Strømpriser kan gi ved-sjokk:

Venter eksplosjon i markedet

Norske vedprodusenter ser allerede faresignalene. Høye strømpriser kan gjøre det både vanskeligere og dyrere å få tak i ved når kulda setter inn.

KAN BLI DYRERE: Det kan varme ekstra godt med ved i peisen når strømprisene løper løpsk. Nå advarer imidlertid vedprodusenter om knapphet og økende priser. Foto: Shutterstock / NTB
KAN BLI DYRERE: Det kan varme ekstra godt med ved i peisen når strømprisene løper løpsk. Nå advarer imidlertid vedprodusenter om knapphet og økende priser. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg tror nok vi fort kan ende opp med for lite ferdigprodusert ved utover vinteren. Mange vil være tidlig ute og det tar tid å produsere ved, for den må få god tid til å tørke før den går i peisen. Det er mange faresignaler som tyder på at det kan bli knapphet, sier Rune Østgård, daglig leder i bransjeforumet Norsk Ved, til Børsen.

Mens skyhøye strømpriser gjør at forbrukere over store deler av Europa fortviler, forbereder norske vedprodusenter og butikker seg på en jubelvinter.

- Det som har blitt produsert i år ville vært nok i et normalår, men nå er vi ikke i et normalår. Situasjonen har endret seg dramatisk med økningen i strømprisene, fortsetter Østgård.

BEKYMRET: Daglig leder Rune Østgård i Norsk Ved er bekymret for vedbeholdningen i vinter. Foto: Kreator kommunikasjon
BEKYMRET: Daglig leder Rune Østgård i Norsk Ved er bekymret for vedbeholdningen i vinter. Foto: Kreator kommunikasjon Vis mer

Venter rekordsalg

Strømprisene har allerede gjort utslag på salget hos flere aktører. Coop melder at «salget av fyringsved går i taket» og nå forbereder de seg på nye rekorder.

- De rekordhøye strømprisene gjør at vi forbereder oss på tilsvarende rekordhøyt salg av fyringsved og -briketter, sier Espen Braaten, kjededirektør i Coop Obs Bygg, i en uttalelse til Børsen.

Kjeden har allerede fylt opp varehusene. Gjennom 2020 solgte byggevarekjeden rekordmange 1,5 millioner vedsekker og 350 000 pakker med fyringsbriketter.

Nå forventer de en eksplosiv økning i etterspørselen og en ny salgsrekord. Så langt har de bestilt 1,9 millioner sekker ved og 390 000 pakker med fyringsbriketter for å forberede seg på vinterinnrykket.

- Salget har allerede tatt av og er høyere enn vi normalt ser på denne tiden av året. Vi ser at forbruket følger prisnivået på strøm og det slår ut nå, sier Braaten til Børsen.

TROR PÅ REKORD: Kjededirektør Espen Braaten i Coop Obs Bygg forventer rekordsalg av ved i år. Foto: Coop
TROR PÅ REKORD: Kjededirektør Espen Braaten i Coop Obs Bygg forventer rekordsalg av ved i år. Foto: Coop Vis mer

Dyrere ved

Det er imidlertid ikke gitt at prisen på ved skal holde seg på dagens nivå når strømprisene skyter i været. En undersøkelse blant norske vedprodusenter tilknyttet Norsk Ved, viser at hver fjerde produsent har planer om å øke prisen med 9 prosent i snitt.

- Det tilsvarer en økning på mellom fem og ti kroner for en 60-literssekk med bjørkeved, sier Østgård i Norsk Ved.

Han understreker imidlertid at undersøkelsen ble gjennomført i juli, og at prishoppet på strøm også vil kunne føre til høyere vedpriser. Åtte av ti norske vedprodusenter hadde forhåndsbestillinger inne allerede i sommer.

- Strømprisene vi ser nå og venter framover er ekstreme, og det vil få en påvirkning på etterspørselen etter ved. Vi merker det godt. Jeg snakker med vedprodusenter som allerede sier at de ikke vil ha nok ved, hvis salget fortsetter i samme tempo, sier Østgård, som også legger til:

- Men jeg kjenner vedprodusenter som edruelige folk.

TENNBRIKKE: Hvis det er tomt for noe å tenne opp med i peisen, kan du finne løsningen i kjøkkenskapet. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Tror lageret holder

Coop opplyser at de har bestilt årets gigantlass med ved i god tid før strømprisene skjøt i været, og at de derfor ikke forventer en prisøkning hos dem.

- Det kan skje ting, men vi ser ikke for oss at vi skal øke prisene, sier Braaten.

- Er 1,9 millioner sekker nok?

- Volumet vi har booket er garantert. Dersom vi selger mer enn 1,9 millioner sekker, så kan det bli en knapphet. Men vi ser ikke for oss at det blir et problem, sier han.

- Jokeren kan være om man får tak i nok transport, som tidvis har vært en utfordring. Det kan være perioder hvor det kan bli utsolgt.

Han understreker imidlertid at det er vanskelig å si hvor godt eller dårlig salget kommer til å bli før sesongen er i gang.

- Det kommer helt an på hvor varmt eller kaldt det blir. Vi er fortsatt litt dårlige på å spå temperaturene langt fram i tid, ler Braaten, før han legger til:

- Det var et rekordår i fjor, og vi forventer ny rekord i år. Vi kjøper ikke inn sekker for at det skal bli liggende på lager.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer