- Venter i spenning

Fly- og reiseselskaper forteller at bestillinger av utenlandsreiser øker noe. Samtidig venter SAS spent på om det blir nye innreiselettelser for sommersesongen.

CORONAPASS: Coronapasset ble klart for bruk 11. juni. Vaksinerte og de som har hatt covid-19 de siste seks månedene, får unntak fra innreisekarantene. En felles europeisk løsning vil sannsynligvis være klar i starten av juli. Illustrasjonsfoto: NTB
CORONAPASS: Coronapasset ble klart for bruk 11. juni. Vaksinerte og de som har hatt covid-19 de siste seks månedene, får unntak fra innreisekarantene. En felles europeisk løsning vil sannsynligvis være klar i starten av juli. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

I Storbritannia raser flere flygiganter for at Mallorca er på myndighetenes gule liste, som betyr karantene ved hjemreise. Samtidig reiser tyskere i hopetall ned til den spanske ferieøya, skriver BBC.

I Norge gjelder fortsatt det globale reiserådet om å unngå unødvendig reise, selv om nordmenn som regnes som «beskyttet» slipper karantene. Man er «beskyttet» om man har gjennomgått covid-19, eller fått én eller to doser vaksine og det har gått tilstrekkelig med tid.

John Eckhoff, pressesjef i SAS, forteller til Dagbladet at de lurer på hva som skal skje framover og at de venter på klare reiseråd fra regjeringen.

Pressekonferanse i morgen

- En ting er hvordan det ser ut i Mallorca, sier han og viser dermed til at Spania de siste ti dagene har sluppet inn alle vaksinerte reisende, sier Eckhoff.

- En annen ting er hvordan det er å komme inn i Norge med reiserestriksjoner. Vi venter på at regjeringen skal komme med eventuelle lettelser, hvis det kommer, fortsetter han.

Det er reiserestriksjoner som har påvirket etterspørselen på flybilletter i snart halvannet år, påpeker Eckhoff.

- Vi venter i spenning på om det blir noen lettelser i forbindelse med sommersesongen.

For tre uker siden varslet regjeringen at neste steg i gjenåpningen av samfunnet skal tas i disse dager. Pressekonferansen om dette blir fredag klokka 13.

Det er ventet flere lettelser i trinn tre, det nest siste i regjeringens gjenåpningsplan. Det er også blitt varslet at det globale reiserådet kan bli avviklet dersom dette er smittevernmessig forsvarlig, skriver NTB. Dette reiserådet gjelder i utgangspunktet til 1. juli.

GARDERMOEN: Pressesjef John Echoff i SAS, avbildet på Oslo lufthavn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
GARDERMOEN: Pressesjef John Echoff i SAS, avbildet på Oslo lufthavn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Økende etterspørsel

SAS opplever at norsk etterspørsel etter flyreise utenlands er lav sammenliknet med en normal sommer, men økende.

- Vi ser at det er mange som booker mot slutten av sommeren og høsten. Da er det varmere strøk som lokker. I sommerferien er det mange som har booket innenlandsbilletter, sier Eckhoff.

Det ligger altså an til nok en sommer med Norgesferie. SAS regner med å ha en kapasitet på 80 prosent på innenrikstrafikk sammenliknet med en normal sommer, og 40 prosent utenlands.

Etterspørselen etter utenlandsreiser har endret seg litt fra i fjor.

- Det er litt høyere enn i fjor. Vi håper at vi snart får signaler som tydelig viser hvor og når folk kan begynne å reise igjen.

Fra forrige uke fikk blant annet fullvaksinerte og de som har hatt covid-19 de siste seks månedene, unntak fra innreisekarantene. Eckhoff forteller at SAS har sett noe økning etter dette, men bemerker at nivået fortsatt er lavt.

- Det er viktig å huske at det globale reiserådet gjelder fortsatt. Regjeringen fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige, et råd som mange nordmenn følger. Så før vi får eventuelle lettelser, vil det være på et relativt lavt nivå. Når de kommer med sine lettelser, vil etterspørselen øke. Vi tror det er et stort behov for reiser utenlands, sier Eckhoff.

STOR PÅGANG: Kort tid etter frislippet i karantenebestemmelsene ved innreise, var det stor pågang på svenskegrensa ved Svinesund. Video: Nina Hansen. Reporter: Øystein Andersen Vis mer

Billettsalg doblet

Norwegians pressesjef Charlotte Holmbergh Jacobsson skriver i en e-post til Dagbladet at de tror etterspørselen vil øke etter hvert som flere restriksjoner tas bort og flere blir vaksinert.

- Bookingene har økt bra og antallet billetter vi selger har mer enn doblet seg, sammenliknet med for bare et par uker siden.

Holmbergh Jacobsson mener den økte interessen for å reise sannsynligvis skyldes lettelser på reiserestriksjoner og en større optimisme for sommeren.

- For å gjøre det lettere for de reisende, tilbyr vi gratis ombooking på reisene, og det har kanskje bidratt til at flere booker sine sommerferier.

De mest populære destinasjonene for sommerferien er typiske destinasjoner som Alicante, Málaga, Nice, Split, Palma og Chania, opplyser hun.

- Mange gode nyheter

Kommunikasjonssjef for Tui Norge, Nora Aspengren, sier at det har vært en positiv trend, særlig de to siste ukene.

- Det har vært stigende hele tiden, men nå ser vi at veksten har styrket seg de siste ukene.

Totalt sett, for alle sesonger, steg salget med 38 prosent forrige uke, sammenliknet med uka før, forteller hun.

- Sommersesongen har sterkest vekst, med september som største avreisemåned. Men nå ser vi at det begynner å krype mot august og juli også. Det er disse månedene de fleste søker på nå.

KARANTENEHOTELL: Vida Lill Berge har nylig kommet hjem fra innspillingen av «Paradise Hotel», nå er hun på karantenehotell, og der snakker hun med selg selv for å få tiden til å gå. Video: Vida Lill Vis mer

Det er Rhodos, Kreta og Samos som er de mest populære destinasjonene.

- Tror du veksten har noe å gjøre med lettelsene som ble innført for innreise forrige uke?

- Det har noe å gjøre med alt mulig, tror jeg. Det har vært mange gode nyheter i det siste. Coronapass, vaksine, også ser man at ting er i bevegelse ute i verden. Jeg tror nok man ser lyset i enden av tunnelen, som gir positivt utslag hos oss. I forrige uke hadde vi det beste salget vi har hatt i 2021. Det tar seg opp, og det er hyggelig for oss å se.

- Håper dere på flere innreiselettelser for sommersesongen?

- Vi ønsker jo mye klarere melding på når vi kan reise og hvordan det skal gjennomføres, slik at vi kan gjøre det mer forutsigbart for kundene og oss, sier hun, og bemerker at hun har registrert pressekonferansen som finner sted på fredag.

Fakta om fritak for innreisekarantene

  • Fullvaksinerte og de som har hatt covid-19 de siste seks månedene, fikk unntak fra innreisekarantene fra og med fredag 11. juni kl. 15.

Disse regnes som fullvaksinerte:

- Personer som er vaksinert med to doser, og det er gått én uke fra siste dose.

- Personer som ved godkjent metode har testet positivt for SARS-CoV-2 og deretter har fått én dose minst tre uker etter prøvedato, med virkning fra én uke etter vaksinasjonen.

- Personer som har fått første vaksinedose, og som har testet positivt for koronavirus minst tre uker etter vaksinasjonen og som er ferdig med isolasjonen.

  • Hovedregelen er likevel at disse skal testes på grensen. Det er også en forutsetning at man kan dokumentere vaksinasjon eller gjennomgått sykdom med en sikker og verifiserbar løsning med QR-kode. Foreløpig er dette kun det norske koronasertifikatet.
  • Fullvaksinerte og personer som har vært koronasyke de siste seks måneder, trenger heller ikke å vise attest som viser negativ koronatest tatt 24 timer før ankomst til Norge, men må testes på grensen.
  • Barn og unge under 18 år kan forkorte innreisekarantene med negativ PCR-test etter tre døgn.
  • Selv om man har grønn status i koronasertifikatet, betyr det ikke nødvendigvis at man slipper innreisekarantene.
  • Personer som har fått første vaksinedose for mellom 3 og 15 uker siden, må i karantene. Disse kan også få forkortet karantene med negativ PCR-test etter tre døgn.
  • Innreisende til Norge må som hovedregel i innreisekarantene på egnet sted eller på karantenehotell. Det er unntak fra karantene for dem som bare har vært i land/områder med lavt smittepress i EØS/Schengen og Storbritannia (såkalte gule land/områder).

Kilde: Regjeringen / NTB

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer