Kobber:

Venter ellevill økning

Etterspørselen etter kobber vil øke drastisk de neste to åra, mener råvareanalytikere. De venter at metallet vil bli rekorddyrt.

KAN NÅ NYE HØYDER: Det grønne skiftet kan føre til at kobber blir rekorddyrt de neste åra. Foto: REUTERS / Kham / File Photo
KAN NÅ NYE HØYDER: Det grønne skiftet kan føre til at kobber blir rekorddyrt de neste åra. Foto: REUTERS / Kham / File Photo Vis mer
Publisert

Prisene for kobber er ventet å øke med mer enn 75 prosent over de neste to åra, skriver økonomiavisa CNBC.

Årsaken skal være forstyrrelser i gruveforsyningen og økt etterspørsel etter metallet, som hovedsakelig blir drevet av satsingen på fornybar og grønn energi.

- Kobbersmelteverkene vil oppleve en mangel på konsentrat fra og med 2024, og underskuddet er forventet å øke i 2025 til 2027, opplyser råvareanalytiker i analysegiganten S&P Global, Wang Ruilin, til avisa.

Samtidig venter analytikerne at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (FED) skal kutte renta i året som kommer. FED har allerede hintet til at det vil komme tre rentekutt i 2024, skriver CNN.

Dette kan gi en svakere dollarkurs, og dermed gjøre kobber mer attraktivt for utenlandske kjøpere.

Kan bli rekorddyrt

Under klimakonferansen COP28 i Dubai i fjor ble mer enn 60 land enige om å tredoble kapasiteten for fornybar energi innen år 2030. Flere peker på at dette vil være positivt for kobberindustrien.

Investeringsbanken Citibank anslår at etterspørselen etter kobber vil øke med 4,3 millioner tonn innen 2030.

Dette kan sende prisen for metallet rett til værs.

Ifølge en rapport fra investeringsbanken kan kobber nå en pris på rekordhøye 15 000 dollar - rett i overkant av 150 000 norske kroner - per tonn.

Den forrige prisrekorden ble slått i mars 2023, da prisen per tonn nådde 10 730 dollar, altså like over 110 000 norske kroner.

Varsler innstramninger

Det er imidlertid ikke bare den økte etterspørselen som kan føre til rekordhøye priser. Flere analytikere peker på at forstyrrelser i gruvemarkedet kan føre til mangler på det dyrebare metallet.

Bakgrunnen for dette skal være at flere storprodusenter av kobber vil skalere ned produksjonen som følge av høye kostnader.

- Kuttene i forsyningene styrker vårt syn på at kobbermarkedet er på vei inn i en periode med mange kraftige innstramninger, skriver Goldman Sachs' analytikere i en fersk rapport.

De spår at kobberprisene vil nå 10 000 dollar per tonn i løpet av året, og at de vil øke ytterligere i 2025.

Kobber brukes i elektriske komponenter og industrimaskiner, og vil spille en stor rolle i omstillingen til grønnere energi. Metallet er nemlig et sentralt element i produksjonen av elektriske kjøretøy, kraftnett og vindturbiner.