Super Bowl:

Venter over 1000 privatfly: «Mareritt»

Frykter flykaos når de velstående gjør sitt inntog for årets Super Bowl.

VENTER REKORD: Slik så privatflytrafikken ut under Super Bowl i Minnesota 2018. Nå ventes antall privatfly inn i Las Vegas å sprenge alle rekorder. Illustrasjonsfoto: Flightradar
VENTER REKORD: Slik så privatflytrafikken ut under Super Bowl i Minnesota 2018. Nå ventes antall privatfly inn i Las Vegas å sprenge alle rekorder. Illustrasjonsfoto: Flightradar Vis mer
Publisert

Det kan gå mot rekordinnrykk av privatfly når årets store høydepunkt i amerikansk idrett går av stabelen i Las Vegas søndag.

Super Bowl-finalen er kjent for å tiltrekke seg noen av verdens mest berømte og rike personer, som gjerne benytter seg av et noe mer luksuriøst transportmiddel enn et ordinært rutefly.

I forbindelse med årets arrangement er det gjort en kartlegging over ventet flytrafikk. Den konstaterer at det kan oppstå komplett kaos på byens fire flyplasser.

- Høyt antall

Ifølge Independent er situasjonen så sårbar at man risikerer å gå tom for steder å parkere alle privatflyene. Skulle det oppstå forsinkelser og «propper», må man også være forberedt på at privatflyet ikke får lande i det hele tatt.

PRIVATFLY: Kim Kardashian viser frem det nye privatflyet sitt til en svimlende sum på «The Kardashian». Video: Jenny Emilie Aas/Reality Awards Vis mer

- Vi ser på et høyt antall «drop and go»-operasjoner. Det er vanlig når det kommer til denne typen arrangement. Totalt ser vi på rundt 1000 eller flere privatfly, sier Joe Rajchel, talsperson for Clark County Department of Aviation, til CNN.

Bekymringer rundt logistikken er én ting. Klimautslippene en annen.

- Et mareritt

En av dem som er ventet til Las Vegas, er superstjerna Taylor Swift. Hun har allerede høstet krass kritikk for sin utstrakte bruk av privatfly og for å være en stor bidragsyter til klimautslipp.

The Washington Post er en av avisene som har beskrevet blant andre Swifts privatflybruk som et «et mareritt for klimaet».

Artisten befinner seg altså i Japan før Super Bowl i forbindelse med konserter.

Svimlende mye

Dersom hun benytter det private jetflyet sitt, en Dassault Falcon 900LX, vil utslippene fra den 31 000 kilometer lange flyturen over Stillehavet være 14 ganger så høye som det en gjennomsnittlig amerikansk familie slipper ut i løpet av et år.

- Swifts bruk av privatfly illustrerer den store forskjellen mellom rike og folk med lav inntekt når det gjelder hvor mye klimagass hver person slipper ut, sier professor Julia Stein ved University of California, ifølge NTB.

Førsteamanuensis i bærekraftig politikk ved University of Nevada, Las Vegas, forklarer at klimautslippene tar helt av i slike sammenhenger.

- Utslippene fra lufttrafikken under en megabegivenhet som dette er minst dobbelt så høye enn vanlig, forklarer Benjamin Leffel til The New York Times.

Miljøforkjempere jubler riktignok over at det i framtida er planlagt å komme et klimavennlig alternativ til Las Vegas. Det skjer i form av et høyhastighetstog som kobler Los Angeles til Las Vegas på litt over to timer.

Toglinja er planlagt å åpne i 2028.

- Spørsmålet er om verdens 1 prosent rikeste vil benytte seg av dette, fortsetter Leffel.