BERGEN (Dagbladet): Visit Bergen har for første gang gjennomført en innbyggerundersøkelse om turismen i Norges nest største by.
Det var Bergensavisen som omtalte undersøkelsen først.
Innbyggerundersøkelsen viser at de som bor i bydelen Bergenshus, som rommer Bergen sentrum, er de mest negative til turismen. Det er cruiseturistene som er minst populære.
59 prosent synes det er altfor mange cruiseturister. I Bergenshus er tallet 71 prosent. Bryggen oppleves som mest problematisk.
Likevel viser undersøkelsen at de aller fleste er positive til reiselivet i byen.
Dette er en sak fra Dagbladet Bergen. Les alle saker her.

- Krisen er ikke avblåst
- Ikke pent
Gruppeleder Mailiss Solheim-Åkerblom i Rødt Bergen er blant dem som har reagert kraftig på cruisenæringen. Hun synes ikke tallene er overraskende.
- Jeg har stor forståelse for at de som bor i sentrum opplever det som en stor belastning. Det er store folkemengder, busser i trange gater og store skip som tar utsikten i Vågen. Det er ikke et veldig pent syn, sier hun.
I 2023 er det ventet cruiserekorder. I toppmånedene mai, juni, juli og august kommer det fra 123 000 til 132 000 cruiseturister per måned, skriver BA.
- Mange hadde håpet at pandemien kunne være et vendepunkt for en mer bærekraftig utvikling. Vi skulle sett mindre utslipp, i stedet blir cruiseturismen større og større. Det er kjempeproblematisk, sier bystyrerepresentanten og viser til NHOs undersøkelse om at cruiseturister slipper ut mest CO₂ og legger igjen minst penger av alle turistgrupper som kommer til Norge.
- Det er liten grunn til å forsvare å fortsette og øke denne typen turisme når det ikke er det viktigste for næringslivet, legger hun til.

- Ser helt jævlig ut
- Faller på egen urimelighet
Solheim-Åkerblom understreker at masseturismen også sliter på Bryggen.
- Det bidrar med å ødelegge kulturarven vår. Det har kommet fram at masseturismen har så stor slitasje at det er fare for verdensarven og det øker brannfaren. Det er bedre å spre det utover så det ikke blir så massivt på enkelte tidspunkt.
Rødt ønsker et tak på ett skip og 1000 passasjerer per dag, med en liggetid på minst tre døgn.
- Vi ønsker at de som kommer faktisk bruker byen vår. Er de her bare noen timer, busses de rundt i byen og så er det tilbake for å spise på skipet. Med en liggetid på tre døgn, vil de bruke byen på en annen måte.
Hun reagerer på finansbyråd Per-Arne Larsens uttalelser i BA om at cruiseturistene «gir store inntekter for næringslivet vårt».
- Det faller på sin egen urimelighet å satse på de som legger igjen minst. Men de vil ikke vedta innstramminger, sier hun.
Per-Arne Larsen understreker overfor Dagbladet at cruiseturistene årlig legger igjen 800 millioner kroner i Bergen.
- Det er ikke cruiseturistene vi streber etter å få. Det jobbes for å få flere nordmenn til å reise lokalt. Men å bare stenge denne gruppa ute og si nei takk til 800 millioner i året, det kan vi ikke gjøre.
Cruise-tiltak
Visit Bergen viser til tre konkrete tiltak som er i gang for å gjøre cruiseturismen bedre:
- 1. Bergen Havn har tidligere innført at alle store cruiseskip - på over 270 meter - må legge til i Jekteviken. På den måten spres trafikken.
- 2. Visit Bergen markedsfører i større grad opplevelser utenfor sentrum. Dette gjelder både andre steder i Bergen, men også omegnskommunene.
- 3. Visit Bergen markedsfører i større grad regionen som en helårsdestinasjon.
Direktør Anders Nyland i Visit Bergen har selv utsikt ned på cruisekaia på Bontelabo og har forståelse for at noen opplever det som massivt.
Han har likevel en innvending:
- Det er et tak på antall cruisepassasjer på 8000 per dag. På travle dager i sentrumskjernen er det mange flere enn 8000. Så veldig mange av de som oppholder seg i Bergen sentrum på en travel dag, er ikke cruisepassasjerer. Det er lett å tro det fordi skipene er så synlige.

- Må ikke bli et «turist-jippo»
- Ufortjent skyld
Nyland omtaler det som en feilslutning.
- Cruisene får ufortjent skyld for at det er mange mennesker i byen. Hovedutfordringen i Bergen er ikke at det er for mange i sentrum på de travleste dagene, det er at det er for lite folk i sentrum 300 dager i året.
Direktøren erkjenner at det er strekninger i sentrum, blant annet de 900 meterne fra Nedre Fløibanen til Strandkaien, hvor det innimellom er mye folk samtidig. Derfor jobber Visit Bergen for å spre turismen, påpeker han.
- Vi er opptatt av å vise turoperatører og reisende at det er flere ting å oppleve også utenfor sentrum og i omegnskommunene. Vi har et tydelig mål om det.

- Til å grine av
Han erkjenner at Visit Bergen kan bli flinkere til å kommunisere hvorfor det er bra med reiseliv.
- Det sørger for god økonomisk lønnsomhet, slik at vi som bor her kan nyte godt av et rikt kultur- og reiseliv hele året. Å spre turismen over hele året, handler også om sosial bærekraft. For å tilby mindre ufrivillig deltid, stabile arbeidsplasser og en jevn skatteinntekt til kommunen, er det viktig å ha et helårlig reiseliv.
- Vi ønsker at reiselivet skal være en berikelse og ikke en belastning for de som bor i Bergen, understreker han.
Tips oss om Bergen
Har du tips eller innspill til saker fra Bergen og Vestland? Kontakt Dagbladets lokalkontor her!