Venter høyere rentetopp

Prisveksten blir høyere enn det som ble anslått før lønnsoppgjøret mellom LO og NHO kom i havn, ifølge DNB Markets. Og styringsrenta skal opp på 4 prosent.

HØYERE RENTETOPP: Høyere rente og økt prisvekst er blant det økonomene i DNB Markets anslår. Foto: Gorm Kallestad / NTB
HØYERE RENTETOPP: Høyere rente og økt prisvekst er blant det økonomene i DNB Markets anslår. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Hovedfaktorene bak vår oppjusterte inflasjonsprognose er noe høyere priser i første kvartal, svakere kronekurs og høyere lønnsvekst enn ventet. Disse faktorene kommer også til å dytte prisveksten opp i årene som kommer, skriver seniorøkonomene Kyrre Aamdal og Oddmund Berg i en oppdatering torsdag.

De øker sitt anslag for konsumprisindeksen fra 4,6 prosent til 5 prosent for året som helhet. Kjerneinflasjonen skal ende på 5,6 prosent – opp 0,3 prosentpoeng fra DNB Markets forrige prognose.

I tillegg til høyere lønnsvekst enn Norges Bank har lagt til grunn for rentebanen så langt, viser økonomene til at også krona er svakere enn det sentralbanken har sett for seg. Dermed er det duket for hele fire renteøkninger til i år og en rentetopp på 4 prosent før året er omme.

Svak krone, høy inflasjon

Lav kronekurs bidrar til høyere inflasjon, påpeker de.

- Vi venter derfor at Norges Bank skal stramme inn pengepolitikken mer enn signalisert i Pengepolitisk rapport og heve renta ved hvert av de fire neste møtene, heter det i prognoseoppdateringen.

I mars satte Norges Bank opp styringsrenta til 3 prosent og signaliserte minst én renteøkning til. Rentebanen – prognosen for styringsrenta – ble samtidig oppjustert til å indikere en styringsrente som øker til rundt 3,5 prosent i sommer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer