Strømpriser kan gi ved-sjokk:

Venter eksplosjon i markedet

Norske vedprodusenter ser allerede faresignalene. Høye strømpriser kan gjøre det både vanskeligere og dyrere å få tak i ved når kulda setter inn.

KAN BLI DYRERE: Det kan varme ekstra godt med ved i peisen når strømprisene løper løpsk. Nå advarer imidlertid vedprodusenter om knapphet og økende priser. Foto: Shutterstock / NTB
KAN BLI DYRERE: Det kan varme ekstra godt med ved i peisen når strømprisene løper løpsk. Nå advarer imidlertid vedprodusenter om knapphet og økende priser. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg tror nok vi fort kan ende opp med for lite ferdigprodusert ved utover vinteren. Mange vil være tidlig ute og det tar tid å produsere ved, for den må få god tid til å tørke før den går i peisen. Det er mange faresignaler som tyder på at det kan bli knapphet, sier Rune Østgård, daglig leder i bransjeforumet Norsk Ved, til Børsen.

Mens skyhøye strømpriser gjør at forbrukere over store deler av Europa fortviler, forbereder norske vedprodusenter og butikker seg på en jubelvinter.

- Det som har blitt produsert i år ville vært nok i et normalår, men nå er vi ikke i et normalår. Situasjonen har endret seg dramatisk med økningen i strømprisene, fortsetter Østgård.

Venter rekordsalg

Strømprisene har allerede gjort utslag på salget hos flere aktører. Coop melder at «salget av fyringsved går i taket» og nå forbereder de seg på nye rekorder.

- De rekordhøye strømprisene gjør at vi forbereder oss på tilsvarende rekordhøyt salg av fyringsved og -briketter, sier Espen Braaten, kjededirektør i Coop Obs Bygg, i en uttalelse til Børsen.

Kjeden har allerede fylt opp varehusene. Gjennom 2020 solgte byggevarekjeden rekordmange 1,5 millioner vedsekker og 350 000 pakker med fyringsbriketter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer