Venter nok en dobbel renteøkning

Skyhøy prisvekst, lav arbeidsledighet og rentegalopp ute taler for at Norges Bank vil stramme inn dobbelt så mye som tidligere signalisert, tror flere økonomer.

RENTE-SJEF: Torsdag blir det kjent om sentralbanksjef Ida Wolden Bache og Norges Bank setter opp renta. Foto: Heiko Junge / NTB
RENTE-SJEF: Torsdag blir det kjent om sentralbanksjef Ida Wolden Bache og Norges Bank setter opp renta. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Med den laveste ledigheten siden sommeren 2008, og en prisvekst som langt overstiger det sentralbanken selv har lagt til grunn, så heller vi mot at det nå kommer nok en «halving», sier sjeføkonom Øystein Dørum i NHO til NTB.

Han er en av en rekke økonomer som mener det er mest sannsynlig at sentralbanken kommer til å «ta en dobbel» nok en gang, når rentekomitéen møtes denne uka.

Det betyr i så fall at sentralbanksjef Ida Wolden Bache kommer til å kunngjøre at styringsrenta blir satt opp med 0,5 prosentpoeng - to ganger 0,25 prosentpoeng og dobbelt så mye som signalisert - når hun torsdag offentliggjør rentebeslutningen.

- Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig settes videre opp til 1,5 prosent i august, sa Bache etter rentemøtet i juni, da rentenivået økte fra 0,75 prosent til 1,25 prosent.

Samtidig poengterte hun at lite ledig kapasitet i norsk økonomi, vedvarende prispress internasjonalt og en svakere krone kan føre til at prisveksten blir høyere enn anslått:

- Da kan renten bli satt mer opp enn vi nå ser for oss, sa Bache.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer