DNB om 2021-økonomien:

Venter kraftig rekyl etter coronasjokk

Brennhett boligmarked og mer normal økonomi etter sommeren er blant DNBs spådommer for 2021.

CORONASJOKK: Verdensøkonomien fikk seg en kraftig overraskelse da coronaen traff. Nå tror DNB det blir bedre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
CORONASJOKK: Verdensøkonomien fikk seg en kraftig overraskelse da coronaen traff. Nå tror DNB det blir bedre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

DNB er ikke i tvil, coronapandemien kommer til å prege 2021 også.

Det tidligste man kan vente seg at hverdagen er tilbake er i 2022, tror DNB Markets. Likevel er det lys i tunnelen. Det blir bedre, skriver DNB i en rapport.

Blant annet kommer mildere restriksjoner til å gi mindre dramatiske økonomiske konsekvenser. Samtidig kommer de samme milde tiltakene til å gjøre det vanskeligere å bli kvitt smitten i denne andre smittebølgen, skriver DNBs sjefsøkonom Kjersti Haugland i rapporten «Økonomiske utsikter».

- Sterk økonomisk rekyl

Økonomien kommer med andre ord ikke tilbake til normalt med det første.

- Det tilsier at restriksjonene vil måtte være på plass lengre enn under den første bølgen, og tynge økonomien i hele vinter, skriver Haugland.

Til høsten tror DNB at vaksinasjonen har kommet langt nok til at man kan sette ned nivået på smitteverntiltak. Det gjør også at tjenestesektoren, som har vært hardt rammet av pandemien, vil komme seg.

- I andre halvår venter vi derfor en sterk økonomisk rekyl, særlig drevet av økt privat forbruk av tjenester, skriver Haugland.

- Synkront sjokk

DNB beskriver 2020 som et «synkront sjokk» for hele verdensøkonomien.

De skandinaviske landene har stort sett klart seg ganske bra økonomisk, og det er mange som har fått mye større konsekvenser, slår de fast.

Årsaken er at man har klart å få smitten under kontroll.

- India, Storbritannia og eurosonen er blant økonomiene som har opplevd den største nedturen, med BNP-fall på mellom 7 og 10 prosent i 2021. Særlig store problemer med å få bukt med smittebølgen, på tross av tøffe tiltak, er en del av årsaken.

Fem renteøkninger

- Da pandemien rammet tok sentralbankene alle virkemidler i bruk. De som kunne senke renten til null, gjorde stort sett det, skriver DNB.

Men renta skal opp igjen, og DNB tror at Norge blir blant landene i verden som er først ut.

Årsaken er at det kommer til å bli mer normalt til høsten, og enda mer normalt til våren neste år.

- Dette vil gi rom for Norges Bank til å heve renten i mars 2022 og ytterligere fire ganger innen utgangen av 2024, skriver DNB.

Totalt vil styringsrenta være på 1,25 % innen slutten av 2024, skriver DNB-økonomene Oddmund Berg og Kyrre Aamdal i rapporten.

Spør mye høyere boligpris

I 2020 har boligprisene vokst kraftig. Det kommer de til å fortsette med, skal vi tro banken. Noe av årsaken er nettopp den lave renta.

De tror boligprisveksten kommer til å dempes i løpet av året.

- I 2021 anslår vi en boligprisvekst på 8,2 prosent. Sett i lys av vår beskrivelse av fallende boligprisvekst gjennom året, fremstår dette høyt, skriver Berg og Amdal.

En annen grunn til prisveksten gjennom 2021, er den høye boligprisveksten høsten 2020.

- Når prisene først stiger får selgere bedre råd og kan få den ekstra dytten de trenger til å oppgradere bolig og ta opp mer gjeld. På denne måten kan det skapes positive prisspiraler, skriver de to økonomene.

Økte forskjeller

DNB er også tydelige på at pandemien har ført til at de økonomiske forskjellene i samfunnet har økt det siste året.

Årsaken er at det er yrker hvor man jobber tett på andre mennesker som er blitt rammet hardest av pandemien.

- Arbeidsplasser der fysisk oppmøte og kontakt mellom mennesker er sentralt er mest utsatt, mens arbeidsplasser der hjemmekontor fungerer godt er minst utsatt, skriver DNB.

- Den første gruppen, der hotell og restaurant, kultur og underholdning og transportnæringen er hardest rammet, er dessuten kjennetegnet ved relativt lave lønnsinntekter. Den andre gruppen, som inneholder typiske «kontorjobber» er kjennetegnet med relativt høye inntekter. Dermed har coronakrisen også ført til betydelig større økonomiske forskjeller, skriver banken.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer