virksomheter som kan dokumentere stort tapt varelager som følge av smittevernrestriksjoner i perioden november til februar, skal kunne søke om kompensasjon for dette. Vi jobber med en løsning også for dette, slik at de som er hardt rammet i denne perioden også får kompensasjon for denne perioden, heter det videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer