DNB Markets:

Venter rentejafs

DNB Markets tror på hele fem rentekutt de neste to åra.

VENTER RETUR: DNB tror Norges Bank skal sette ned renta hele fem ganger på to år. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
VENTER RETUR: DNB tror Norges Bank skal sette ned renta hele fem ganger på to år. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I sin ferske rapport om økonomiske utsikter, tror DNB Markets at det de neste to åra kommer hele fem rentekutt fra Norges Bank. De tror rentenedgangen starter etter sommeren.

Nordea Markets kom i onsdag med sin analyse, som venter tre rentekutt de neste to åra.

Torsdag er årets første rentemøte i Norges Bank, men det er ingen som har ventet at sentralbanken gjør noe med renta i første omgang.

DNB tror også at arbeidsledigheten vil stige fra 1,8 prosent i 2023 til 2,4 i år.

DYRTID: Etter seks rentehevinger i fjor, så velger Norges Bank å starte året med ei rente liggende på stedet hvil. Vis mer

I likhet med sine kolleger i Nordea, tror ekspertene i DNB at lønnsveksten blir høy i år. Begge banker varsler reallønnsoppgang for første gang på flere år.

DNB tror inflasjonen bikker under 4 prosent innen slutten av året. Sentralbankens mål er som kjent på 2 prosent.

Det påpekes at husholdningene i de store eurosoneøkonomiene, som Tyskland, har blitt skjermet fra en rentekalddusj, på grunn av lav belåningsgrad og tradisjon for fastrentebinding.

«En slik kalddusj har derimot svenske og norske husholdninger fått. De ligger i verdenstoppen i rangerer av gjeldsbyrder, og velger gjerne flytende renter på sine boliglån».

Trump og Taiwan

Banken ramser opp en rekke risikofaktorer som kan påvirke rentebeslutnene og økonomien framover. Dersom inflasjonen går nedover raskere enn antatt, eller at økonomien svekkes, kan rentekuttene bli raskere og større.

KRITISERT: - Ida Wolden Bache framstår mer og mer som en isdronning med lite omtanke for arbeidsfolk i Norge, var Rødt-leder Marie Sneve Martinussens klare beskjed etter torsdagens overraskende rentehopp. Her svarer sentralbanksjefen på anklagene. Video: Lars Martin Gimse / Børsen. Vis mer

Presidentvalget i USA kan også spille en rolle på markedet, og DNB har lagt til grunn at Donald Trump blir presient igjen, basert på meningsmålinger.

«Ved et valgnederlag for Trump er det en risiko for at det oppstår turbulens, i samme kategori som stormingen av Capitol Hill for fire år siden, som også kan gi utslag», skriver ekspertene.

Det nevnes også risikoen for krig i Taiwan-stredet, som utløser sanksjoner fra Vesten, og som dermed kan skape store forstyrrelser i vedenshandelen - inkludert en markant oppgang i inflasjonen.